Lyder fra øret - hva kan årsaken være?

Dotter, plutselige kneppelyder og popping, eller jevne dunk? Det er flere årsaker til lyder som oppstår i selve øret.

LYDER: Man kan oppleve flere lyder fra selve øret. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
LYDER: Man kan oppleve flere lyder fra selve øret. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Tinnitus:

- Tinnitus er ulyder i øret. Det kan være subjektive lyder som ikke høres av andre, eller objektive, sier Haakon Arnesen, overlege ved Øre-nese-hals avdelingen på St. Olav.

Ulydene kan være både forbigående eller kroniske. Susing og piping er det vanligste, men man kan også oppleve kneppe eller poppelyder.

- De vanligste årsakene til tinnitus er støyskader, alder og stress. Vi har et lydfilter i hørselsapparatet som filtrer ut uviktig lyd. Under stress fungerer ikke dette filteret like bra, forklarer legen.

Ørevoks kan en sjelden gang gi tinnitus-plager dersom det tetter øregangen.

OVERLEGE: Haakon Arnesen, overlege ved Øre-nese-hals avdelingen på St. Olav. Foto: Privat.
OVERLEGE: Haakon Arnesen, overlege ved Øre-nese-hals avdelingen på St. Olav. Foto: Privat. Vis mer

Dott i øret:

Dette er kanskje mer en følelse enn en lyd, og overlegen forklarer at det kan skyldes nedsatt hørsel, men også dårlig trykkutjevning.

- Dette kan man oppleve ved en forkjølelse og når man tar av, eller lander med fly. Følelsen av dott i øret kan vedvare selv om det ikke lenger er en fysisk årsak til det, sier Arnesen.

image: Irritert av spiselyder, snufsing eller kremting? Du kan ha misofoni

Irritert av spiselyder, snufsing eller kremting? Du kan ha misofoni

Ifølge Mads H. Moxness, spesialist i Øre-, nese- halssykdommer, er den vanligste årsaken til dott i øret at øretrompeten ikke fungerer ordentlig, som ved en luftveisinfeksjon og ørevoks. Væske i mellomøret kan også gi dott i øret, men da er det mer vanlig at man opplever et klart hørselstap.

- Følelse av dott i øret er svært vanlig. De fleste vil oppleve dette i perioder og de færreste oppsøker legehjelp, men ser det an over litt tid, forklarte Moxness til Lommelegen tidligere.

Klikke- kneppelyder:

Ifølge Arnesen kan muskelsammentrekninger noen ganger være opphav til objektive lyder i øret.

- Vi har muskler i mellomøret og rundt øretrompeten som en sjelden gang kan gi klikkelyder. Dette skyldes at musklene trekker seg sammen. Hvis dette skjer relativt regelmessig, for eksempel én gang i sekundet, kan det sammenliknes med leamus på øyet.

image: Ørebetennelse

Ørebetennelse

Jevne dunk:

Hører man bare jevne dunk i øret, forteller Arnesen at dette trolig bare er egne hjerteslag.

- Dette er ikke patologisk, men ofte stressrelatert. Hører man susing i tillegg kan dette være blodet som strømmer gjennom åra. Plages man med disse ulydene, kan det skyldes sykdom i blodårene som bør undersøkes nærmere.

Sprukket trommehinne:

En sprukket trommehinne trenger ikke gi mye symptomer, men man kan oppleve smerter i øret, noe nedsatt hørsel og øresus. Av og til kan man se blod i øregangen.

Trykkforskjeller er hovedårsaken til at trommehinna sprekker, men den kan også skades av alt fra bomullspinner, kvister, blyanter og sveisegnister som kommer seg inn i øret.

I mer enn 95 prosent av tilfellene gror trommehinna av seg selv i løpet av en eller to uker. Den ofte noe reduserte hørselen vil da som regel normalisere seg, okan du lese om i artikkelen om sprukket trommehinne på Lommelegen tidligere.

Denne artikkelen ble skrevet desember 2019, revidert 15.06.2021