Er halsbetennelse smittsomt?

Halsbetennelse er oftest forårsaket av virus, og noen ganger bakterier.

DRÅPESMITTE: Små usynlige dråper med virus slynges ut i omgivelsene ved host og nys. Illustrasjon: ProStockStudio / Shutterstock / NTB
DRÅPESMITTE: Små usynlige dråper med virus slynges ut i omgivelsene ved host og nys. Illustrasjon: ProStockStudio / Shutterstock / NTB Vis mer

Halsbetennelse er en infeksjon i øvre luftveier som gir sår hals og smerter ved svelging.

Hva er årsaken?

Som regel er virus årsaken til halsbetennelse. Vanlige virus som kan gi halsbetennelse er rhinovirus, adenovirus, influensavirus og Epstein Barr virus som gir kyssesyke (mononukleose). Ved virusinfeksjoner finnes det ikke noe kur mot halsbetennelsen, vanligvis blir du frisk igjen etter noen dager ved forkjølelse og etter noen uker ved influensa. (1)

Koronavirus kan også gi smerter i halsen, test deg ved mistanke om dette.

Det er mindre vanlig at bakterier gir halsbetennelse, det er da ofte snakk om streptokokker. Dette kan gi en halsbetennelse med høyere feber og smerte. Halsen kan være rød med hvite flekker bak i svelget, og vanlig behandling er antibiotika. (2)

image: Smerter på siden av halsen

Smerter på siden av halsen

Symptomene på halsbetennelse forårsaket av virus og bakterier kan være vanskelig å skille, men en hurtigtest på legekontoret kan gi svar. (4)

Er det smittsomt?

Ja, halsbetennelse er smittsomt. Virus er meget smittsomt. Streptokokker er også smittsomt, men smitter ikke like lett som virus. (3)

LES OGSÅ: Sår og vond hals. Hva er årsaken?

Hvordan kan man bli smittet?

Man kan bli smittet av halsbetennelse gjennom dråpe- eller kontaktsmitte. Her er noen eksempler på hvordan det kan skje:

  • Hvis en syk person i nærheten av deg hoster eller nyser, kan du bli smittet.
  • Halsbetennelse kan også smitte ved at man tar på en gjenstand som en syk person har hostet eller nyst mot, og deretter gnir seg i øynene, eller tar fingeren i munnen eller i nesa.

Hvordan unngå å bli smittet?

Etter koronapandemien kjenner de fleste av oss godt til hvordan vi kan unngå smitte av luftveisvirus, det samme gjelder for å unngå virus som gir halsbetennelse.

  • Vask hendene ofte, etter toalettbesøk, før matlaging eller måltid.
  • Vask hendene med en gang hvis du kommer i kontakt med slim fra hals eller nese.
  • Vær hjemme hvis du er syk, for ikke å smitte andre.
  • Host og nys i papir som du kaster umiddelbart etterpå.
  • Hvis du ikke har papir tilgjengelig, host eller nys inn i albuen.
    (5)
image: Følelse av klump i halsen - hva kan årsaken være?

Følelse av klump i halsen - hva kan årsaken være?

Kilder

1) Lommelegen.no: Halsbetennelse 2) Lommelegen.no: Dette er streptokokker 3) Legeforeningen.no: Foreldreinformasjon halsbetennelse 4) Lommelegen.no: Sår og vond hals, hva er årsaken? 5) FHI.no: Hygiene og hostevaner