Fem råd til deg med tinnitus

Det finnes flere råd som kan gjøre det lettere å leve med tinnitus.

APP MOT TINNITUS: En app fra Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) kan være til hjelp. Foto: Lommelegen
APP MOT TINNITUS: En app fra Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) kan være til hjelp. Foto: Lommelegen Vis mer
Publisert

Tinnitus kan være utrolig plagsomt, og påvirke livskvaliteten i høy grad. Det finnes dessverre ingen kur mot tinnitus, men det er likevel flere ting du kan gjøre for å mestre livet med tinnitus.

Hva er tinnitus?

Tinnitus er en eller flere lyder i øret som bare du selv kan høre. Folk med tinnitus opplever lyden veldig forskjellig. Noen har tinnitus i ett øre, andre har det i begge ører, eller innenifra hodet. Lyden kan for eksempel være skarp, pulserende, brummende eller dunkende.

Tinnitus kan oppstå plutselig, eller komme gradvis. Noen har tinnitus i korte perioder, mens andre har kronisk, livsvarig tinnitus.

En del har tinnitus uten at det er plagsomt. Andre er sterkt påvirket av lyden, og opplever kanskje søvnproblemer, nedsatt konsentrasjon, og redusert livskvalitet som følge av øresuset.

Følgende råd kan hjelpe ved tinnitus:

1. Sjekk hørselen din

Tinnitus kommer ofte sammen med hørselstap. HLF opplyser på sine nettsider at fire av fem personer med tinnitus har nedsatt hørsel.

Kanskje har du vanskelig for å høre hva som blir sagt hvis det er mange lyder omkring deg, eller kanskje misforstår du andre når de snakker?

Hvis du har nedsatt hørsel, kan et høreapparat ha god effekt på tinnitus. Det er derfor viktig at du får hørselen din sjekket.

2. Bruk bakgrunnslyder

Noen synes at tinnitus blir mer tydelig når det er helt stille i omgivelsene. Da kan det være en fordel å bruke bakgrunnslyder, som radio, musikk, et åpent vindu eller en vifte.

Det finnes også hjelpemidler beregnet til nettopp dette formålet, for eksempel høreapparater med lydterapiprogrammer, tinnituspute eller lydgenerator.

3. Lær deg avspenning

Mange opplever en forverring av tinnitus når de blir stresset eller har en periode med mange aktiviteter. Da kan det være en fordel at du kan ulike avspenningsteknikker.

Folk blir avslappet på forskjellige måter. Noen blir mer avslappet av å være ute i naturen, mens andre opplever god effekt av pusteøvelser.

I tillegg kan det være en fordel å legge merke til hva som gjør din tinnitus verre, slik at du så vidt mulig kan unngå- eller begrense triggere.

Mange opplever forverring av mange lyder og mennesker samlet på ett sted. Hvis du blir verre etter sosiale sammenkomster er det likevel viktig at du ikke isolerer deg fra andre.

Sosialt samvær er viktig for din mentale helse. Sørg i stedet for at du møter venner på et tidspunkt hvor du har overskudd, i mindre grupper og på steder hvor det ikke er altfor mye støy.

4. Øv deg på å fokusere

For noen er tinnitus kronisk, og noe de skal lære seg å leve med. Hvis det er tilfellet for deg kan fokuseringsøvelser være en god hjelp. For eksempel kan du trene deg i å lytte aktivt til andre lyder når du er ute å gå, slik at du fokuserer mindre på øresuset.

HLF Briskeby har utviklet en gratis tinnitus-app som hjelper deg med fokuseringsøvelser og avspenningsøvelser. Appen heter Tinnitus - Riktig fokus. Den kan lastes ned fra App Store.

5. Oppsøk hjelp

Det er viktig at du ikke står alene hvis tinnitus påvirker livet ditt i så stor grad at du opplever mindre livskvalitet, søvnproblemer eller symptomer som for eksempel stress og angst.

Kontakt fastlegen eller rehabiliteringstjenesten i kommunen, for å bli utredet eller henvist til en spesialist, eller for å få hjelp til å håndtere sideløpende problematikk, som angst, stress eller depresjon.

Noen opplever også god hjelp fra audiopedagog eller psykolog, som blant annet kan tilby kognitiv terapi. Fysioterapeutisk behandling kan også redusere plagene, hvis øresuset blir verre av muskelspenninger.

HLF har laget en gratis tinnitus-telefon du kan ringe til for å få veiledning og hjelp. HLF tilbyr også mestringskurs og rehabiliteringstilbud for tinnitusrammede.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer