Akutt grønn stær (Akutt glaukom)

Den akutte formen for grønn stær kommer brått, som i et anfall, og kan gjøre veldig vondt.

MÅLING AV TRYKKET I ØYET: Ved akutt glaukom øker trykket i øyet. Man opplever sterke smerter og sykdommen utvikler seg i løpet av timer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MÅLING AV TRYKKET I ØYET: Ved akutt glaukom øker trykket i øyet. Man opplever sterke smerter og sykdommen utvikler seg i løpet av timer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Medisinske betegnelser: akutt glaukom, trangvinkelglaukom, vinkelblokkglaukom.

Det finnes en langsom og en akutt form for grønn stær. Den langsomme formen for grønn stær kommer snikende og uten at det gjør vondt.
Den akutte formen for grønn stær kommer brått, som i et anfall, og kan gjøre veldig vondt. Trykket inne i øyet stiger plutselig og mye.

Det er den akutte formen denne artikkelen handler om.

LES OGSÅ: Netthinneløsning, den fryktede, skutte øyesykdommen

Dette skjer i øyet

Foran i øyet lages det kammervæske. Kammervæsken gir næring til hornhinnen og linsen og tømmes deretter ut av øyet gjennom tynne kanaler. Øyet lager og tømmer ut væske kontinuerlig. Hvis øyet ikke klarer å tømme ut kammervæsken, blir det for mye væske foran i øyet og trykket stiger. Grønn stær vil si at trykket i øyet er blitt for høyt. Blir trykket svært høyt, kan man miste synet.

Den akutte formen for grønn stær kommer brått og gjør vondt. Anfall kan utløses av opphold i mørke eller ved bruk av medikamenter som gir pupilledilatasjon. (1)

Trykket stiger plutselig og mye. De som får denne formen er født med litt liten plass foran i øyet (gjelder særlig personer som er langsynte) og trange kanaler til kammervannet. Hvis noe av regnbuehinnen (iris) legger seg foran kanalåpningene, kommer ikke nok kammervæske ut. Denne formen for grønn stær opptrer fra og med 40-50 års alder. 90 % av pasientene er langsynte.

Dersom tilstanden ikke behandles snarest, kan det oppstå skade på synsnerven og betydelig og varig synstap kan inntre i løpet av timer.

LES OGSÅ: Øyekatarr

AKUTT TRANGVINKELGLAUKOM: Undersøkelse av pasient med akutt glaukom. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
AKUTT TRANGVINKELGLAUKOM: Undersøkelse av pasient med akutt glaukom. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Symptomer

Den akutte formen begynner ofte med uklart syn.I løpet av 1/2–1 time en voldsom trykkstigning i øyet. (3)

 • Tåkesyn - som å se gjennom frostet glass og syn av ringer rundt lyskilder. (1)
 • Trykkfølelse i øyet
 • Smerte i øyet
 • Kvalme og brekninger
 • Rødt øye
 • Hovent øye
 • Tåreflod
 • Nedsatt syn
 • Pupillen reagerer unormalt på lys når legen undersøker deg (1)

LES OGSÅ: Ser du prikker, lysglimt eller stjerner i synsfeltet?

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Rim N Alme

ØYELEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Differensialdiagnoser

 • Iridosyklitt (Akutt betennelse i iris og corpus ciliare)
 • Keratitt (Betennelse i hornhinnen)
 • Konjunktivitt. (1)

Behandling

Ved akutt grønn stær blir du henvist til videre undersøkelser og behandling på en øyeavdeling, med en gang. Behandlingen består i øyedråper og eventuell kirurgi.

Hurtig behandling kan hindre varig synsnedsettelse. Medikamentet pilokarpin, får pupillen til å trekke seg sammen så kammervinkelen åpnes maksimalt. Samtidig gis medikamenter som minsker dannelsen av kammervannet. En operasjon foretas i lokalbedøvelse og går ut på å klippe et lite stykke av regnbuehinnen. (3)

Prognose

Uten rask behandling vil tilstanden føre til blindhet på det aktuelle øyet. Selv med behandling er det vanlig med en viss skade på synsnerven, og av den grunn svekket syn. Korrekt etterbehandling forebygger nye anfall.

Denne saken er i sin helhet oppdatert av sykepleier Elisabeth Lofthus 23.02.17. Kilder ved oppdatering: 1. Legevakthåndboken 2. Nhi.no. 3. Sml.no. Opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen, lege, oppdatert sist 2.12.06. Kilder: -Norsk Oftalmologisk forening. Kvalitetshåndboken 2002. Akutt vinkelblokk-glaukom -Khaw P T, Shah P, Elkington A R. Glaucoma - 1: Diagnosis BMJ. 2004 Jan 10;328(7431):97-9. -Khaw P T, Shah P, Elkington A R. Glaucoma - 2: Treatment. BMJ. 2004 Jan 17;328(7432):156-8.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Rim N Alme ØYELEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-