Ørebetennelse hos barn

Mellomørebetennelse er en infeksjonstilstand i øret som er vanlig hos små barn.

ØREBETENNELSE HOS BARN: Ørebetennelse er en vanlig tilstand hos særlig små barn. Foto: Peakstock / NTB
ØREBETENNELSE HOS BARN: Ørebetennelse er en vanlig tilstand hos særlig små barn. Foto: Peakstock / NTB Vis mer

Hva er ørebetennelse?

Ørebetennelse er en infeksjon i øret. Man kan ha betennelse flere plasser i øret, men når vi i dagligtalen snakker om ørebetennelse er det som regel betennelse i mellomøret man referer til. Denne artikkelen vil hovedsakelig omhandle akutt mellomørebetennelse.

LES MER OM: Ørebetennelse

Årsak

Mellomørebetennelse er forårsaket av virus eller bakterier, ofte som et resultat av en forkjølelse. Mellomøret er lokalisert bak trommehinnen, og ved en infeksjon vil slimhinnene i dette området hovne opp og det samler seg puss og væske.

Mellomøret og svelget har en liten kanal som forbinder dem - øretrompeten. Ved en forkjølelse er slimhinnene ofte betent og hoven, dette gjør at virus eller eller bakterier som sitter i halsen lettere kommer seg opp til mellomøret via kanalen og lager en ørebetennelse. (1, 2, 3)

image: Øregangsbetennelse

Øregangsbetennelse

Hvorfor får barn ørebetennelse?

Små barn er særlig utsatt for å få mellomørebetennelse. Virus eller bakterie som medfører ørebetennelse smittes ofte lett mellom barna. I tillegg er størrelsen og formen på kanalen som forbinder svelget og mellomøret noe annerledes hos små barn enn hos voksne, som gjør at de er mer mottakelig for ørebetennelse.

Det er også andre risikofaktorer som øker sannsynligheten for å få ørebetennelse, blant annet eksponering for passiv røyk og pollenallergi. Babyer som ammes synes å være noe mer beskyttet mot ørebetennelse. (1, 2, 4, 5 )

Smitte

Virus er den vanligste årsaken til mellomørebetennelse. Selve ørebetennelsen er ikke smittsom, men forkjølelsen som medfører ørebetennelse er ofte smittsom. (4)

LES MER: Er ørebetennelse smittsomt?

TAR SEG TIL ØRET: Et symptom på ørebetennelse er at barnet tar seg til øret. Foto: MIA Studio / NTB
TAR SEG TIL ØRET: Et symptom på ørebetennelse er at barnet tar seg til øret. Foto: MIA Studio / NTB Vis mer

Symptomer hos barn

Barn kan ofte ha problemer med å uttrykke hvor smertene kommer fra, og kan klage på smerter andre plasser i kroppen. (1, 2, 3)

LES OGSÅ: Barn med feber: Når bør lege kontaktes?

image: Dott og knepping? Hva er årsaken til lyder fra øret?

Dott og knepping? Hva er årsaken til lyder fra øret?

Behandling

Behandlingen er i hovedsak symptomatisk, det vil si rettet mot å lindre symptomene.

  • Smertestillende, eksempelvis paracetamol som også er febernedsettende. Det er viktig at man alltid gir medisiner i henhold til pakningsvedlegget eller som forskrevet av lege.
  • Slimhinnneavsvellende nesedråper eller spray kan hjelpe ved samtidig nesetetthet.
  • Hevet hodeleie reduserer trykket mot trommehinnen og kan derfor redusere smertene. (1, 2, 3, 4)

LES MER OM: Hva hjelper mot øreverk?

Behandling med antibiotika

Hos barn over 1 år anbefaler man å avvente antibiotika i 2-3 dager for å se om ørebetennelsen går over av seg selv. 8 av 10 barn blir friske uten antibiotika.

Hvis barnet ikke blir bedre etter 2-3 dager skal man oppsøke lege på nytt, det samme gjelder hvis det renner væske eller puss fra øret utover 1-2 døgn.

Noen barn skal behandles med antibiotika:

  • Barn under 1 år.
  • Ørebarn: Ørebarn er et barn som har hatt tre eller flere akutte mellomørebetennelser i løpet av 6 måneder, eller fire akutte mellomørebetennelser på 1 år.
  • Enkelte barn med medfødte lidelser eller tilstander skal vurderes for antibiotikabehandling. (1, 3, 4)

Dren

Dren er et lite rør som legges inn i trommehinnen, på denne måten kan væske lettere renne ut. Dren legges hovedsakelig hos de som er plaget med kronisk væskedannelse og mellomørebetennelse. (1)

LES OGSÅ: Sprukket trommehinne

image: Ørebetennelse hos voksne

Ørebetennelse hos voksne

Være hjemme

Det vil være naturlig å ha barnet hjemme til det er i god nok form til å returnere til barnehage eller skole.

Prognose

De aller fleste blir helt friske av mellomørebetennelse, ofte uten antibiotika.

Kilder

1) Helsenorge, Ørebetennelse hos barn 2) Mayo Clinic, Ear infection (middle ear) 3) Norsk barnelegeforening - Den norske legeforening, Ørebetennelse (mellomørebetennelse, otitis media) utarbeidet av Ingvild Heier 4) Folkehelseinstituttet, Når barnet ditt har ørebetennelse 5) Helsebiblioteket.no, Effekter for barnet.