Ørebetennelse hos voksne

Ørebetennelse er en infeksjon i øret, og det finnes forskjellige typer. Akutt mellomørebetennelse er en vanlig sykdom hos barn, men kan også ramme voksne.

ØREBETENNELSE: Et vanlig symptom på ørebetennelse er smerter i det affiserte øret. Foto: Prostock-studio / NTB
ØREBETENNELSE: Et vanlig symptom på ørebetennelse er smerter i det affiserte øret. Foto: Prostock-studio / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva er ørebetennelse?

Ørebetennelse er en infeksjon i øret. Man kan ha betennelse flere plasser i øret, men når vi i dagligtalen snakker om ørebetennelse er det som regel betennelse i mellomøret man referer til. Denne artikkelen vil hovedsakelig omhandle akutt mellomørebetennelse.

LES OGSÅ: Øregangsbetennelse

Årsak

Mellomørebetennelse er forårsaket av virus eller bakterier, ofte som et resultat av en forkjølelse. Mellomøret er lokalisert bak trommehinnen, og ved en infeksjon vil slimhinnene i dette området hovne opp og det samler seg puss og væske.

Mellomøret og svelget har en liten kanal som forbinder dem – øretrompeten. Ved en forkjølelse er slimhinnene ofte betent og hoven, dette gjør at virus eller bakterier som sitter i halsen lettere kommer seg opp til mellomøret via kanalen og lager en ørebetennelse. (1, 2)

Utbredelse

Mellomørebetennelse er en svært vanlig tilstand, særlig hos små barn der den er en av de vanligste infeksjonssykdommene. Men barn i alle aldre, og voksne, kan få ørebetennelse

Smitte

Virus er den vanligste årsaken til mellomørebetennelse. Selve ørebetennelsen er ikke smittsom, men forkjølelsen som medfører ørebetennelse er ofte smittsom. (4)

UNDERSØKELSE: Undersøkelse av øret med otoskop er en vanlig del av utredningen ved ørebetennelse. Foto: Bangkoker / NTB
UNDERSØKELSE: Undersøkelse av øret med otoskop er en vanlig del av utredningen ved ørebetennelse. Foto: Bangkoker / NTB Vis mer

Symptomer

LES OGSÅ: Smerter i øret ved flyging og dykking

Symptomatisk behandling

  • Smertestillende, eksempelvis paracetamol som også er febernedsettende. Det er viktig at man alltid gir medisiner i henhold til pakningsvedlegget eller som forskrevet av lege.
  • Slimhinneavsvellende nesedråper eller spray kan hjelpe ved samtidig nesetetthet.
  • Hevet hodeleie reduserer trykket mot trommehinnen og kan derfor redusere smertene. (1, 2, 3, 4, 5)

LES MER OM: Hva hjelper mot øreverk?

Behandling med antibiotika

Ved ukomplisert mellomørebetennelse hos ellers friske personer kan man velge å se om tilstanden går over av seg selv i løpet av 1–3 dager. Mellomørebetennelse er oftest forårsaket av virus og antibiotika fungerer ikke på virus.

Ved manglende bedring, rennende væske eller puss fra øret utover 1–2 døgn, eller ved komplikasjoner er det indikasjon for å gi antibiotika.

Noen personer som har underliggende sykdommer skal behandles tidligere med antibiotika, dette blir en vurdering legen gjør i hvert enkelt tilfelle. (3, 4, 5)

LES OGSÅ: Lyder fra øret – hva kan årsaken være?

Sykemelding

Hvor uttalte symptomer man har vil avgjøre om det er behov for å ta egenmelding/sykemelding

Prognose

De aller fleste blir friske av mellomørebetennelse, ofte uten behandling.

Mellomørebetennelse er som regel uten komplikasjoner og er sjeldent farlig, men noen ganger kan sykdommen medføre andre plager og tilstander. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen.

Kilder

1) Helsenorge, Ørebetennelse hos barn 2) Mayo Clinic, Ear infection (middle ear) 3) Legevakthåndboken, Akutt otitis media 4) Antibiotikabruk i primærhelsetjenesten, Akutt otitis media. 5) NHS inform, Middle ear infection (otitis media)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer