Derfor får du sprengt blodkar på øyet

Sprengt blodkar på øyet ser veldig dramatisk ut, men er som oftest helt ufarlig.

subkonjunktival blødning Foto: All Over Press
subkonjunktival blødning Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Når et blodkar i øyet brister kalles det for subkonjunktival blødning, som indikerer at blødningen er under den ytterste slimhinnen (konjunktiva) på det hvite øyeeplet. Det hvite i øyet blir rødt. Blødningen går helt frem til hornhinnen, som forblir klar.

– Sprengt blodkar på øyeeplet kan se ganske dramatisk ut. Den er ikke smertefull og kan variere i størrelse. Til å begynne med er fargen friskt rød og flaten kan være ganske stor. I sjeldne tilfeller, der det har blødd mye, kan det bli en hevelse under slimhinnen som heller ikke er smertefull, men som kan irritere ved blunking, forklarer Rim N. Alme, øyelege.

Så lenge varer det

Stort sett går et sprengt blodkar på øyet over av seg selv, og det er oftest voksne personer som får dette.

– Det kan tilkomme nye blødninger om vedkommende er en person som blør lett. En enkelt og moderat blødning på øyeeplet forsvinner i løpet av 14 dager, pluss eller minus en uke, sier Alme.

– Hva bør du gjøre hvis du har fått et sprengt blodkar på øyet?

– Det er ikke spesielt mye å gjøre, eller som bør gjøres eller utredes. Men får du det gjentatte ganger, kan det henge sammen med faktorer i kroppen din generelt, forklarer Alme.

Dette kan gi sprengt blodkar på øyet:

  1. Høyt blodtrykk.
  2. Overdosering av blodfortynnende medisiner.
  3. Gnidning på øyet.
  4. En liten utvekst som kan skade et kar under slimhinnen (svulst).
  5. Press - bukpress, fødsel, toalettbesøk, forstoppelse og vektløfting.

– Om du får gjentagende subkonjunktival blødning er det viktig å få vist dette til fastlegen, som vil vite hva som skal utredes og gjøres. I noen tilfeller er det påkrevet med besøk til øyelege og en grundigere øyeundersøkelse i forbindelse med dette, opplyser Alme.

LES OGSÅ: Hovne øyne: Hva kan være årsak?

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer