Derfor ser vi farger forskjellig

Omgivelser, lysets brytning og bølgelengder er blant flere forhold som gjør at vi ser farger forskjellig.

HVILKE FARGER SER DU? Er kjolen hvit og gull, eller sort og blå? Er skoene rosa eller lyseblå? Sjekk om andre ser de samme fargene som deg. Foto: Tumblr/Twitter
HVILKE FARGER SER DU? Er kjolen hvit og gull, eller sort og blå? Er skoene rosa eller lyseblå? Sjekk om andre ser de samme fargene som deg. Foto: Tumblr/Twitter Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Du husker kanskje «kjolen»? Kjolen som ble en internett-sensasjon i 2015 fordi ingen kunne bli enige om hvilke farger den hadde. Bildet av kjolen ble opprinnelig lastet opp via en Tumblr-konto.Noen så den som hvit og gull, andre insisterte på at den var svart og blå.

Den sistnevnte gruppe viste seg å ha rett. Kjolen er opprinnelig blå og svart.

For ikke lenge siden, skjedde det samme igjen. Denne gangen er det et par sko som skaper frustrasjon. Noen ser dem som svarte med hvitt mønster, andre hvite.

Hva ser du?

Flere Twitter-brukere påpeker at man ser forskjellig avhengig av lysstyrken på skjermen. Andre spekulerer om den optiske illusjonen oppstår fordi bildet ble tatt med blits i et mørkt rom.

Ifølge en annonse hvor man kan kjøpe skoene, er de egentlig hvite med selvlysende Louis Vitton-mønster.

Dette er ikke de eneste skoene som skaper full forvirring. I fjor ble bilde av en annen joggesko delt på Twitter. Her mente noen at de var hvite og rosa, mens andre så dem som grå og mint-farget.

En twitter-bruker endte diskusjonen med å linke til en annonse for Vans-sko. Her ser man tydelig at skoene egentlig er hvite og rosa.

Flere grunner

Ifølge Elise Dees Krekling, førsteamanuensis ved Universitet i Sørøst-Norge, er det flere forhold som kan forklare hvorfor vi ser farger forskjellig.

FØRSTEAMANUENSIS: Elise Dees Krekling. FOTO: Privat.
FØRSTEAMANUENSIS: Elise Dees Krekling. FOTO: Privat. Vis mer

- Fargesynet varierer fra person til person, og vi oppfatter farger litt forskjellig. Hvordan lyset brytes i øyet, hvilke bølgelengder lyset består av, hvordan sansecellene på netthinna inne i øyet fanger opp lyset og hvordan hjernen tolker denne informasjonen påvirker hvordan vi ser farger, sier hun.

Ulike omgivelser

Det er ikke bare den enkeltes syn som gjør at man oppfatter farger forskjellig, omgivelsene er også av betydning, forklarer Krekling.

For eksempel vil digitale skjermer gjengi farger ulikt. Hvor vi er når vi ser på et bilde, for eksempel i sterkt sollys eller i et mørkt rom, vil også påvirke hvordan vi ser fargene.

image: Fargeblind eller fargesvak? Test deg selv.

Fargeblind eller fargesvak? Test deg selv.

Fargekart

Oppfattelsen av farger avhenger i tillegg av hvilke farger som er i bildet (simultankontrast). Dersom fargene i bildet ligger nær hverandre i det vi kaller et fargekart, vil fargene lett kunne forveksles med hverandre.

- Når det gjelder kjolen på bildet, ligger trolig hvit og blå nær hverandre i dette fargekartet, og de vil da lett kunne forveksles med hverandre, sier Krekling.

Hjernen korrigerer

Hjernen vår hjelper også til med å korrigere farger, slik at et rødt eple vil se rødt ut uansett hvilken belysning vi ser det i. Dette kalles fargekonstans.

- Dersom vi ikke har noe referanse til hvilken farge det vi ser på egentlig har, vil hjernen vår fylle ut den fargen den tror det vi ser på har. Dette bidrar til å forstå hvorfor noen oppfatter kjolen som blå, mens andre ser den som hvit, forklarer Krekling.

En studie publisert i Journal of Vision kom frem til at folks oppfattelse av fargen på kjolen, avhenger av antagelsen hjernen har om belysningen. Forskerne mener fenomenet illustrerer kraften til ubevisste konklusjoner og persepsjonens implisitte antagelser.

image: Ser du prikker, lysglimt eller stjerner i synsfeltet?

Ser du prikker, lysglimt eller stjerner i synsfeltet?

Fargesyn

Noen personer har en fargesynssvakhet. Disse har problemer med å skille enkelte farger fra hverandre. Men ifølge Krekling, er det også stor variasjon hos dem som har normalt fargesyn.

Hun forklarer at personer med normalt fargesyn har tre ulike typer tappeceller (sanseceller) på netthinna. Disse tappecellene fanger opp lyset som kommer inn i øyet og treffer netthinna. De tre ulike typer tappecellene fanger opp synlig lys med korte, middels eller lange bølgelengder. Akkurat hvilke bølgelengder av lys tappecellene fanger opp, varierer noe mellom ulike mennesker.

- Selv om det teoretisk ikke er så stor forskjell, vil det ved tolking av farger i bilder kunne være så stor forskjell at vi oppfatter fargene ulikt. Noen jenter har også en fjerde type tappecelle på netthinna. De har normalt fargesyn, men det kan gi en litt annen fargeoppfattelse, forklarer hun.

DOKTORSTIPENDIAT: Lene A. Hagen. Foto: Privat
DOKTORSTIPENDIAT: Lene A. Hagen. Foto: Privat Vis mer

Lysets bølgelengder

- Ikke alt lyset som kommer inn i øyet vil treffe tappecellene på netthinna, noe av lyset vil bli absorbert av linsa som er inne i øyet, forteller Lene A. Hagen, doktorstipendiat ved universitet i Sørøst-Norge.

- Hvilke deler av lyset som absorberes vil variere noe fra person til person. Da vil også hvilke bølgelengder som treffer netthinna være forskjellig. Ulike kombinasjoner av bølgelengder oppfattes som ulike farger, sier hun.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Rim N Alme ØYELEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-