Blomkåløre og hematom i øret

Et ubehandlet hematom i øret kan resultere i et såkalt blomkåløre, som er en vedvarende deformitet bestående av bindevev og brusk. Brytere og kampsportutøvere er utsatt.

BLOMKÅLØRER: Øret er såbart for ytre påvirkninger som trykkskade og kuldeskade. Bruskhinnen i øret kan bli betent og gi opphav til såkalte blomkålører.  Foto: AFP/NTB SCANPIX
BLOMKÅLØRER: Øret er såbart for ytre påvirkninger som trykkskade og kuldeskade. Bruskhinnen i øret kan bli betent og gi opphav til såkalte blomkålører. Foto: AFP/NTB SCANPIX Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvorfor har mange kampsportutøvere så rare ører?

Øret består av flere bruskkomponenter, og huden som dekker dette området er svært tynt. Ved blodansamling (hematom) i øret vil det samle seg blod i sjiktet mellom underliggende bruskhinne (perichondrium) og brusk.

Blodansamlingen vil gjøre en mekanisk barriere mellom brusken og dens blodforsyning fra bruskhinnen. I mangel på tilstrekkelig næring, vil brusken kunne bli nekrotisk og/eller infisert, ifølge en artikkel Christoffer Aam Ingvaldsen (lege) og Kim Alexander Tønseth (spesialist i plastikkirurgi) i Tidsskrift for Den norske legeforening fra 2017.

På sikt vil dette sette i gang en uorganisert fibrose- og bruskdanning rundt de ulike bruskkomponentene, som gjør at ørets strukturer fylles med bindevev. Brusken vil senere vri og bukle seg, og kunne resultere i et såkalt blomkåltøre.

Othematom kan ramme alle som skader øret. Blomkåløre sees derimot hyppigst blant unge menn og er vanlig forekommende i ulike kontakt/kampsporter grunnet hyppige traumer mot øret, forklarer Mads H. S. Moxness, overlege ved øre-nese-hals-avdelingen ved Aleris sykehus, og tidligere svarlege på Lommelegen.

LES OGSÅ: Utstående ører

I kampsporter som MMA er det vanlig å få hematom i øret og såkalte blomkålører.  Foto: Shutterstock
I kampsporter som MMA er det vanlig å få hematom i øret og såkalte blomkålører. Foto: Shutterstock Vis mer

Behandling av hematom

Ofte er ørehematom smertefullt, gir synlig hevelse og det er som regel ikke tvil om at man skal søke legehjelp. Det er også viktig at en lege utelukke eventuelle hode- og nakkeskader.

Alle hematomer i øret bør behandles akutt og fjernes, slik at bruskvevet ikke dør.

– Man legger et snitt i huden foran og bak øret og tømmer ut hematomet. Det legges ofte inn et dren, slik at væske kan dreneres og åpningen ikke gror igjen for raskt. Det gis ofte antibiotika for å motvirke infeksjon, forklarer Moxness.

Hemoatomer som er eldre enn en uke kan være vanskeligere å drenere, og kan medføre brusknekrose.

Er det eldre enn syv dager, må pasienten henvises til øre-nese-hals-lege eller plastikkirurg for revisjon og eventuell rekonstruksjon, ifølge Tidsskriftet.

LES OGSÅ: Dott i øret? Hva er årsaken?

Varig deformert øre

Det er ikke vanlig at ørehematom resulterer i et blomkåløre.

– Men hematomer kan medføre endringer i bruskhinnen, slik at den blir fortykket (blomkåløre) hvis hematomet ikke blir evakuert innen kort tid, sier Moxness.

Hvis du har fått et såkalt blomkåløre, er øret permanent deformert.

– Har man først fått en forandring av bruskhinnen, så vil den ofte forbli i den tilstanden. Det er ikke farlig og handler kun om det ytre øret. Blomkålører gir ikke svekkelse av hørselen, påpeker Moxness.

Selv om øret er forandret i utseende, er det ikke smertefullt.

LES OGSÅ: Øresus (tinnitus)

Status med blomkålører?

Ifølge Christoffer Aam Ingvaldsen og Kim Alexander Tønseth kan det virke som om mange kampsportutøvere bevisst unngår å få blodansamlingen drenert, antakelig fordi det er en del av et image og tegn på kamperfaring.

De råder likevel å oppsøke lege for vurdering og behandling ved ørehematom, siden mange kan komme til å endre mening om dette senere i livet, spesielt med tanke på framtidig yrke.

Rekonstruksjon av et blomkåløre er nemlig kirurgisk utfordrende, derfor bør hematomet fjernes så fort som mulig.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer