Grå stær

Ved grå stær blir synet uklart på grunn av at linsen i øyet forandrer seg. Det er en vanlig tilstand blant eldre. Hvert år blir svært mange operert for grå stær.

GRÅ STÆR: Her blir grå stær påvist gjennom en øyeundersøkelse. Linsen blir uklar og pupillen kan noen ganger få en melkefarget slør. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GRÅ STÆR: Her blir grå stær påvist gjennom en øyeundersøkelse. Linsen blir uklar og pupillen kan noen ganger få en melkefarget slør. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Grå stær heter katarakt på det medisinske fagspråket. På engelsk: cataracts.

Hva er grå stær?

Ved grå stær blir synet «tåkete», det kan beskrives som å se ut av et frostet vindu. Først vil det være et mindre område i synsfeltet med tåkesyn , som gradvis utvider seg. Årsaken er at linsen i øyet blir uklar, og mindre gjennomsiktig. Dette skjer gradivs over tid og er nesten ikke merkbart til å begynne med. Vanligvis blir begge øyne rammet. Grå stær er svært vanlig blant eldre. Operasjon er eneste behandling.

Hva skjer i kroppen?

Inne i øyet, bak hornhinnen sitter en linse som samler lyset (synsbildet) til et bilde på netthinnen. Denne linsen er helt gjennomsiktig og består av en geleaktig masse. Med årene blir denne linsen mindre gjennomsiktig. Dette kalles grå stær eller katarakt.

Hvor vanlig er det?

5 % av alle 60-åringer og halvparten av alle 75-åringer har katarakt, selv om ikke alle merker noe til det.

LES OGSÅ: Grønn stær

Hvem har risiko?

Alder er den viktigste risikofaktoren. I tillegg vil man ha økt risiko hvis man røyker, drikker for mye alkohol eller har diabetes. Hvis andre i familien din har grå stær, kan du også ha høyere risiko. Enkelte øyesykdommer og skader kan også øke risikoen for grå stær og kan gjøre at man får dette i yngre alder. Hvis man bruker steroider kan man også være noe mer utsatt. Steroider er medisiner som brukes for å behandle for eksempel leddgikt og eksemsykdommer. (2)

Grå stær

Symptomer

Grå stær gir gradvis økende symptomer som:

  • Tåkete, uskarpt eller svakt syn
  • Nedsatt nattesyn
  • Følsomhet for lys og gjenskinn
  • Behov for mer lys for lesing
  • Ser "glorier" rundt lys - ringer.
  • Hyppige justeringer for briller eller kontaktlinser
  • Falming eller gulfarging av farger
  • Dobbeltsyn på ett øye
    (1)

Ved grå stær kan også andre se at pupillen blir grålig, men det er først når tilstanden har utviklet seg over tid.

Vanligvis får man grå stær på begge øynene, men det starter ofte på ett øye først. Grå stær gir ikke smerter.

Når bør jeg oppsøke lege?

Hvis du opplever noen av symptomene ovenfor bør du bestille time hos fasttlege. Fastlegen kan henvise deg til øyelege ved behov.
Hvis du får plutselige endringer i synet ditt, som for eksempel dobbelsyn eller lysglimt, bør du kontakte legevakt øyeblikkelig.

Behandling av grå stær

Grå stær behandles med operasjon. Under operasjonen lager øyelegen en liten åpning i øyet og suger ut den gamle linsen. Deretter erstattes den med en ny plastikklinse.

Operasjonen gjøres poliklinisk, det vi si at man kan reise hjem samme dag. Det er vanlig at synet er normalt allerede dagen etter inngrepet. Under inngrepet har øyelegen mulighet for å korrigere brytningsfeil slik at pasienter som har vært nærsynte kan slippe å bruke briller.

Komplikasjoner

En vanlig komplikasjon som kan komme en tid etter en grå stær-operasjon er noe som kalles etterstær. Symptomene er som regel de samme som de man hadde før operasjonen. Etterstær oppstår ved at kapselen som den gamle linsen lå i blir ugjennomsiktig. Dette kan raskt og enkelt ordnes med en laserteknikk. En sjelden gang kan det også være at man ikke kan sette inn en ny kunstig linse etter at man har fjernet den grå stæren. Da må man bruke en kontaktlinse eller type brille for å se skarpt. Som ved de fleste inngrep, er det også her en liten risiko tilstede for bakteriell infeksjon. Andre ytterst sjeldne komplikasjoner slik som netthinneløsning kan også forekomme.

Kilder:

Denne teksten er ikke ment å erstatte kontakt med lege.

Revisjon 25.03.2021 av Elisabeth Lofthus, sykepleier. Kilder: 1) Mayoclinic: Cataracts 25.03.2021 2) National Eye Institute: Cataracts 25.03.2021

Denne saken er oppdatert i sin helhet av Katharina Emind, lege. Kilder ved oppdatering: SML 31.03.17, Uptodate 31.03.17.

Opprinnelig skrevet av Tomas Nordheim Alme, stud. med. 1. januar 2000.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer