Hva er ørebetennelse?
Ørebetennelse er en infeksjon i øret. Man kan ha betennelse flere plasser i øret, men når vi i dagligtalen snakker om ørebetennelse er det som regel betennelse i mellomøret man referer til. Denne artikkelen vil hovedsakelig omhandle akutt mellomørebetennelse.
LES OGSÅ: Øregangsbetennelse
Årsak
Mellomørebetennelse er forårsaket av virus eller bakterier, ofte som et resultat av en forkjølelse. Mellomøret er lokalisert bak trommehinnen, og ved en infeksjon vil slimhinnene i dette området hovne opp og det samler seg puss og væske.
Mellomøret og svelget har en liten kanal som forbinder dem – øretrompeten. Ved en forkjølelse er slimhinnene ofte betent og hoven, dette gjør at virus eller bakterier som sitter i halsen lettere kommer seg opp til mellomøret via kanalen og lager en ørebetennelse. (1, 2)

Er ørebetennelse smittsomt?
Utbredelse
Mellomørebetennelse er en svært vanlig tilstand, særlig hos små barn der den er en av de vanligste infeksjonssykdommene. Men barn i alle aldre, og voksne, kan få ørebetennelse
Smitte
Virus er den vanligste årsaken til mellomørebetennelse. Selve ørebetennelsen er ikke smittsom, men forkjølelsen som medfører ørebetennelse er ofte smittsom. (4)

Symptomer
- Smerter og verk i øret som forverres når man ligger flatt og eskalerer derfor ofte om natten.
- Feber kan forekomme, men man kan ha ørebetennelse uten feber.
- Forbigående redusert hørsel.
- Dottfølelse.
- Væske og puss fra øret: Hvis det går hull på trommehinnen kan det komme ut væske og puss fra øret. (2, 3)
LES OGSÅ: Smerter i øret ved flyging og dykking
Symptomatisk behandling
- Smertestillende, eksempelvis paracetamol som også er febernedsettende. Det er viktig at man alltid gir medisiner i henhold til pakningsvedlegget eller som forskrevet av lege.
- Slimhinneavsvellende nesedråper eller spray kan hjelpe ved samtidig nesetetthet.
- Hevet hodeleie reduserer trykket mot trommehinnen og kan derfor redusere smertene. (1, 2, 3, 4, 5)
LES MER OM: Hva hjelper mot øreverk?
Behandling med antibiotika
Ved ukomplisert mellomørebetennelse hos ellers friske personer kan man velge å se om tilstanden går over av seg selv i løpet av 1–3 dager. Mellomørebetennelse er oftest forårsaket av virus og antibiotika fungerer ikke på virus.
Ved manglende bedring, rennende væske eller puss fra øret utover 1–2 døgn, eller ved komplikasjoner er det indikasjon for å gi antibiotika.
Noen personer som har underliggende sykdommer skal behandles tidligere med antibiotika, dette blir en vurdering legen gjør i hvert enkelt tilfelle. (3, 4, 5)
LES OGSÅ: Lyder fra øret – hva kan årsaken være?
Sykemelding
Hvor uttalte symptomer man har vil avgjøre om det er behov for å ta egenmelding/sykemelding
Prognose
De aller fleste blir friske av mellomørebetennelse, ofte uten behandling.
Mellomørebetennelse er som regel uten komplikasjoner og er sjeldent farlig, men noen ganger kan sykdommen medføre andre plager og tilstander. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen.
Kilder
1) Helsenorge, Ørebetennelse hos barn 2) Mayo Clinic, Ear infection (middle ear) 3) Legevakthåndboken, Akutt otitis media 4) Antibiotikabruk i primærhelsetjenesten, Akutt otitis media. 5) NHS inform, Middle ear infection (otitis media)