Øyne med ulike farger, heterokromi

Å ha ulike farger på øynene er sjelden. Vanligvis er dette medfødt, men noen ganger kan tilstanden være assosiert med en annen tilstand.

TO ULIKE FARGER: Et lysebrunt og et blått øye. Sjelden og flott! Foto: Irzhanova Asel/Shutterstock/NTB
TO ULIKE FARGER: Et lysebrunt og et blått øye. Sjelden og flott! Foto: Irzhanova Asel/Shutterstock/NTB Vis mer

Hva er heterokromi?

Heterokromi er navnet på en tilstand der regnbuehinnen (iris) har ulik farge på venstre og høyre øye. Heterokromi er gresk for "forskjellig farge", men grepet brukes vanligvis, også i denne saken, om ulikt fargede øyne - heterochromia iridum.

Dersom hele regnbuehinnen har en ulik farge i forhold til regnbuehinnen på det andre øyet, kalles det komplett heterokromi. Om kun deler av regnbuehinnen har en annen farge i forhold til resten, er dette kjent som partiell heterokromi. Selv om heterokromi er sjelden hos mennesker, kan det ganske ofte sees hos visse kjæledyr, som flere raser av hund og katt. Tidligere i historien har ulikt fargede øyne vært assosiert med overnaturlige evner og heksekunst. I dag er heterokromi noe som mange heller synes er både fascinerende og vakkert. (1) (2)

LES OGSÅ: Grå stær

Hva er årsaken?

Konsentrasjonen av pigmentet i bunnen av regnbuehinnen, melanin, gir denne hinnen sin farge fra lys brun til sort. Hvordan lyset brytes i regnbuehinnen, påvirker også øyenfargen, slik at den hos mennesker kan variere fra de mørkeste brunfargene til de lyseste blåtonene.

Ved heterokromi er det altså forskjell på pigmentinnhold eller hvordan lyset brytes, mellom de to øynene, eller mellom deler av øynene. Heterokromi kan ha flere ulike årsaker, og mange av disse er svært sjeldne. Noen årsaker til henholdsvis medfødt og ervervet heterokromi nevnes videre. (1) (2)

KOMPLETT HETEROKROMI: Skuespiller Alice Eve har komplett heterokromi - hennes venstre øye er blått, mens høyreøyet er mer gråfarget. Foto: NTB/INVISION ved Joel C. Ryan
KOMPLETT HETEROKROMI: Skuespiller Alice Eve har komplett heterokromi - hennes venstre øye er blått, mens høyreøyet er mer gråfarget. Foto: NTB/INVISION ved Joel C. Ryan Vis mer
PARTIELL HETEROKROMI: Skuespiller Dominic Sherwood har et øye der deler av regnbuehinnen har en annen farge. Foto: Chelsea Lauren/rex/NTB
PARTIELL HETEROKROMI: Skuespiller Dominic Sherwood har et øye der deler av regnbuehinnen har en annen farge. Foto: Chelsea Lauren/rex/NTB Vis mer

Medfødt heterokromi

Ved medfødt heterokromi kan dette sees fra fødselen av, eller fra kort tid etter fødselen. I de fleste tilfeller har ikke barnet noen andre symptomer, men noen ganger kan ulik øyenfarge være del av en annen tilstand eller et syndrom. Noen eksempler på slike sjeldne sykdoms-/syndromassosierte årsaker til medfødt heterokromi inkluderer:

  • Horners syndrom
  • Sturge-Webers syndrom
  • Waardenburgs syndrom
  • Hirschsprungs sykdom
  • Pibaldisme
  • Nevrofibromatose type 1 (tidligere kjent som von Recklinghausens sykdom)
  • Bloch-Sulzbergers syndrom
  • Parry-Rombergs syndrom
    (1) (2)
image: Hvilken øyenfarge får barnet?

Hvilken øyenfarge får barnet?

Ervervet heterokromi

Hvis en person ikke har det fra fødselen av, men får ulikt fargede øyne senere i livet, er dette kjent som ervervet heterokromi. Dette kan komme som følge av skader, etter former for betennelse i øyet, eller andre sykdommer. Noen eksempler på årsaker til ervervet heterokromi, hvorav mange er svært sjeldne, inkluderer:

Forekomst

Heterokromi er sjelden - det sees for eksempel hos under én promille av den amerikanske befolkningen. Vanligvis oppstår det sporadisk som et enkelttilfelle, uten at foreldrene eller andre i nær familie har samme tilstand. (1)

Symptomer

De ulikt fargede øynene ved heterokromi gir i seg selv ingen symptomer, men dersom tilstanden sees i forbindelse med en annen sykdom eller et syndrom, vil man naturlig nok kunne ha symptomer i forbindelse med dette. (1)

LES OGSÅ: Rødt øye - hva kan årsaken være?

image: Seks symptomer fra øynene du bør ta på alvor

Seks symptomer fra øynene du bør ta på alvor

Diagnose og behandling

Dersom et nyfødt barn har heterokromi, bør han eller hun undersøkes av en øyelege. Øyelegen kan da bekrefte at det foreligger heterokromi, og kan i tillegg undersøke øynene for å se om det skulle foreligge en annen, bakenforliggende årsak. Vanligvis finner man ikke dette.

Dersom man får heterokromi senere i livet, bør man også oppsøke øyelege. Da er det nødvendig med en undersøkelse for å se om man kan finne en underliggende årsak. Behandlingen av heterokromi vil fokusere på den eventuelle underliggende tilstanden. Dersom man ikke har andre symptomer eller problemer med øynene, er det ikke sikkert at en behandling er nødvendig. (1) (2)

Kilder

1) American Academy of Ophthalmology, Heterochromia 2) Genetic and Rare Diseases Information Center, Heterochromia iridis