Forstørret mandel:

Hva betyr falsk mandel?

Alle har en falsk mandel. Den er en "vaktpost" som skal beskytte oss mot virus og bakterier. Når vi sier at noen har falske mandler, mener vi egentlig at personen har en stor eller forstørret falsk mandel.

FORSTØRRET FALSK MANDEL: Din falske mandel er plassert langt bak i svelget, og bidrar til å bekjempe infeksjoner i barndomsårene. Men noen ganger kan den falske mandelen vokse og bli et problem. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FORSTØRRET FALSK MANDEL: Din falske mandel er plassert langt bak i svelget, og bidrar til å bekjempe infeksjoner i barndomsårene. Men noen ganger kan den falske mandelen vokse og bli et problem. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Falske mandler kalles på fagspråket adenoide vegetasjoner. Folk flest kaller det gjerne også polypper.

LES OGSÅ: Nesepolypper

Mandler og falsk mandel

I luften vi puster inn og i maten vi spiser, er det bakterier og virus som kan skade kroppen. Derfor har kroppens forsvarssystem utplassert som skal angripe og drepe farlige inntrengere. Et par av dem ligger bakerst i munnen, og en sitter bak nesen. Det er de to mandlene og den falske mandelen.

Hvis du gaper opp foran speilet, kan du se mandlene bak i halsen. De sitter på hver sin side av drøvelen. Den falske mandelen kan du ikke se, for den ligger oppe, bak drøvelen. Alle har en falsk mandel. Den virker godt en stund, men etter at vi er blitt omtrent 10 år gamle, skrumper den og gjør ikke særlig nytte mer.

LES OGSÅ: Bihulebetennelse

FALSK MANDEL: Alle har en falsk mandel. Den falske mandelen kan du ikke se, for den ligger oppe, bak drøvelen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FALSK MANDEL: Alle har en falsk mandel. Den falske mandelen kan du ikke se, for den ligger oppe, bak drøvelen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hva er falsk mandel?

Når vi sier at noen har falske mandler, mener vi egentlig at personen har en stor eller forstørret falsk mandel. De fleste med stor falsk mandel er mellom 3 og 8 år.

Hvis den falske mandelen er stor, blir det vanskelig å puste gjennom nesen. Så da puster man heller med munnen. Mange med stor falsk mandel snorker og sover urolig og kan bli sliten på dagtid etter dårlig søvn. Stemmen kan høres tett ut. Man får gjerne også en del snørr. Hvis du har en stor falsk mandel, kan det bidra til at du får ørebetennelse. Store falske mandler kan også bidra til at det dannes væske i mellomøret og barnet kan få dårligere hørsel.

LES OGSÅ: Søvnapné kan forklare tretthet og utmattelse

MANDLER: I motsetning til din falske mandel, er de to fremre mandlene dine synlig når du åpner munnen. De sitter på hver side bak i svelget.
MANDLER: I motsetning til din falske mandel, er de to fremre mandlene dine synlig når du åpner munnen. De sitter på hver side bak i svelget. Vis mer

Kan det være noe annet enn falsk mandel?

Nesetetthet kan skyldes andre tilstander. Det kan skyldes rhinitt, som betyr betennelse i slimhinnen i nesen, enten grunnet allergi eller infeksjon.

Dessuten er det flere anatomiske strukturer som, hvis ikke er normale, også kan gi plager fra nesen. Neseskilleveggen er en slik struktur. Denne kan ganske lett bli skadet og skjev, for så å gi nesetetthet. Noen barn putter også forskjellige gjenstander opp i nesen og kanskje blir de liggende langt inne i nesen ganske lenge.

Polypper inne i nesen kan gi nesetetthet, det samme kan små cyster. Sjeldnere kan også svulster, både godartede og svært sjelden ondartede, gi nesetetthet.

LES OGSÅ: Skjev nesevegg kan medføre snorking og søvnproblemer

BARN SOM SNORKER: Barn som får dårlig søvnkvalitet på grunn av snorking, bør undersøkes for forstørret falsk mandel. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BARN SOM SNORKER: Barn som får dårlig søvnkvalitet på grunn av snorking, bør undersøkes for forstørret falsk mandel. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Behandling av falsk mandel

Hvis du sover urolig og snorker så mye at ingen vil overnatte hos deg, og du har begynt å høre dårlig, kan du fjerne den falske mandelen. Da må fastlegen først henvise til en øre-nese-hals spesialist som kan vurdere om det er lurt å fjerne den falske mandelen hos deg. Hvis man skal fjerne den, må man opereres. Operasjonen skjer i full narkose og tar cirka en halvtime. Narkose betyr at man får medisiner slik at man sover og ikke kjenner noe til operasjonen mens den pågår. Man bør være i ro et par dager etter operasjonen, men man kan spise som normalt og man har som regel ikke veldig vondt.

Prognose

Uten behandling vil, med årene, den falske mandelen skrumpe inn og blir nesten borte.

Kilder:

Denne teksten er ikke ment som erstatning for kontakt med lege.
Denne saken ble oppdatert i sin helhet 31.03.2017 av Katharina Eimind, lege. Publisert på ny 11.04.2017. Opprinnelig skrevet av lege Cecilie Arentz-Hansen, Lørdag 1. januar 2000 . Kilder ved oppdatering: Oslo Universitetssykehus 31.03.2017, Uptodate.com 31.03.17

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer