Laryngitt: Strupebetennelse hos voksne

Strupebetennelse skyldes som regel virus. Røyking og overbelastning av stemmen kan være medvirkende årsak.

HESHET: Betennelse i strupen og strupehodet gir ofte heshet eller manglende stemme som vanligste symptom. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
HESHET: Betennelse i strupen og strupehodet gir ofte heshet eller manglende stemme som vanligste symptom. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

En betennelse i strupen er ikke en uvanlig tilstand. Den medisinske betegnelsen er akutt laryngitt, men kalles også strupekatarr.

LES OGSÅ: Halsbetennelse

Hva er laryngitt?

Laryngitt fører til heshet eller fullstendig stemmetap.

Denne tilstanden er ikke så alvorlig hos voksne som hos barn - hos barn er plassforholdene i strupen trangere og slimhinnene er løst bundet. Dette kan gi utvikling av ødem og potensielt alvorlige komplikasjoner.

Årsaker

Laryngitt oppstår vanligvis som del av en øvre luftveisinfeksjon med virus. Røyking og anstrengelse av stemmen kan være medvirkende faktorer. Kronisk oppgulp av sur magesaft kan også være årsak.

Laryngitt kan være kortvarig eller langvarig. De fleste er kortvarige, men langvarig heshet kan være et sinalt på en mer alvorlig underliggende tilstand (1). Oppsøk lege ved vedvarende heshet.

Symptomer

Stemmebåndene sitter i strupen, og heshet er det mest typiske symptomet ved strupebetennelse. Noen mister stemmen helt. Halsen blir tørr og kan klø.
Noen får moderat feberstigning.

LES OGSÅ: Hva er normalt antall pust i minuttet?

Kan det være noe annet?

  • Falsk krupp. Debut om kvelden.Tungpust, lyd på innpust og, gjøende hoste. Vanligvis hos barn under 5 år
  • Inhalasjonsirritanter
  • Stemmeoverbelastning, roping, hoste, oppkast
  • Larynksødem
  • Ekte krupp. Larynksdifteri. Svært sjelden i Norge
  • Bivirkning av inhalasjonssteroider som brukes bl.a. ved astma og kols

Når kontakte lege?

  • Hvis symptomene dine ikke blir bedre etter 2 uker
  • Hvis det er veldig smertefullt
  • Hvis det er vanskelig å svelge
  • Du stadig får laryngitt eller problemer med stemmen

Behandling

Bruk stemmen så lite som mulig slik at stemmebåndene får hvile. Unngå røyking. Hvis du hoster mye, kan hostesaft være aktuelt.

Komplikasjoner

Strupebetennelse hos barn kan føre til falsk krupp eller epiglotitt.

Kilder

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen, lege. 01. 01. 2000.
Oppdatert av samme forfatter 30.01 2007.
Oppdatert og utvidet av sykepleier Elisabeth Lofthus 24.05.18 og 23.05.2022 Lagt til bilder og lenker. Kilder i siste revisjon: 1) Lvh.no, 2) SML.no 3) NHS.uk: Laryngitis

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer