- Slimhinnene i nesa reagerer på partikler som kommer inn, slik at man får en nyserefleks som skal frakte partiklene raskt ut igjen. Det er individuelt hvor sterk nyserefleks man har, forklarer allmennlege Marte Kvittum Tangen.
Allergi
Ved allergi vil man ofte få nyseanfall ved eksponering for det man er allergisk mot. Allergisymptomene skyldes virkningen av et stoff som heter histamin. Dette stoffet frisettes fra en spesiell type celler (mastceller) når pasienten kommer i kontakt med noe pasienten er allergisk imot (et allergen).
Utover nysing er følgende symptomer også vanlige ved allergi:
- Kløe i nesa (og noen ganger nedover i svelget og halsen)
- Tetthet i nesa
- Rennende nese (klart, tyntflytende snørr, nesten som vann)
- Allergisk konjunktivitt (øyebetennelse) kan foreligge samtidig
- Tretthet

De fleste med pollenallergi reagerer på ett eller flere av disse stoffene:
- Bjørkepollen
- Or og hassel
- Gress
- Burot
- Sporer av muggsopparter
Noen allergikere har kryssallergi. Kryssallergi betyr at pasienten kan få allergisymptomer hvis den kommer i kontakt med et allergen som likner det allergiske stoffet. For eksempel kan bjørkeallergikere reagere på epler, gulrøtter og nøtter, opplyste Lommelegen tidligere.

Fido og Pus forebygger allergi – flere er bedre!
Infeksjoner
Det er også vanlig å nyse ved forkjølelser. Forkjølelse er en ekstremt vanlig øvre luftveisinfeksjon forårsaket av ulike respiratoriske virus (vanligvis rhinovirus), og omtrent alle mennesker rammes opptil flere ganger i året, med barn så hyppig som 7-9 ganger årlig.
Som Lommelegen har skrevet tidligere, smitter forkjølelsesvirus oftest via kontakt (fra hånd til hånd, og så videre til for eksempel nese og øyne), og ikke så ofte via dråpesmitte som mange kanskje tror.
Andre årsaker
Det finnes flere andre årsaker til at folk nyser. Ifølge Healthline er nysing kroppens måte å rense nesa fra fremmede partikler som skitt, pollen, røyk og støv.
- Noen reagerer på sterke lukter ved å nyse, også parfyme kan irritere mange så mye at man nyser sier Tangen.
