Balanseproblemer – hva kan årsaken være?

Balanseproblemer og svimmelhet kan skyldes mange forskjellige tilstander og sykdommer.

BALANSE: Balansetrening er viktig i alle aldre, men spesielt når du blir eldre. Foto: Juice Flair / Shutterstock / NTB
BALANSE: Balansetrening er viktig i alle aldre, men spesielt når du blir eldre. Foto: Juice Flair / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Balanseproblemer og svimmelhet kan være utrolig ubehagelig. Årsakene kan være mange. Her vil vi komme inn på noen av de vanligste og mest alvorlige årsakene til balanseproblemer og svimmelhet.

Symptomer på balanseproblemer

Et av de første symptomene på balanseproblemer er ofte svimmelhet. Svimmelheten kan oppleves som at rommet snurrer rundt eller følelse av å skulle falle. Andre symptomer som ofte henger sammen med balanseproblemer kan være ustødig gange, tendens til å falle, kvalme og oppkast.

Alle kan vi oppleve svimmelhet innimellom, det behøver ikke bety at du er alvorlig syk. Det finnes mange årsaker til svimmelhet og balanseproblemer, og det er forskjell på om symptomene oppsto plutselig eller om det er noe du har slitt med gjennom lang tid.

Nedenfor er noen vanlige eller alvorlige årsaker til balanseproblemer og svimmelhet nevnt (listen er ikke komplett).

Vestibularisnevritt

Vestibularisnevritt er en vanlig sykdom som begynner med akutt, kraftig svimmelhet. Sykdommen er ufarlig, men kan vare lenge. Årsaken til vestibularisnevritt er en virusinfeksjon som skader balansenerven. Det kan komme av en reaktivering av Herpes Simplex-virus, som finnes inaktivt i nerveganglier i hodet.

Les mer om vestibularisnevritt her.

Krystallsyke

Krystallsyke skyldes at krystaller fra øresteinsorganene løsner og faller inn i buegangene i det indre øret. Buegangene inneholder en liten føler som registrerer når hodet roterer. Krystallene kan påvirke denne føleren, slik at den tror at hodet roterer selv om det ikke gjør det.

Krystallsyke kommer som regel i korte anfall ved bestemte hodebevegelser, som gjør at du føler at omgivelsene roterer. Svimmelhet, kvalme og ufrivillige øyebevegelser er normalt.

Les mer om krystallsyke her.

Labyrintitt

Labyrintitt er en betennelse i labyrinten i det indre øret. Symptomene er akutt svimmelhet, øresmerter, nedsatt hørsel og øresus. De fleste har også kvalme, oppkast og balanseproblemer med falltendens.

Betennelsen kan skyldes som regel virus, men kan også skyldes bakterie eller ha en toksisk, traumatisk eller autoimmun årsak. Det er viktig med rask behandling. Hvis betennelsen skyldes infeksjon med en bakterie, kan dette føre til døvhet, og i noen tilfeller gi hjernehinnebetennelse eller hjernebyll, og være livstruende. Rask innleggelse og antibiotisk behandling er derfor veldig viktig i disse tilfellene.

Hjerneslag

Plutselig og uvanlig kraftig svimmelhet og balanseproblemer kan skyldes hjerneslag. Det kan enten dreie seg om hjerneblødning eller blodpropp i hjernen. Ved balanseproblemer eller svimmelhet er det ofte lillehjernen som er skadet.

Lillehjernen har stor betydning for hvordan vi koordinerer bevegelser, slik at bevegelsene blir jevne og smidige, og når lillehjernen skades kan det oppstå balanseproblemer og dårligere evne til å utføre raske, sikre og målrettede bevegelser med nøyaktig tilpasset muskelkraft. I stedet blir bevegelsene upresise og urytmiske.

Les mer om symptomene på hjerneslag i lillehjernen her.

Hjernesvulst

På samme måte som hjerneslag kan en hjernesvulst vise seg som svimmelhet og balanseproblemer. Særlig gjelder dette hvis hjernesvulsten er lokalisert til lillehjernen. Symptomene utvikler seg som regel langsomt over tid, men kan også oppstå i løpet av kortere tid. Som regel vil det også være andre nevrologiske symptomer som langsomt utviklende kraftnedsettelse, endringer i følesansen, språkvansker, hodepine, kvalme, oppkast eller kramper.

Les mer om hjernesvulst her.

Svulst på balansenerven

Svulst på balansenerven i det indre øret er en langsomt voksende godartet knute. Symptomene er som regel nedsatt hørsel på det ene øret, eventuelt sammen med øresus og svimmelhet. I mer alvorlige tilfeller kan det være dobbeltsyn, endringer i følesansen i ansiktet eller påvirket bevissthet.

Ménières sykdom

Ménières sykdom komme i anfall og gir symptomene svimmelhet, hørselstap og øresus, ofte sammen med kvalme og oppkast. Anfallene varer fra minutter til flere timer. Svimmelheten er kraftig, og man klarer ofte ikke å gjøre annet enn å ligge helt i ro.

Les mer om Ménières sykdom her.

Buegangsdehiscens

Buegangsdehiscens er en defekt i beinet mellom det indre øret og hjernen. Sykdommen er ufarlig, men kan være veldig ubehagelig. Vanlige symptomer er svimmelhet ved kraftig lyd, bukpress, eller når du pusser nesa, du hører pulsslag i øret, du har trykkfølelse i det syke øre eller hører dårligere på det syke øre. Noen opplever også at de er ustø på beina og har dårlig balanse.

Andre årsaker

Mange andre tilstander og sykdommer kan gi svimmelhet og ustøhet på beina. Det gjelder blant annet angstanfall, nedsatt syn, ortostatisk svimmelhet, blodmangel, dehydrering og bivirkninger til medisin kan også gi svimmelhet.

I tillegg kan nevrologiske sykdommer som multippel sklerose, parkinsons sykdom, nevropati og demenssykdommer gi svimmelhet, balanseproblemer og falltendens.

Det samme gjelder kronisk subduralt hematom, som er en kronisk blodansamling mellom kraniet og hjernen, som typisk oppstår etter et mindre hodetraume hos en eldre person. Personer med migrene kan også oppleve svimmelhet i forbindelse med migreneanfall.

Når skal du kontakte lege?

Hvis du opplever plutselig og svært voldsom svimmelhet eller balanseproblemer som ikke likner noe du har opplevd før, bør du reagere med det samme, og ringe 113. Da kan det være et hjerneslag. Andre diagnoser som bakteriell labyrintitt bør også utelukkes.

Hvis det er første gang du opplever svimmelhet eller balanseproblemer, bør du søke lege, for å finne årsaken til symptomene. Det gjelder også hvis du er vant til å være svimmel, men symptomene plutselig blir mye verre eller annerledes enn tidligere.

Du bør også kontakte fastlegen hvis du har kronisk svimmelhet som ikke går over, eller svimmelhet som kommer i anfall igjen og igjen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer