Derfor ser vi farger forskjellig

Omgivelser, lysets brytning og bølgelengder er blant flere forhold som gjør at vi ser farger forskjellig.

HVILKE FARGER SER DU? Er kjolen hvit og gull, eller sort og blå? Er skoene rosa eller lyseblå? Sjekk om andre ser de samme fargene som deg. Foto: Tumblr/Twitter
HVILKE FARGER SER DU? Er kjolen hvit og gull, eller sort og blå? Er skoene rosa eller lyseblå? Sjekk om andre ser de samme fargene som deg. Foto: Tumblr/Twitter Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Du husker kanskje «kjolen»? Kjolen som ble en internett-sensasjon i 2015 fordi ingen kunne bli enige om hvilke farger den hadde. Bildet av kjolen ble opprinnelig lastet opp via en Tumblr-konto.Noen så den som hvit og gull, andre insisterte på at den var svart og blå.

Den sistnevnte gruppe viste seg å ha rett. Kjolen er opprinnelig blå og svart.

For ikke lenge siden, skjedde det samme igjen. Denne gangen er det et par sko som skaper frustrasjon. Noen ser dem som svarte med hvitt mønster, andre hvite.

Hva ser du?

Flere Twitter-brukere påpeker at man ser forskjellig avhengig av lysstyrken på skjermen. Andre spekulerer om den optiske illusjonen oppstår fordi bildet ble tatt med blits i et mørkt rom.

Ifølge en annonse hvor man kan kjøpe skoene, er de egentlig hvite med selvlysende Louis Vitton-mønster.

Dette er ikke de eneste skoene som skaper full forvirring. I fjor ble bilde av en annen joggesko delt på Twitter. Her mente noen at de var hvite og rosa, mens andre så dem som grå og mint-farget.

En twitter-bruker endte diskusjonen med å linke til en annonse for Vans-sko. Her ser man tydelig at skoene egentlig er hvite og rosa.

Flere grunner

Ifølge Elise Dees Krekling, førsteamanuensis ved Universitet i Sørøst-Norge, er det flere forhold som kan forklare hvorfor vi ser farger forskjellig.

FØRSTEAMANUENSIS: Elise Dees Krekling. FOTO: Privat.
FØRSTEAMANUENSIS: Elise Dees Krekling. FOTO: Privat. Vis mer

- Fargesynet varierer fra person til person, og vi oppfatter farger litt forskjellig. Hvordan lyset brytes i øyet, hvilke bølgelengder lyset består av, hvordan sansecellene på netthinna inne i øyet fanger opp lyset og hvordan hjernen tolker denne informasjonen påvirker hvordan vi ser farger, sier hun.

Ulike omgivelser

Det er ikke bare den enkeltes syn som gjør at man oppfatter farger forskjellig, omgivelsene er også av betydning, forklarer Krekling.

For eksempel vil digitale skjermer gjengi farger ulikt. Hvor vi er når vi ser på et bilde, for eksempel i sterkt sollys eller i et mørkt rom, vil også påvirke hvordan vi ser fargene.

Fargekart

Oppfattelsen av farger avhenger i tillegg av hvilke farger som er i bildet (simultankontrast). Dersom fargene i bildet ligger nær hverandre i det vi kaller et fargekart, vil fargene lett kunne forveksles med hverandre.

- Når det gjelder kjolen på bildet, ligger trolig hvit og blå nær hverandre i dette fargekartet, og de vil da lett kunne forveksles med hverandre, sier Krekling.

Hjernen korrigerer

Hjernen vår hjelper også til med å korrigere farger, slik at et rødt eple vil se rødt ut uansett hvilken belysning vi ser det i. Dette kalles fargekonstans.

- Dersom vi ikke har noe referanse til hvilken farge det vi ser på egentlig har, vil hjernen vår fylle ut den fargen den tror det vi ser på har. Dette bidrar til å forstå hvorfor noen oppfatter kjolen som blå, mens andre ser den som hvit, forklarer Krekling.

En studie publisert i Journal of Vision kom frem til at folks oppfattelse av fargen på kjolen, avhenger av antagelsen hjernen har om belysningen. Forskerne mener fenomenet illustrerer kraften til ubevisste konklusjoner og persepsjonens implisitte antagelser.

Fargesyn

Noen personer har en fargesynssvakhet. Disse har problemer med å skille enkelte farger fra hverandre. Men ifølge Krekling, er det også stor variasjon hos dem som har normalt fargesyn.

Hun forklarer at personer med normalt fargesyn har tre ulike typer tappeceller (sanseceller) på netthinna. Disse tappecellene fanger opp lyset som kommer inn i øyet og treffer netthinna. De tre ulike typer tappecellene fanger opp synlig lys med korte, middels eller lange bølgelengder. Akkurat hvilke bølgelengder av lys tappecellene fanger opp, varierer noe mellom ulike mennesker.

- Selv om det teoretisk ikke er så stor forskjell, vil det ved tolking av farger i bilder kunne være så stor forskjell at vi oppfatter fargene ulikt. Noen jenter har også en fjerde type tappecelle på netthinna. De har normalt fargesyn, men det kan gi en litt annen fargeoppfattelse, forklarer hun.

DOKTORSTIPENDIAT: Lene A. Hagen. Foto: Privat
DOKTORSTIPENDIAT: Lene A. Hagen. Foto: Privat Vis mer

Lysets bølgelengder

- Ikke alt lyset som kommer inn i øyet vil treffe tappecellene på netthinna, noe av lyset vil bli absorbert av linsa som er inne i øyet, forteller Lene A. Hagen, doktorstipendiat ved universitet i Sørøst-Norge.

- Hvilke deler av lyset som absorberes vil variere noe fra person til person. Da vil også hvilke bølgelengder som treffer netthinna være forskjellig. Ulike kombinasjoner av bølgelengder oppfattes som ulike farger, sier hun.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer