Tett nese - hva kan årsaken være?

Plager med tett nese er alminnelig og kan ha mange ulike årsaker. Forkjølelse og allergi er vanlige grunner.

KRONISK NESETETTHET: Hvis man er tett i nesen over lengre tid, er det sannsynligvis ikke forkjølelse som er årsaken. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
KRONISK NESETETTHET: Hvis man er tett i nesen over lengre tid, er det sannsynligvis ikke forkjølelse som er årsaken. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Som regel skyldes følelsen av tett nese hovne slimhinner i nesen, også kjent som rhinitt på det medisinske fagspråket, som forhindrer normal luftpassasje.

For noen kan følelsen av å ha tett nese bare være litt plagsomt, mens for andre kan det være årsak til et betydelig ubehag. Øvre luftveisinfeksjoner som forkjølelse og allergi er vanlige grunner til tett nese.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Hva kan være årsaker til tett nese?

Selv om infeksjoner og allergi er det aller vanligste, kan flere ting gi følelse av tett nese. Videre følger noen tilstander som kan gi tett nese som et symptom.

image: Symptomer på infeksjon med Coronavirus

Symptomer på infeksjon med Coronavirus

Forkjølelse og andre øvre luftveisinfeksjoner

Forkjølelse og andre øvre luftveisinfeksjoner er hyppige årsaker til tett nese. Gjennomsnittspersonen har flere episoder med forkjølelsessykdom i løpet av året, og enda hyppigere som barn. Dette er virusinfeksjoner som ved infeksjon i de øvre luftveiene medfører en hevelse i neseslimhinnene grunnet økt blodtilførsel som et ledd i betennelsen.

Antihistaminer og slimhinneavsvellende medikamenter kan hjelpe mot nesetettheten, men det finnes ikke god helbredende behandling mot forkjølelse og andre virale infeksjoner i de øvre luftveiene. Ved bakterielle infeksjoner, som normalt gir mer uttalt sykdom, vil antibiotikabehandling kunne være nødvendig.

Forkjølelse og covid-19 kan gi lignende symptomer, selv om rennende nese og nesetetthet ikke er hovedsymptomene for covid-19.

Allergi

Allergi er en kjent årsak til tett nese, i tillegg til symptomer som nysing og rennende, røde øyne. Allergi er en overdrevet immunrespons på en substans som egentlig ikke er farlig. I tilfelle ved allergi som forårsaker tett nese gjelder dette særlig allergi mot pollen, pels, muggsopp, husmidd, med flere.

Antihistaminer (som f.eks. Zyrtec) vil som regel hjelpe mot allergiutløste symptomer. Ikke-allergiske, men irriterende stoffer, kan også gi slimhinnebetennelse, som eksponering for tobakksrøyk, parfyme eller forurensning.

image: Hvilken behandling hjelper best ved allergi?

Hvilken behandling hjelper best ved allergi?

Medisiner kan gi tett nese

Flere typer medikamenter er forbundet med betennelse i neseslimhinnene, for eksempel ACE-hemmere og NSAIDs. Ved lengre tids bruk kan også vanlige slimhinneavsvellende nesespray føre til tett nese om man slutter bruke de, grunnet tilvenning.

Bihulebetennelse

Bihulebetennelse (sinusitt) er en betennelse i bihulene, som er luftfylte hulrom i ansiktsskjelettet. Disse befinner seg over øynene, i kinnene og bak øynene. Infeksjon i bihulene arter seg enten akutt eller kronisk, men involverer i begge tilfeller som regel produksjon av mye og illeluktende snørr, og dette sammen med den foreliggende betennelsen vil kunne medføre følelse av nesetetthet.

Behandling kan innebære antibiotikabehandling, mens kronisk sinusitt kan være mer langvarig og utfordrende å få bukt med.

image: Hvorfor blir vi snørrete?

Hvorfor blir vi snørrete?

Nesepolypper

Nesepolypper samt store falske mandler vil kunne føre til følelse av tett nese og munnpusting. Den rammede kan ha nedsatt luktesans og snorker ofte mer enn vanlig, og får lett hodepine.

Fremmedlegeme i nesen

Fremmedlegeme i nesen kan gi følelse av tett nese. Barn kan av og til finne på å putte fremmedlegemer inn i ett av neseborene. Typisk er nesen tett bare på en side, og man opplever smerter. Det kommer etter hvert gult eller blodig, illeluktende snørr fra nesen.

Skjev skillevegg i nesen

Skjev skillevegg i nesen vil kunne forhindre normal luftpassasje gjennom ett nesebor. Dette kan være medfødt, eller det kan ha oppstått for eksempel i forbindelse med en skade.

Graviditet

Graviditet kan gi tett nese, da slimhinnene i nesen kan svulme opp på grunn av hormonforandringene assosiert med svangerskapet.

image: Sår i nesen - hva kan årsaken være?

Sår i nesen - hva kan årsaken være?

Sjeldne årsaker

Mer sjeldne årsaker til tett nese inkluderer:

  • Svulst i eller bak nesen
  • Medfødt trang eller manglende neseåpning hos nyfødte

Diagnostikk

Ofte er ikke videre diagnostikk nødvendig ved de vanligste tilstandene. Sykehistorien vil gi legen en idé om bakenforliggende årsak, som varighet av plagene, eksponering for stoffer, tidligere skade, snorking om natten, eller andre ledsagende symptomer. Ved allergiske årsaker vil betennelsen i slimhinnene være sesongforbundet eller assosiert med eksponering for det man er allergisk mot, for eksempel pollen, eller kontakt med midd eller pelsdyr, eller eksponering for en irritant.

Ved en luftveisinfeksjon vil årsaken ofte være åpenbar i form av ledsagende symptomer til tett nese, og tilstanden vil være forbigående. Av annen utredning vil det kunne bli aktuelt med inspeksjon av nesekaviteten og de øvre luftveiene, allergitesting, og eventuelt bildefremstilling av bihulene.

image: Hva betyr fargen på snørret?

Hva betyr fargen på snørret?

Behandling

Behandlingen av tett nese vil avhenge av hva som er årsaken. Symptomet tett nese kan i de fleste tilfeller lindres med slimhinneavsvellende nesespray. Ut over dette innebærer behandlingen å fjerne den underliggende årsaken, som å unngå allergener eller irriterende stoffer, allergimedikamenter/-vaksine, eventuell behandling av infeksjon, samt bedring av dårlige passasjeforhold grunnet skjev nesevegg, nesepolypper eller falske mandler.

Denne artikkelen er oppdatert i sin helhet og utvidet av lege Rune Erlandsen, 11.05.2018. Kilde til revisjon: Entnet.org (1) Artikkelen var opprinnelig skrevet i 2004, og senere oppdatert 09.01.07 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-