Hva hjelper mot vond hals?

Noen ganger anbefales antibiotika.

VOND HALS: Smerter i halsen tyder ofte på en halsbetennelse. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
VOND HALS: Smerter i halsen tyder ofte på en halsbetennelse. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vond hals skyldes ofte halsbetennelse (akutt tonsillitt). Ifølge Marte Kvittum Tangen, spesialist i allmennmedisin, kan man pådra seg halsbetennelse etter smitte fra både bakterier og virus.

Virus er den hyppigste årsaken, og kan eksempelvis skyldes rhinovirus, adenovirus, influensavirus. Epstein Barr virus som er årsaken til kyssesyke (mononucleose) kan også gi halsbetennelse. Den vanligste bakterien er streptokokker.

- Symptomer på halsbetennelse er vondt i halsen og svelgsmerter. Det kan også være feber, spesielt om halsbetennelsen skyldes virus. Noen kan ha generell sykdomsfølelse og hodepine også, sier hun.

ALLMENNLEGE: Marte Kvittum Tangen. Foto: Legeforeningen.
ALLMENNLEGE: Marte Kvittum Tangen. Foto: Legeforeningen. Vis mer

OBS: COVID-19

Alle med forkjølelse- og influensasymptomer må testes for COVID-19, og holde seg i karantene så lenge man har symptomer. I første del av sykdomsforløpet er det vanskelig å skille symptomene ved en forkjølelse og coronainfeksjon.

Andre årsaker

Vond hals trenger ikke å skyldes halsbetennelse. Ifølge Tangen kan andre årsaker som halscyster, betennelse i tunga, betennelse i skjoldbruskkjertelen eller i spyttkjertler, kreft i mandlene (tonsillecancer) og munnhulekreft gi et smerter i halsen. Fremmedlegeme, refluks eller allergi kan også gi liknende symptomer.

Hva kan du gjøre selv?

Tangen anbefaler ro og søvn for at eget immunforsvar skal fungere best.

- Sugetabletter og nesedråper kan lindre symptomer. Smertestillende kan virke mot smertene, men man bør ikke ta dette før det er et absolutt behov, understreker hun.

Smertestillende midler som paracetamol og ibux kan kjøpes på apoteket eller i butikken. For mindre barn blir legemidlene gitt som stikkpiller eller flytende. Enkelte opplever det lindrende med en varm kopp te og honning, gurgling med saltvann eller halspastiller, opplyser BMJ.

Antibiotika

Allmennlegen forteller at halsbetennelse som skyldes kraftig eller moderat streptokokkinfeksjon skal behandles med antibiotika. Ved milde symptomer, eller dersom halssmertene skyldes kyssesyken eller et annet virus, skal det ikke behandles med antibiotika.

For å forebygge resistensutvikling er det viktig å begrense bruken av antibiotika til behandling av infeksjonssykdom, på strenge indikasjoner. Antibiotikaresistens betyr at antibiotika som normalt dreper bakterier, ikke lenger har effekt på bakteriene de skal bekjempe. Jo mer vi bruker, jo større er sjansen for at bakteriene lærer hvordan de kan forsvare seg mot antibiotikabehandling. Disse bakteriene blir da resistente mot antibiotika, opplyste Lommelegen tidligere.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer