Hovne øyne - hva kan årsaken være?

Hevelse rundt øynene kan skyldes ulike tilstander og sykdommer. Hovne øyne kan også være tegn på gråt eller søvnmangel.

HOVENT ØYE: Ung kvinne med hovent øye forårsaket av allergi. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HOVENT ØYE: Ung kvinne med hovent øye forårsaket av allergi. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Øynene og vevet rundt kan som alt annet vev i kroppen hovne opp. Det kan være et øye som er hovent, eller begge øyne som rammes. Hevelse i og rundt øynene kan skyldes mange ulike tilstander og sykdommer, eller det kan være tegn på mer uskyldige ting som gråt eller langvarig søvnmangel. I denne saken skal vi se litt nærmere på noen av årsakene til hovne øyne.

LES OGSÅ: Poser under øynene: Hva er årsaken?

Gråt og søvnmangel

Både langvarig gråt og for lite søvn kan resultere i midlertidig hovne, og ofte røde øyne. Dette er et normalfenomen.

Øyekatarr

Konjunktivitt, også kalt øyekatarr, er en betennelse i konjunktiva, som er en normalt usynlig slimhinnemembran som dekker den hvite delen av øyet, samt baksiden av øyelokkene. Konjunktivitt vil vanligvis skyldes en infeksjon eller allergi. Ved en allergisk konjunktivitt vil man som regel oppleve andre allergisymptomer i tillegg, som nesetetthet og nysing, og begge øyne vil ofte rammes samtidig.

HOVNE ØYNE: Barn med infeksjon. I tillegg til hevelse er øynene røde. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HOVNE ØYNE: Barn med infeksjon. I tillegg til hevelse er øynene røde. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Ved infeksiøs konjunktivitt er det ofte ett øye som rammes først, og øyet kan oppleves rødt, hovent og smertefullt, og man vil kunne se pussdannelse, særlig når man våkner på morgenen. Både virus og bakterier kan forårsake infeksiøs konjunktivitt, men kun bakterieinfeksjonene kan behandles med antibiotika.

LES MER:

Allergiske reaksjoner

Allergiske reaksjoner vil som regel medføre symptomer som hevelse, rødme og kløe, og øyne og områdene rundt blir ofte påvirket. Alvorlighetsgraden av allergien vil variere fra person til person og avhengig av hva man reagerer på - fra et lokalisert lite utslett, til livsfarlige tilstander med hevelser over hele kroppen og sviktende sirkulasjon (kjent som anafylaktisk sjokk), eller hevelser som for eksempel truer luftveiene og gjør at man ikke får puste (ofte kalt angioødem om det begrenser seg til ansiktsregionen). Eksempler på ting som man kan ha kraftige allergier mot er legemidler, insektstikk (Mygg og veps) og ulike matvareallergier. Ved farlige allergiske reaksjoner må man straks søke lege for behandling da det i de mest alvorlige tilfellene kan stå om få minutter. Noen mennesker med kjente uttalte allergier er også utstyrt med egne adrenalinpenner til bruk i slike situasjoner.

STI PÅ ØYET: En hårkjertel eller svettekjertel på øyet er betent og gir en lokal hevelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
STI PÅ ØYET: En hårkjertel eller svettekjertel på øyet er betent og gir en lokal hevelse. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Øyelokksykdommer

Øyelokkene er kledd med hud på utsiden, mens innsiden er kledd av konjunktiva. Siden normal hud kler utsiden av øyelokkene kan de fleste hudsykdommer ramme her på samme måte som på kroppen ellers, som for eksempel eksemtilstander, ulike hudinfeksjoner og hudkreft. Noen av tilstandene som kan ramme øyelokkene som vil kunne gi hevelse er:

  • Sti (hordeolum på fagspråket): Vanlig infeksjon i hår- eller svettekjertler på øyelokkene. Dette resulterer i rødme, hevelse, smerter og ofte en pussfylt blemme. Tilstanden varer i noen dager til et par uker, og kan behandles med varme kompresser i tidlig fase, eller eventuelt antibiotika. Hvis infeksjonen går over, men hevelsen fortsatt er tilstede, kan man ha utviklet et såkalt chalazion, som kan være mer langvarig.
  • Blefaritt: Betennelse i øyelokksrendene som blir røde og fortykkede, som kan gi kløe, fremmedlegemefølelse, tåreflod og puss. Det kan være forårsaket av infeksjon, men trenger ikke være det, og forekommer oftere hos pasienter med hudsykdommer fra før av.
  • Betennelse i tårekjertel eller tårekanal: Tårer produseres i tårekjertelen som ligger ut mot siden under det øvre øyelokket. Tårene som produseres renner ned i øyet, og dreneres i tårekanalen, som er en liten åpning i øyekroken inn mot nesen. Det kan oppstå betennelse i begge disse strukturene, for eksempel ved infeksjon, som vil kunne gi lokalisert hevelse, rødme, smerter og ubehag. Dersom tårekjertelen eller tårekanalen blokkeres, vil det kunne medføre problemer med henholdsvis tåreproduksjon og -drenasje.

Høyt stoffskifte

Høyt stoffskifte (hypertyreose på fagspråket) kan klassisk føre til hevelse i øyehulen bak øyet, og man kan få et utseende med “bulende øyne”, som vil kunne gi dobbeltsyn. Andre symptomer på hypertyreose inkluderer nervøsitet, slapphet, skjelvinger og hjertebank.

Sykdommer i øyehulen

Øynene ligger beskyttet til i øyehulen, omgitt av øyemuskulatur, nerver og annet vev, i et rom med begrenset plass. Sykdommer her er sjeldne, men om de oppstår vil de kunne resultere i for lite plass for det affiserte øyet, og dette vil da typisk gi et asymmetrisk utseende. En infeksjon i området rundt øyet, kalt orbital cellulitt, kan skyldes at en infeksjon har spredd seg dit for eksempel fra bihulene eller fra blodstrømmen. Når det oppstår en infeksjon her vil hevelsen utøve et farlig trykk på øyet, og infeksjonen risikerer å spre seg til selve øyet og kan gi blindhet, men infeksjonen kan også spre seg lengre bak i hodet mot hjernen.

En svulst som oppstår i øyehulen, uansett om den er god- eller ondartet, vil også kunne presse mot øyet og gi et asymmetrisk utseende og eventuelt synsforstyrrelser. Sykdommer i øyehulen er som regel alvorlige, og krever snarlig legetilsyn.

LES OGSÅ: Hengende øyelokk, ptose

RØDT ØYE: Hovne øyne sammen og rødhet på det hvite området. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
RØDT ØYE: Hovne øyne sammen og rødhet på det hvite området. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Tilstander som gir hevelse i større deler av kroppen:

Noen sykdomstilstander gir hevelser flere steder på kroppen, og da vil selvfølgelig også øynene og strukturene rundt kunne bli hovne. Noen av disse sykdomstilstandene er:

  • Hjertesvikt: Hjertet klarer av en eller annen grunn ikke pumpe blodet godt nok rundt i kroppen, noe som kan gjøre at blodet stagnerer og ikke kommer videre i sirkulasjonen som det skal, og mer væske enn normalt vil derfor presses ut i vevene.
  • Nyresvikt: Hvis nyrene ikke fungerer som de skal, kan man få hevelser i kroppen på ulike måter. Det kan skyldes at man rett og slett ikke får skilt ut nok væske i form av urin slik at væsken hoper seg opp i kroppen, eller det kan skyldes at man mister for mange stoffer og partikler ut i urinen som man egentlig bør ha værende i blodet - disse stoffene binder normalt på væske i blodet, og når de forsvinner, kan mer væske gå ut i vevene i kroppen og man får hevelser.
  • Allergiske reaksjoner
  • Kraftige infeksjoner / blodforgiftning
HELVETESILD: Klassisk utslett i halve ansikt. Øyet på siden som rammes kan bli hovent. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HELVETESILD: Klassisk utslett i halve ansikt. Øyet på siden som rammes kan bli hovent. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Andre sykdommer

Noen andre sykdommer som kan gi hevelser rundt øynene:

LES OGSÅ: Rennende øyne: Ulike årsaker

Når bør man kontakte lege?

Det er mange tilstander som kan gi hevelse rundt øynene, med ulik alvorlighetsgrad. Vanlige tilstander som øyekatarr, mindre uttalte allergier og enkle øyelokksinfeksjoner trenger ikke nødvendigvis legebehandling.

Dersom man opplever særs kraftige, langvarige eller bekymringsverdige symptomer bør man som alltid søke lege, og ved hevelse rundt øynene gjelder dette særlig tilstander som påvirker synet eller gir nedsatt allmenntilstand.

Kilder: 1) Lvh.no, 2) Legehandboka - rødt øye, 3) Legehandboka - øyelokksykdommer 14.08.17

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer