Episkleritt

Dette er en betennelse i øyet mellom bindevevhinnen og senehinnen. Rødhet i et eller begge øyne er symptomet.

BETENNELSE I ØYET: Ved episkleritt er rødt øye, tåreflod og ubehag symptomer. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
BETENNELSE I ØYET: Ved episkleritt er rødt øye, tåreflod og ubehag symptomer. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Episkleritt er en relativt vanlig betennelsestilstand som affiserer episkleralt vev, det vil si vevet mellom bindehinnen og senehinnen. Vanligvis er tilstanden selvbegrensende, men den kan ofte komme tilbake gjentatte ganger.

LES OGSÅ: Rødt øye - hva kan årsaken være?

Årsak

Årsaken er som regel ukjent, men hos noen kan det foreligge en assosiasjon til en underliggende tilstand, og sterkest assosiasjon er det til noen blodårebetennelser (vaskulitter) og andre autoimmune tilstander.

ØYET: Sklera er det ugjennomsiktelige, hvite du ser i øyet. Dette er et fibrøst bindevev som beskytter og støtter øyets form. Hornhinnen er det du ser som har din øynefarge. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
ØYET: Sklera er det ugjennomsiktelige, hvite du ser i øyet. Dette er et fibrøst bindevev som beskytter og støtter øyets form. Hornhinnen er det du ser som har din øynefarge. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Symptomer

Av symptomer og tegn sees rødhet på ett eller begge øyne, tåreflod og ubehag. Episkleritt gir ikke smerter, og påvirker heller ikke synet.

Kan det være noe annet?

Skleritt kan forveksles med andre tilstander som for eksempel vanlig øyekatarr eller andre tilstander som rammer sklera.

LES MER: Kul, utvekst eller forandring på det hvite i øyet - hva kan det være?

Behandling

Henvisning fra fastlege er sjelden nødvendig ved episkleritt, og noen ganger krever ikke tilstanden behandling da den er selvbegrensende, ikke gir smerter og heller ikke truer synet. Aktuell behandling vil være betennelsesdempende øyedråper, eventuelt NSAIDs (smerte- og betennelsesdempende) i tablettform.

Prognose

Tilstanden går som regel over i løpet av 1-3 uker. Prognosen er god og episkleritt gir sjelden noen vedvarende plager, men tilstanden kommer som nevnt ofte tilbake. (4)