Betennelse i tinningåren

Årsaken til årebetennelse i tinningåren er ukjent, og rammer flest i 60 og 70-årene. Ubehandlet kan betennelsen føre til blindhet.

VONDT I TINNINGEN: Hodepine og sårhet i hodebunnen kan være tegn på denne betennelsen. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
VONDT I TINNINGEN: Hodepine og sårhet i hodebunnen kan være tegn på denne betennelsen. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Medisinsk betegnelse: temporalisarteritt

Betennelse i tinningåren forekommer oftere hos personer som har polymyalgia rheumatica, og rammer særlig personer i 60-70 års alder. Ubehandlet kan betennelsen føre til blindhet.

Symptomer

Hodepine i tinningregionen og sårhet i hodebunnen (vondt å kamme håret). Sykdomsfølelse. Omtrent 20% av dem som rammes merker nedsatt syn. Synsnedsettelsen utvikles eventuelt i løpet av timer til dager, og graden av synssvekkelse kan variere. Noen får også dobbeltsyn, og svakhet i kjeven og tunga etter å ha spist.

Noen har en synlig tykk og slynget blodåre i tinningen.

LES OGSÅ: Smerte i øyet, hva kan årsaken være?

Behandling

Kontakt lege. Hun vil undersøke deg. Ved betennelse i tinngåren er senkningen høy, ofte 80-100. CRP er også høy. På sykehus blir det tatt prøve fra en liten bit av tinningåren for å påvise betennelsesforandringer. Prøven undersøkes i mikroskop.

Årebetennelse i tinningåren behandles med glukokortikoider ("kortison"). Behandlingen er langvarig.

Oppdatert 13.11.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege
Oppdatert 17.08.18: Lagt inn forfatternavn som falt ut ved import. Lagt inn bilde og lenker.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer