Pingvekula

Pingvelkula er en gulaktig fettkul på det hvite i øyet. Eldre mennesker er mest utsatt.

PINGVEKULA: En ufarlig tilstand som ofte rammer eldre mennesker. Man ser en gulaktig flekk på det hvite på øyet. Pingvekula er ufarlig og forårsaker sjeldent plager eller synsforstyrrelser. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
PINGVEKULA: En ufarlig tilstand som ofte rammer eldre mennesker. Man ser en gulaktig flekk på det hvite på øyet. Pingvekula er ufarlig og forårsaker sjeldent plager eller synsforstyrrelser. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Pingvekula er en utvekst som ofte forveksles med pterygium. Pingvekula er vanligst hos eldre. Det er en normal og ufarlig tilstand.

Årsak

Sklera, også kalt senehinnen, som er den hvite beskyttende hinnen som danner øyets ytre lag og som vi kan se omslutte pupillen som det hvite i øyet. Sykdomsprosesser i senehinnen er ikke spesielt vanlige, men kan innebære betennelser eller utvekster.Tilstanden pingvekula oppstår fordi det elastiske vevet i øyet blir mindre elastisk med årene.

LES OGSÅ: Rødt øye - hva kan årsaken være?

Symptomer

Pingvekula er en mer gulig, lett hevet utvekst som oppstår i bindehinnen over det hvite i øyet. I motsetning til pterygium, som kan vokse over hornhinnen og på den måten affisere synsfeltet, begrenser pingvekula seg til å kun vokse over det hvite i øyet

LEGEN SVARER: - Jeg har en gulaktig klump i øyet, hva kan det være?

Kan det være noe annet?

Tilstanden kan forveksles med andre tilstander som rammer sklera.

LES MER: Kul, utvekst eller forandring på det hvite i øyet - hva kan det være?

Behandling

På samme måte som pterygium kan pingvekula gi symptomer på irritasjon, som kan lindres med øyedråper og andre smørende midler, men behandling er vanligvis ikke nødvendig.

Kirurgisk fjerning kan være indisert om tilstanden gir mye plager eller hindrer linsebruk. (2)

Kilder: 1) Nei.nih.gov 2) uptodate.com 3) emedicine.medscape.com 4) emedicine.medscape.com 5) lvh.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer