Hva betyr forhøyet trykk i øyet?

Dette er årsakene til høyt trykk i øyet og hvorfor det er viktig å avdekke høyt øyetrykk.

MÅLEAPPARAT: Både optikere og fastleger kan måle øyetrykk. Foto: RossHelen / Shutterstock / NTB
MÅLEAPPARAT: Både optikere og fastleger kan måle øyetrykk. Foto: RossHelen / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Man opererer ofte med et uttrykk som «trykket i øyet er høyt», eller at man skal til «måling av øyetrykket», men hva betyr egentlig dette?

Øyet har sitt eget trykk, akkurat som trykket i bildekk for eksempel, som ikke må være for høyt eller for lavt.

Normalt øyetrykk

Slik er det også med øyet. Skalaen for øyetrykk er millimeter kvikksølvsøyle, forkortet mmHg. Det er den samme måleenheten som man benytter ved måling av blodtrykket.

Øyets normaltrykk skal optimalt sett ligge mellom 15 og 19, opp mot 20 mm kvikksølvsøyle. I fagmiljøene strides det fortsatt om hvilket øyetrykk som er det aller beste.

TRYKKET I ØYET: Blir det for høyt kan det skade synsnerven. Illustrasjon: Igdeeva Alena / Shutterstock / NTBClick to add image caption
TRYKKET I ØYET: Blir det for høyt kan det skade synsnerven. Illustrasjon: Igdeeva Alena / Shutterstock / NTBClick to add image caption Vis mer

Årsaker til høyt øyetrykk

Ved visse tilstander kan trykket øke. Disse tilstandene er mangfoldige.

Normalt sett stiger trykket i øyet:

  • grunnet dårligere avløp
  • grunnet for mye kammervann produksjon
  • på grunn av trange plassforhold som hindrer avløpet
  • fordi øyelinsen vokser med alderen
  • på grunn av infeksjoner
  • arvelighet
  • noen andre tilstander kan også øke trykket

Hvordan kan høyt øyetrykk skade øyet?

En følgetilstand av høyt øyetrykk kan være at synsnerven får for liten tilførsel av oksygenrikt blod, og dermed for lite næring til å klare seg godt.

Hvis høyt trykk vedvarer, kaller vi det gjerne for grønn stær/glaukom. Da har øyetrykket påvirket synsnerven såpass negativt over lengre tid at den begynner å vise tegn på forvitring og skade.

Hvis man får skade på synsnerven, vil det få varige følger, skadene blir altså permanente.

En følgetilstand av dette er at synsnerven ikke lenger kan motta signalene slik som den opprinnelig var ment å gjøre. Dette resulterer i forringelse av synsfeltet, også kalt sidesynet.

Disse skadene kan følge forskjellige mønster, som relateres til hvordan nervetrådene forløper i netthinnen.

Jo større skade på synsnerven, desto større skade i synsfeltet. Man kan ganske tydelig se hvilke utfall på synsnerven som fører til korresponderende utfall i synsfeltet.

Når bør ma oppsøke lege?

Ved mistanke om at sidesynet blir dårligere og andre endringer i synsfeltet, bør man straks ta affære. Man bør oppsøke fastlege som kan sende videre til utredning av øyelege. Man kan få behandling som senker trykket. Er øyetrykket forhøyet og man ikke har forandringer i synet bør man likefullt gjennomføre behandling for å forebygge dette.

Vi øyeleger starter med tiltak og behandling ved et øyetrykk som jevnt over ligger over 20 over lang tid.

Er forhøyet øyetrykk farlig og kan det gi smerter?

Mange spør om forhøyet øyetrykk er farlig. Til det må svare være ubetinget ja, fordi dette kan gi smerter hvis trykket er altfor høyt, eksempelvis ved 35 til 40 mmHg vil øyet bli rødt og hissig og svært ubehagelig for personen det gjelder.

Mange føler et press i hodet og i øyeregionen ved økt øye trykk. Akutt grønn stær der er et anfall av svært høyt øyetrykk, muligens helt opp til 50, 60 eller 70 og pasientene beskriver da en tilstand med uutholdelige smerter.

Optikere og fastlege kan også måle trykket

I vår tid i Norge er optikerne utstyrt med trykkmåler utstyr. De har henvisningsrett, og skal henvise kunden til øyespesialist, dersom trykket flere ganger har vært over normalområdet.

Fastlegene er utstyrt med øyetrykkmålere, og kan også måle trykket og henvise på samme vis til spesialisthelsetjenesten som er andrelinjetjenesten i Norge.

Når man vel har kommet til øyespesialist, vil oppfølgingen av øyetrykket og behandlingen av en eventuell grønn stær/glaukom være livslang.

Det gjelder å komme rettidig, altså gjerne før skaden begynner å inntreffe, slik at man får kartlagt med ulike undersøkelser hva som er status for den enkelte og hvilke tiltak som skal treffes.

Øyetrykket er en meget viktig undersøkelse som vi benytter for å bevare mest mulig syn, lengst mulig i befolkningen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer