Øret

Sanseorganet gjør at du kan nyte fin musikk, gjør deg i stand til å lytte, kommunisere og gjør deg i stand til å holde deg oppreist og gå - uten å miste balansen.

ØRET DITT: Organet som gjør deg i stand til å høre - og være i balanse. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
ØRET DITT: Organet som gjør deg i stand til å høre - og være i balanse. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hørselsorganet vårt består av det ytre øret (øremuslingen), mellomøret og det indre øret. Derfra ledes signaler til hjernen via hørselsnerven.

Det ytre øret

Det ytre øret består av øremuslingen og den ytre øregangen.

Øremuslingen er det synlige øret, og er bygd opp av brusk. Åpningen i øret tar i mot lydbølgene og leder dem inn i øregangen. Lydbølgene ledes gjennom øregangen og inn til trommehinnen, som settes i bevegelse når den treffes av lydbølger.

Den ytre øregangen har tynn hud med mange kjertler som utsondrer gulbrun, klebrig ørevoks. Med alderen får man også hår i den ytre øregangen.

Trommehinnen skiller øregangen fra mellomøret.

image: Øret

Tilstander og sykdom i det ytre øre

Mellomøret

Bak trommehinnen finner vi trommehulen (cavum tympani). Trommeulen er fobundet til nesesvelget gjennom øretrompeten. Øretrompeten ventilerer mellomøret slik at lufttrykket på innsiden av trommehinnen blir det samme som utenfor. Ved svelging åpnet ventilen seg, og da utjevnes eventuelt trykkforskjellen. AT det er riktig trykk i trommehulen er viktig for normal hørsel.

I mellomøret er det tre små knokler som kalles hammeren (malleus), ambolten (incus) og stigbøylen (stapes). De tre ørebena er leddet sammen til en kjede. Lydbølgene som trommehinnen lager bevegelse mellom disse tre ørebenene. Svigningene av lyder går gjennom mellomøret og inn til sneglehuset. En vanlig effekt av aldring er at en del av sansecellene i spiralorganet går til grunne. Dette er en av årsakene til hørselstap hos eldre.

Mellomøret består av et stort hulrom som kalles trommehulen .

Tilstander og sykdom i mellomøret

Det indre øret

Det indre øret kalles også labyrinten og er bygd opp av en benet kapsel som ligger godt beskyttet inne i tinngingbenet. Den benete labyrinten er fylt med en klar væske.

Den forreste delen av labyrinten er en spiralformet form som kalles sneglehuset. Denne delen av øret har viktige oppgaver knyttet til hørselen.Sneglehuset ligger i den innerste delen av øret og inneholder hørecellene. Hørecellene tar i mot svigningene og gjør dem om til elektriske signaler. De elektriske signalene overføres til hjernen via hørselnerven.

Den bakerste delen kalles forgården (vestibulum) og er bygd opp av tre bueganger (canales semicirculares). I buegangene er organet for likevektssansen (balansen) vår.

Tilstander og sykdommer i det indre øret

Kilder

1) SML.no: Ørene 2) Eldre, kortere artikkel på Lommelegen, av Cecilie Arentz Hansen og Kaare Moen, leger. 3) Anatomisk atlas, Kunnskapsforlaget 2010.