Behandling av tinnitus: Dette kan gjøre det bedre

Det er vanskelig å bli kvitt tinnitus, men heldigvis fins det gode råd til deg som er rammet.

PLAGSOMT: Tinnitus, eller øresus, kan være svært plagsomt for deg som rammes. Foto: Marian Weyo / Shutterstock / NTB
PLAGSOMT: Tinnitus, eller øresus, kan være svært plagsomt for deg som rammes. Foto: Marian Weyo / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Dersom du har tinnitus hører du lyder som ikke kommer fra en lydkilde nær deg. Det kalles også øresus, og er en tilstand som kan gi svært redusert livskvalitet. Her kan du lese mer om tilstanden.

Ingen kur

Det fins dessverre ikke en behandling som kurerer tinnitus, men den tilgjengelige behandlingen tar sikte på å redusere plagene med fokus på mestring for deg som er rammet.

I Norge er det flere modeller som blir brukt i behandling av tinnitus. I mange tilfeller brukes en kombinasjon av flere behandlingsmetoder. Målet er å bedre klare å leve med de plagene tilstanden fører med seg.

Kunnskap

Kunnskap er en viktig kilde til å mestre hverdagen med tinnitus. Å lese om tilstanden, delta på kurs og snakke med andre som har tinnitus er alle måter å tilegne seg mer kunnskap på.

Tilpasning av hjelpemidler, samt individuell veiledning og rådgivning er en sentral del av alle behandlingstilbud.

Redusere stress

Tinnitus er et symptom på at samarbeidet med øret og sentrale funksjoner i hjernen ikke fungerer slik det skal. Plagene kan forsterkes av stress. Dermed kan tiltak for å redusere stress og ivareta din generelle helse være virksomme mot tinnitusplager.

Dette innebærer å få nok søvn, nok fysisk aktivitet og sørge for et godt kosthold. Avspenningsøvelser kan være nyttige.

Lydbehandling

Stillhet kan forsterke plagene, og det kan være god nytte av å bruke bakgrunnsstøy for å minimere lydene som høres. Lyder fra omgivelsene, som for eksempel musikk/TV, lyder fra andre mennesker, eller et åpent vindu vil alle kunne bidra til å endre fokus. Det er ikke uvanlig å bruke radio eller en elektrisk vifte om natten for å unngå fullstendig stillhet. Et samlebegrep for denne formen for behandling er lydbehandling.

Andre behandlingsformer

Psykologisk behandling er også en utbredt behandlingsform mot tinnitus. Behandling med kognitiv terapi har fokus på hvordan du som har tilstanden tenker om din tinnitus. Målet er å endre uhensiktsmessige tankemønstre og etablere gode mestringsstrategier for å best kunne leve med plagene.

Den tredje behandlingsformen er nevrofysiologisk behandling, og går ut på å avlære de automatiske følelsene og reaksjonene kroppen har på tinnituslydene. Dette vil gjøre lydene mindre merkbare, og redusere stress og ubehag hos deg som har plagene.

Du er ikke alene

Det er viktig å huske at du som har tinnitus ikke er alene.

Flere helseforetak tilbyr gruppebaserte mestringskurs, hvor du blant annet vil få grundig informasjon om tilstanden. På disse kursene vil du også møte andre som har tinnitus, og vil kunne utveksle erfaringer.

Hørselhemmedes landsforbund (HHL) sine nettsider er det flere tilgjengelige tjenester for deg med tinnitus. Tinnitustelefonen er åpen alle hverdager, og kan nås på nr 32 22 65 32. HHL presenterer også en oversikt over likepersoner, som kan kontaktes for råd og samtale. Det avholdes mange ulike typer kurs for deg som har tinnitus, du finner mer informasjon om dette på HLL sine nettsider.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer