Grønn stær (Glaukom)

Grønn stær utvikler seg over tid på grunn av økt trykk i øyet. Sykdommen er vanligst hos mennesker over 60 år, og kan gi varige synsskader.

GRØNN STÆR: Synsundersøkelse av trykket i øyet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GRØNN STÆR: Synsundersøkelse av trykket i øyet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Øysesykdommen grønn stær har den medisinske betegnelsen glaukom, eller glaucoma på engelsk. Grønn stær som utvikler seg langsomt kalles åpenvinkelglaukom.

Hva er grønn stær?

Hvis trykket inne i øyet blir for høyt over tid kan synsnerven bli skadet. Dette kalles grønn stær. Begge øynene blir vanligvis rammet, men ofte i forskjellig grad. Heldigvis finnes det behandling som kan bremse eller stoppe sykdomsutviklingen.

To former

Det finnes en langsom og en akutt form for grønn stær. Den akutte formen for grønn stær kommer brått og kan gjøre veldig vondt. Trykket inne i øyet stiger plutselig og mye. Akutt form krever øyeblikkelig innleggelse og behandling på sykehus. Les mer om: akutt form for grønn stær.

Den langsomme formen kommer snikende og uten at det gjør vondt. De fleste med den langsomme formen for grønn stær er over 60 år, risiko for sykdommen øker med alder. Tilstanden er arvelig, og har du en foreldre eller søsken med tilstanden, er risikoen høyere for å få sykdommen. (3)

Årsaker

Det er den langsomme formen av glaukom denne saken handler om.

Hvorfor får man høyt trykk på øyet?

Innsiden av øyeeplet ditt er fylt med øyevæske. Dersom trykket i denne væsken bygger seg opp, presser det på synsnerven på baksiden av øyet. Over tid kan dette skade nerven og påvirke synet ditt. (2) Grønn stær vil si at trykket i øyet er blitt for høyt. Årsaken til forandringene i øyet som medfører grønn stær er ikke kjent.

LES OGSÅ: Når er det nødvendig med synsundersøkelse?

GALUKOM: Grønn stær fører til økt press på synsnerven, og forårsaker over tid skade som kan gi nedsatt syn.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Norsk tekst ved Lommelegen.no
GALUKOM: Grønn stær fører til økt press på synsnerven, og forårsaker over tid skade som kan gi nedsatt syn. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Norsk tekst ved Lommelegen.no Vis mer

Symptomer

Grønn stær påvirker synet ditt svært gradvis. Det kan ta tid før man legger merke til symptomene. Du kan få grønn stær i ett eller begge øyne. Det gjør vanligvis ikke vondt.

  • Det starter med små blindsoner i utkanten av synsfeltet ditt. Ubehandlet blir disse blindsonene sakte større inntil du bare kan se ting som er rett foran deg. Dette kalles i alvorlige tilfeller for tunnelsyn. (1)
  • Vansker med synet hvis de flytter seg fra et lyst rom til et mørkere.
  • Vansker med å bedømme høyden av trappetrinn og fortauskanter, som fører til at en snubler og faller. (2)

Du kan ikke selv se noen forandring på det synlige øyet, men en øyelege kan ved undersøkelse avdekke tilstanden ved å se på synsnerven og måle trykket.

LES OGSÅ: Rennende øyne: Dette kan være årsaken

Kan man miste synet?

Hvis man ikke får behandling for grønn stær, kan man etter flere år miste synet hvis trykket blir svært høyt. Behandling vil bremse skaden, derfor blir få med grønn stær blinde. Mål trykket i øynene regelmessig.

Behandling

Øyedråper, laserbehandling og eventuelt kirurgi er behandlingsmetodene.

Øyedråper

Øyedråper kan redusere trykket i øynene dine og hindre at synet blir dårligere. De synes også å hjelpe personer med glaukom uten høyt trykk i øyeeplet. Behandlingen er i utgangspunktet en oppgave for en øyelege. De fleste starter med øyedråper med betablokkere som betaksolol eller timolol.

Laserbehandling

Øyedråper virker best når de kombineres med laserbehandling, såkalt lasertrabekuloplastikk (LTP). En øyelege kan bruke en laserstråle til å bedre drenasjen av væsken inne i øyeeplet.

Kan er operasjon hjelpe?

Dersom annen behandling ikke virker, kan legen foreslå kirurgi. En operasjon for å redusere trykket i øyet kalles en trabekulektomi.

Hva er forskjellen på grønn og grå stær?

Grønn stær er en sykdom der trykket i øyet er påvirket, mens ved grå stær er linsen i øyet rammet. Grå stær gir nedsatt syn, man kan oppleve at synet blir «tåkete,» og ha problemer med både nærsyn og langsyn.

Prognose

Grønn stær er en kronisk sykdom. Du vil trenge behandling og regelmessige kontroller resten av livet. (1) Uten behandling vil grønn stær sakte gjøre ditt syn dårligere. Etter mange år kan du miste synet, men behandling kan bremse eller stoppe skaden.

De fleste med grønn stær blir ikke blinde. Likevel er grønn stær er den andre mest vanligste årsak på verdensbasis til blindhet. Mennesker med afrikansk avstamning har tre ganger høyere risiko for glaukom, sammenlignet med resten av verdens befolkning. (3)

LES OGSÅ: Øyekatarr

Kilder:

1. Helsenorge 2. Helsebiblioteket. 3. UptoDate

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer