Snøblindhet har den medisinsk betegnelsen fotoelektrisk keratokonjunktivitt.
Snøblindhet og sveiseblink er i prinsippet det samme. Begge tilstandene skyldes at det oppstår små forbrenningssår på hornhinnen etter at man har utsatt øynene for for mye ultrafiolett lys (sollys eller en sveiseflamme). Påskeferien er høysesong for snøblindhet, da mange oppholder seg i høyfjellet, på hvit, snødekt grunn, og solen står høyt på himmelen på denne tiden av året. Kombinasjonen av hvit bakke og sterkt sollys kan gi snøblindhet, hvis man ikke beskytter seg med solbriller.
LES OGSÅ: Øyekatarr
Hvordan unngår jeg å bli snøblind?
Svaret er lett: Du kan forebygge snøblindhet ved å bruke gode solbriller! Det er mange å velge mellom, les lenger nede på siden hva du bør tenke på når du kjøper solbriller til deg selv og til barna dine.
Hvordan kjennes snøblindhet?
Symptomene kommer 6-12 timer etter at man har vært utsatt for det sterke lyset, det vil ofte si om kvelden eller natten. Symptomene på snøblindhet er:
- Sterke smerter i øynene
- Tårene renner
- Det kjennes ut som du har sand eller rusk i øyet
- Plagene blir verre når du er i lyse omgivelser
- Øynene blir røde.
- Sterke muskelsammentrekninger i og rundt øynene

Hvordan skal snøblindhet behandles?
- Du får mindre vondt hvis du unngår skarpt lys. Solbriller kan hjelpe.
- Kontakt lege. Hun vil undersøke øynene dine. Ofte må hun bruke bedøvende øyedråper for å få det til. Dråpene får musklene rundt øyet til å slappe av. Legen kan også farge øynene med et gult stoff som viser om og/eller hvor det er sår i hornhinnen.
- Antibiotika øyesalve (kloramfenikol). Salven skal påføres langs øyelokksrendene og på innsiden av nedre øyelokk, slik at den fordeler seg over hele øyet etter at man blunker.
- Første natten kan man gjerne bruke øyebandasje og etter dette kan man gå over til kloramfenikol øyedråper. Øyedråpene skal hindre at det setter seg bakterier i de små sårene som det ultrafiolette lyset har laget og dermed gi en infeksjon. Det kan også lindre smertene litt.
- Øyedråper som hindrer spasme. Ved kraftig snøblindhet og sterk spasme (muskelsammentrekninger) i og rundt øynene, kan øyedråper som opphever sammentrekningene brukes. Ulempen er at synet blir dårlig i omtrent ett døgn, fordi øynene ikke lenger kan fokusere.
- Det kan også være nødvendig med smertestillende tabletter.
- Kontroll. Hvis du fortsatt har plager etter ett døgn, må du oppsøke lege på nytt.
- Som oftest går det over av seg selv i løpet av 1-2 dager uten noen komplikasjoner.
Solbriller - mer enn et image
Solbriller er en viktig del av imagen for mange, men det er også god beskyttelse mot sterke solstråler. De ultrafiolette strålene i sollyset kan nemlig skade øynene dine, både på kort og lang sikt.
Sola sender ut flere typer stråler. Det synlige lyset er det som gjør at vi kan se. Det er ikke farlig for øynene eller huden. Men sammen med dette lyset kommer det også en usynlig stråling som vi kaller ultrafiolett stråling eller UV-stråling. Mye av denne strålingen blir heldigvis filtrert bort av ozonlaget, men likevel er strålingen sterk nok til å kunne føre til skade. Særlig bør du være forsiktig dersom du befinner deg i et område med snø eller ved sjøen.
LES OGSÅ: Seks symptomer fra øynene du bør ta på alvor
Tips for kjøp av solbriller
Når du skal kjøpe solbriller er det viktig å tenke på at brillene skal:
- Beskytte mot UV-stråling
- Dekke godt rundt øynene
- Være behagelige å ha på
- Gode solbriller behøver slettes ikke å være dyre. Det er brillenes evne til å filtrere bort UV-strålene det kommer an på. Bruk briller som opplyser om slik UV-filtrering på merkelappen.
- Legg merke til at hvor mørke solbrillene er ikke spiller noen rolle for filtreringen av UV-lys. Det påvirker bare evnen til å se.

Husk på barna!
Også barna bør få skikkelige solbriller. Ofte ser vi at barna får billige briller som bare har plastglass og som egentlig ikke gir noen beskyttelse mot UV-strålingen. Et par skikkelige solbriller er en naturlig del av solbeskyttelsen av barn. Men som sagt, de behøver ikke nødvendigvis å være dyre!
LES OGSÅ: Så farlig er det å bli solbrent
Denne saken er oppdatert i sin helhet 06.04.17 av: Katharina Eimind, lege. Opprinnelig skrevet av: Cecilie Arentz-Hansen, lege, 20.11.2006
Denne teksten er ikke ment som erstatning for kontakt med lege.
Kilde ved oppdatering: SML (06.04.17), LVH (06.04.17)