Smerter på siden av halsen

Fått vondt på siden av halsen? Her er noen vanlige årsaker.

HOVEN LYMFEKNUTE? Hovne lymfeknuter på halsen er ofte knyttet til en lokal infeksjon. Foto: CGN089 / Shutterstock / NTB
HOVEN LYMFEKNUTE? Hovne lymfeknuter på halsen er ofte knyttet til en lokal infeksjon. Foto: CGN089 / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Halsen (collum) forbinder hodet vårt med overkroppen. Innerst er det syv halsvirvler (cervikalcolumna) som bærer hodet vårt med god hjelp fra muskulaturen rundt.

Musklene på halsen ligger i flere lag som gjør at vi klarer å bevege nakken og holde hodet stabilt. Den mest synlige av musklene heter sternocleidomastoideus som er den avlange, skrå muskelen som kommer tydelig frem når man snur hodet mot siden. Snur man hodet mot venstre kommer muskelen frem på høyre side av halsen, og motsatt.

På siden av halsen finner vi også lymfeknuter, nerver og blodkar. Pulsslagene vi kjenner på hver side av halsen kommer fra halsarterien (arteria carotis) som sørger for at vi får blodtilførsel til halsen og hodet.

I denne artikkelen prøver vi å gi en oversikt over noen årsaker til at smerter oppstår på siden av halsen, og hvilke strukturer dette kan være knyttet til. Det er viktig å huske på at det kan være andre årsaker til smertene enn de som er nevnt her.

Lymfeknuter

Lymfeknuter ligger i både dype og overfladiske lag på hver sin side av halsen, og er en del av immunforsvaret vårt. Normalt er lymfeknuter små, bønneformede strukturer (2). Hovner de opp kan de føre til ubehag og bli ømme. Den vanligste årsaken til hovne lymfeknuter er en virusinfeksjon, slik som vanlig forkjølelse (6). Det er flere andre vanlige infeksjoner som kan gi hovne lymfeknuter på halsen.

Halsbetennelse med streptokokkbakterien

Symptomer på halsbetennelse (tonsilitt) forårsaket av streptokokkbakterien er feber, smerter ved svelging og hovne mandler med gult belegg. Lymfeknuter på halsen er nesten alltid hovne (8).

Ørebetennelse

Vanligvis er forkjølelse opphav til ørebetennelse. Smitten sprer seg gjennom en anatomisk «tunnel» som forbinder øvre del av svelget til mellomøret (7). Barn er mest utsatt for å få ørebetennelse.

Infeksjon i visdomstann

Visdomstenner sitter bakerst i hver kjevehalvdel og er de siste tennene som vokser ut. Et av de vanligste problemene knyttet til visdomstenner er infeksjon i tannkjøttet rundt tannen. Dette kan videre føre til infeksjon i kjeve, kinn og hals (5). Lymfeknuter på halsen kan bli hovne på grunn av infeksjon i nærliggende område.

Kyssesyke (mononukleose)

Kyssesyke er vanligst hos tenåringer, og skyldes i hovedsak Ebstein-Barr virus (EBV). Infeksjonen sitter i halsen og kroppens lymfekjertler. Symptomer kan være hovne mandler med hvitt belegg, du kan få feber og trøtthet, samt hovne lymfekjertler (10).

Lokal hud- eller sårinfeksjon

Infeksjon i ytre øre på grunn av en piercing eller en bakteriell hudinfeksjon som rosen (erisypelas), er begge eksempler på hud- og sårinfeksjoner som kan gi forstørrede lymfeknuter lokalt på halsen. (6)

CERVIKALE LYMFEKNUTER: Illustrasjonen viser hvor vi har lymfeknuter på halsen. Foto: SciePro / Shutterstock / NTB
CERVIKALE LYMFEKNUTER: Illustrasjonen viser hvor vi har lymfeknuter på halsen. Foto: SciePro / Shutterstock / NTB Vis mer

Lymfeknute og kreft

Mange bekymrer seg automatisk for kreft om de oppdager en forstørret lymfeknute på halsen. Heldigvis er kreft er en sjelden årsak. Ifølge Kreftforeningen skal man oppsøke lege for undersøkelse om en lymfeknute er hoven i over tre uker uten at det er en åpenbar årsak til det (3). Man bør også kontakte lege om man samtidig har symptomer som nattesvette, uforklarlig vekttap og feber som ikke går over (6). Er du usikker på om lymfeknuten har en åpenbar årsak, kontakter du lege.

LES OGSÅ: Kul på halsen - hva kan det være?

Andre tilstander som kan føre til smerter på siden av halsen kan for eksempel være betennelsestilstander i nærliggende strukturer eller cyster.

Halscyste

Halscyster er væskefylte hulrom på halsen som kan være enten i midtlinjen eller på siden av halsen. Cystene er medfødte, men kan komme til syne først senere i livet. De kan bli betente og smertefulle og kreve kirurgisk fjerning (11).

Betennelse i skjoldbruskkjertelen (glandula thyroidea)

Skjoldbruskkjertelen er en del av hormonsystemet vårt og betennelse i denne kjertelen kan gi forstyrrelser i stoffskiftet. På grunn av kjertelens beliggenhet kan den gi lokal ømhet på halsen om den blir betent og hoven (struma) (12).

Talgcyste

Talgcyste kalles også for aterom og er en forstørret talgkjertel i huden som kan bli betent og smertefull. Les mer om talgcyste her.

Spyttkjertelbetennelse

Spyttkjertelbetennelse (sialoadenitt) betyr at man har fått en betennelse og hevelse i en eller flere av spyttkjertlene. Det forekommer oftest i underkjevekjertelen (glandula submandibularis) eller ørespyttkjertelen (glandula parotis) og kan være forårsaket av bakterier, virus, autoimmune sykdommer eller en blokkering av utførselsgangen fra kjertelen (9).

Hjerteinfakt

Smerter som stråler oppover halsen kan være en del av symptombilde ved et hjerteinfarkt. Ring 113 om du mistenker hjerteinfarkt.

Kilder:

  1. Store medisinske leksikon, Halsen
  2. Store medisinske leksikon, Lymfeknute
  3. Kreftforeningen, Kreftsjekken du kan gjøre selv
  4. Legevakthåndboken, Lymfeknutesvulst
  5. Helsenorge, Når bør jeg trekke visdomstennene?
  6. Mayoclinic, Swollen lymph nodes
  7. Helsenorge, Ørebetennelse
  8. Store medisinske leksikon, tonsilitt
  9. Bmj Best practice, Sialadenitis (app)
  10. Felleskatalogen, Kyssesyke
  11. Store medisinske leksikon, halscyste
  12. Store medisinske leksikon, Skjoldbruskkjertelbetennelse

Kilder er sist hentet 25.08.21

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer