Øregangsbetennelse innebærer en betennelse i den ytre øregangen. Årsaken kan være en infeksjon, en allergisk sykdom eller en hudsykdom. Den medisinske betegnelsen på øregangsbetennelse er «ekstern otitt».
Hvis betennelsen sitter lengre inn i øret er det en mellomørebetennelse.
Hvem får øregangsbetennelse?
Øregangsbetennelse er en vanlig tilstand som rammer så mange som 10% av oss i løpet av livet. Barn er mer utsatt enn voksne.

Nedsatt hørsel, hva kan være årsaken?
Øregangsbetennelse oppstår lettere hvis du:
- Har trange øreganger.
- Bruker høreapparat eller ørepropper over lengre tid
- Pirker deg mye i ørene med bomullspinner.
- Svømmer og bader mye slik at øregangene ofte blir våte.
- Har allergi mot såpe, kosmetikk, hårspray, nikkel eller øredråper.
- Har hudsykdom som seboréisk eksem, psoriasis eller atopisk eksem.
Les også legesvar: Mann i 40-årene er plaget med sterk kløe i øret

Dette er tegn på øregangsbetennelse
De vanligste symptomene på øregangsbetennelse er smerter fra ørene, kløe, økt mengde voks og nedsatt hørsel. Videre varierer symptomene avhengig av årsaken til betennelsen:
- Øregangseksem: Kronisk tendens til tørr, flassende og kløende hud i øregangen. I perioder med forverrelse blir huden rød, hoven og kløende. Noen ganger kan eksemet strekke seg helt ut til øreflippen.
- Øregangsinfeksjon: I begynnelsen merker du kløe og tyngdefølelse i øret. Etter hvert blir øret smertefullt og det kan renne væske ut av det. Huden i øregangen er kraftig rød og opphovnet. Av og til griper infeksjonen over på trommehinnen. Noen får feber.

Hva annet kan det være?
Smerter og infeksjon i øret kan som tidligere nevnt være en mellomørebetennelse.
Andre tilstander kan også gi lignende symptombilde:
- Soppinfeksjon i øret: En soppinfeksjon i øregangen kan utvikles opprinnelig eller etter antibiotikabehandling mot en bakterieinfeksjon. Pasienter med denne tilstanden er plaget med kløe, ubehag og en følelse av at de har noe inne i øret. Soppinfeksjon gir ofte mindre smerter enn en bakterieinfeksjon.
- Kontakteksem: Kontakteksem kan gi rødhet og hevelse i øret hvis huden reagerer på øredråper, ørepynt, shampoo eller annet som har kommet i kontakt med området. Kløe er det vanligste symptomet. Tilstanden bør mistenkes hvis annen behandling ikke gir effekt.
- Psoriasis: Psoriasis er en kronisk hudsykdom som også kan ramme øret og øregangen. Les mer om ulike typer psoriasis i Lommelegens egen oversiktsartikkel.
- Kreft i øret: Kreft i øret er svært sjeldent. Tilstanden bør likevel utelukkes hos voksne som har hatt langvarige plager fra øret der en øregang er blokkert over tid.
Les også legesvar: Pasienten har fått sopp i øret
Går øregangsbetennelser over av seg selv?
Øregangsbetennelser kan gå over av seg selv, men har du vedvarende plager over lengre tid bør du oppsøke lege for å verifisere diagnose og eventuelt få behandling.
Behandling av betennelsen
Øregangen må undersøkes med ørekikkert hos lege for at diagnosen skal kunne stilles. Samtidig vil også øregangen renses hvis det er tett av ørevoks, blod eller puss.
Dersom det er eksem, kan øredråper med glukokortikoider dempe kløen og bedre eksemet. Ved infeksjon brukes øredråper med antibiotika. Ved alvorlig infeksjon kan også en tablettkur med antibiotika bli aktuelt.
Det er viktig å unngå at såpe og hårspray kommer i kontakt med øret. Du bør også unngå å pirke deg i øret med bomullspinner, fyrstikker og liknende. Når du dusjer kan det være lurt å bruke en ørepropp for å hindre at øregangen blir våt.
Kilder
Oppdatert av hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal 07.06.21. Kilder ved oppdatering: Legevakthandboka, LVH.no, ekstern otitt.
Opprinnelig skrevet av lege Cecilie Arentz-Hansen og lege Kåre Moen, publisert 07.12.04. Oppdatert av legestudent med lisens Brage Ulvmoen 2019. Kilde ved oppdatering: Uptodate, External otitis. 2019.