Tårekjertelbetennelse

Tårekjertelen ligger over øyet. Den lager tårevæske, som glir over øyet og tømmes ut gjennom tårekanalen og ned i nesen. Betennelse i tårekjertelen kan skyldes virus og oppstå samtidig med en virusinfeksjon (kusma, meslinger, influensa). Sykdommen er sjelden.

HEVELSE OVER ØYELOKKET: En vond hevelse over øyelokket kan være symptom på tårekjertelbetennele.
HEVELSE OVER ØYELOKKET: En vond hevelse over øyelokket kan være symptom på tårekjertelbetennele. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Medisinsk betegnelse: dakryoadenitt

Langvarig tårekjertelbetennelse kan skyldes kreft, sarkoidose eller tuberkulose.

LES OGSÅ: Smerter i og rundt øyet - hva kan årsaken være?

Sykdomstegn
Smertefull hevelse over det ene øyelokket.

Behandling
Ved akutt tårekjertelbetennelse og samtidig virusinfeksjon kan betennelsesdempende medisiner (NSAID) lindre plagene. Ett av midlene i denne gruppen heter naproxen.

Øyedråper med antibiotika brukes for å hindre at det kommer bakterier til i den betente tårekjertelen.

Ved mistanke om bakterieinfeksjon, behandles sykdommen med antibiotika tabletter (eller mikstur), for eksempel penicillin.

LEGEN SVARER: Tett tårekanal

Oppdatert 27.11.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege
Oppdatert 17.08.2018: Lagt inn forfatternavn som var falt ut. Lagt inn bilde og lenker.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer