Nesepolypper

Kronisk tett nese kan skyldes nesepolypper, en tilstand som kan være meget plagsom, og vanskelig å bli helt kvitt.

TETT NESE: Nesepolypper kan føre til kronisk tett nese. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
TETT NESE: Nesepolypper kan føre til kronisk tett nese. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Nesepolypper er utvekster eller utposninger av slimhinnen i nesen eller bihulene. Det kan forekomme hos voksne i alle aldre, men det er litt flere menn enn kvinner som har nesepolypper.

Polypper finnes ikke bare i nesen men kan også forekomme i alle slimhinner, for eksempel polypper i tarmen, polypper i livmoren eller i huden, såkalte hudtagger. En polypp skyldes ofte drag, betennelse, hevelse eller irritasjon i overflaten.

Symptomer på nesepolypper

– Nesepolypper er godartede hevelser som kan tette til nesen og føre til nedsatt luktesans. Det sees noe hyppigere hos allergikere og astmatikere, sier Stein Helge Glad Nordahl, spesialist i Otorhinolaryngologi og overlege ved Fana Medisinske Senter.

Risikogrupper

Nesepolypper forekommer hyppig blant pasienter med cystisk fibrose, en medfødt lidelse som hovedsakelig gir symptomer fra lungene og mage-tarmkanalen. Andre faktorer er kronisk bihulebetennelse, Churg-Strauss’ syndrom eller følsomhet for NSAIDer.

Diagnostisering av nesepolypper

Ved å undersøke pasientens nese med en lykt, vil legen vanligvis kunne se polyppene.

– For å få påvist polypper må man vanligvis undersøkes av en øre-nese-halslege. Pasienter under 25 år vil av og til trenge MR, mens pasienter over 25 år kan behøve CT, sier Nordahl.

Spesialist i Otorhinolaryngologi: Stein Helge Glad Nordahl Foto: Privat
Spesialist i Otorhinolaryngologi: Stein Helge Glad Nordahl Foto: Privat Vis mer

Polypper er meget sjelden hos barn, med en forekomst på under 0,2 prosent hos barn under 16 år.

Allergitester kan hjelpe legen med åS finne ut av kilden til vedvarende nesebetennelse. Dette gjøres ved å lage små hull i huden med en flytende form for allergener, for å se hva man reagerer på.

Les også: Infeksjoner i nedre luftveier

Årsak til nesepolypper

Konkret årsak til at noen får polypper vites ikke, men man tror at det kommer av stadig betennelse eller irritasjon av slimhinnen.

– Det er mange teorier rundt det, og eksakt grunn vet vi ikke. Men betennelser fører gjerne til hevelser, og ved nesepolypper er det vanlig å få tett nese, sier Sverre Steinsvåg, professor ved Universitetet i Bergen og avdelingsleder ved Øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus.

Polyppene ser ut som grå, skinnende kuler i nesehulrommet. Ofte finnes de i begge nesebor.

Nesepolypper: Polyppene kan ses hvis en lege lyser opp i neseborene. Foto: NTB Scanpix
Nesepolypper: Polyppene kan ses hvis en lege lyser opp i neseborene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Vanlige symptomer er kronisk tett nese, dårlig luktesans og rennende nese. Det antas at 2-4 prosent av befolkningen er rammet.

Polyppene kan også gi nasal stemme, hodepine og en følelse av trykk i pannen eller ansiktet. Man kan bli avhengig av å puste gjennom munnen, og mange plages med snorking og dårlig nattesøvn.

Øre-nese-halsspesialist: Sverre Steinsvåg Foto: Norges Astma- og Allergiforbund
Øre-nese-halsspesialist: Sverre Steinsvåg Foto: Norges Astma- og Allergiforbund Vis mer

Behandling av nesepolypper

Det er vanlig å starte behandling med kortisonspray i nesen, og prøve ut det i omkring tre måneder.

– Hvis det ikke hjelper kan man gi tabletter med kortison, det skal bedre luftpassasjen og redusere polyppene. Dersom det ikke fungerer, kan vi operere bort polyppene, sier Steinsvåg.

Et slikt inngrep gjøres av en øre-nese-hals-lege. Det er en enkel operasjon, og pasienten får ofte lokalbedøvelse.

– Over 70 prosent får tilbakefall, så det er viktig å forebygge og forsinke tilbakekomst. Da må man fortsette med kortisonholdig nesespray, sier Steinsvåg.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer