Symptomer fra øynene - skal du gå til lege eller optiker?

Skal du gå til fastlege, optiker eller øyelege? Hvem bør undersøke hva?

Øyeplager: Det er lurt å få hjelp om du sliter med synet. Foto: NTB Scanpix
Øyeplager: Det er lurt å få hjelp om du sliter med synet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvis du har plager eller symptomer relatert til øyne, er det ikke alltid like lett å vite hvor man skal henvende seg for en undersøkelse.

Fastlege, øyelege eller optiker?

Sliter du med symptomer fra øynene eller hodepine, kan det være en god idé å oppsøke fastlegen din.

– Ved mistanke om en øyesykdom, skal man oppsøke en lege, som videre kan henvise til øyelege om det er nødvendig, sier Brynjulf Barexstein, allmennlege og sjefssvarlege på Lommelegen.

Det finnes også en lang rekke sykdommer, som kan gir symptomer fra øynene, selv om årsaken sitter et annet sted i kroppen.

– Denne medisinske kunnskapen skal man ha med seg når man vurderer personer med øyesymptomer – og eventuelt øyesykdommer – for et bredere medisinsk perspektiv. Dette er det leger og det medisinske faget som håndterer, forklarer Barexstein.

- Optikere er eksperter på synsforstyrrelser og synskorrigering for å måle synet og å finne riktige briller, men de er ikke leger, så i utgangspunktet driver de ikke med diagnostikk og behandling av øyesykdommer.

Ved skader og betennelse i øyet - da er det lege du skal oppsøke

Dersom du har skadet øyet, eller har fått en øyebetennelse eller øyekatarr, skal man dra til fastlegen eller eventuelt sykehuset.

Ved betennelser trenger man salve/dråper på resept, og det har ikke optikere rett til å skrive ut.

Les også: Sti på øyet

Fagsjef i Brilleland: Karin Lund Foto: Privat
Fagsjef i Brilleland: Karin Lund Foto: Privat Vis mer

Synsundersøkelse hos optiker

– De fleste optikere utstyr som kan brukes for spesifikke øyeundersøkelser. Det kan være forstørrede mikroskoper, øyebunnsfotografering, måling av brillestyrke, undersøkelser av synsfelt, og så videre, sier Karin Lund, fagsjef i Brilleland.

Optiker har henvisningsrett til øyelege, og vil viderehenvise hvis det er nødvendig med medisinsk behandling.

De vanligste symptomene på brille- eller linsebehov, er uklart syn, hodepine og smerter/ubehag rundt øynene.

Har du ett eller flere av symptomene nedenfor, og tenker at man trenger briller eller kontaktlinser for synskorrigering, kan en optiker foreta en synsundersøkelse.

Tørre øyne - den nye folkesykdommen

Øyelege: Symptomer du skal ta på alvor

Kraftige hevelser i øyelokkene, rødt eller smertefullt øye, nyoppstått dobbeltsyn eller puss-sekresjon er symptomer som tyder på at du bør søke legehjelp.

– Ved symptomer som brå synsendring eller synsreduksjon, lysglimt eller nyoppståtte skygger som flyter i synsfeltet, bortfall av sidesyn eller vridninger i synet, bør man bli vurdert av en lege eller øyelege, sier Jon Ståle Ritland, ved MEDI 3 i Ålesund.

Tørre øyne er et økende problem, og mange blir henvist til øyelege. Dette skyldes en kombinasjon av mer tid foran TV, nettbrett, mobiltelefoner, og tørrere inneklima i moderne bygninger.

– Dette kan gi ulike symptomer som rødhet, svie, fremmedlegemfølelse, kløe, irritasjonsfølelse, lysskyhet, sløring av synet, tretthetsfølelse og betennelser i øyelokk og øyeoverflaten, sier Ritland.

Mange vil få problemer med øynene når de blir eldre, men hvis det plutselig oppstår kan det være et sykdomstegn. Ofte er øyesykdommer arvelige, så det er lurt å få sjekket øynene regelmessig dersom noen i familien er rammet.

Les også: Sprengt blodkår

Vanlig øyesykdom: Grå stær Foto: NTB Scanpix
Vanlig øyesykdom: Grå stær Foto: NTB Scanpix Vis mer

De vanligste øyesykdommene

Grå stær

Grå stær gjør at øyelinsen blir mindre gjennomsiktig, og øyeleger kan se om det er grå flekker i linsen. Det vanligste symptomet er tåkesyn. Opptil 70 prosent av alle over 70 år har grå stær, dersom de med milde symptomer inkluderes. Andelen øker med økende alder. Kirurgi er eneste behandlingsmetode.

Grønn stær

Hos personer med grønn stær, er synsnerven skadet. Den kan ikke repareres, men det finnes god behandling som kan kan hjelpe, eller til og med stoppe den helt. De fleste får øyedråper. Det kan oppstå akutt, men ofte vil det utvikle seg over måneder og år. Det kan ta flere år før synet blir dårligere, og det er viktig med regelmessige kontroller resten av livet.

Makula degenerasjon (forkalkning på netthinnen)

Dette er en av de vanligste årsakene til svekket syn blant eldre. Omkring 15 prosent av alle over 60 år har denne sykdommen. I de sentrale delene av netthinnen (den såkalte gule flekken), skjer det forandringer som ødelegger sansecellene. Den sentrale delen av synsfeltet blir gradvis ødelagt, slik at man ikke ser det man fokuserer på. Det kan bli vanskelig å se på TV, lese, se farger og gjenkjenne folk på gaten.

Les mer om makuladegenerasjon

Netthinneløsning

Netthinneløsning er en alvorlig sykdom som gir plutselige symptomer - ikke en gradvis utvikling. Svakheter i netthinnen kan forårsake et lite hull, slik at væske siver inn bak netthinnen. Dette kan føre til at netthinnen løsner. Typiske symptomer er skygger eller slør som følger øyebevegelsene, i tillegg til blinkende lys og prikker.

«Moderne» øyeplager

På grunn av mye arbeid bak skjermer, vil mange få irriterte, tørre og trette øyne, som kan klø og være såre. For å beskytte øynene er det lurt å forstørre teksten på skjermen. Det kan også hjelpe å øke luftfuktigheten på arbeidsplassen, og bruke kunstig tårevæske. Prøv å ta flere pauser i løpet av dagen, slik at øynene får hvile.

Kilder: www.sinnetshelse.no og www.nhi.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer