Medisinsk betegnelse: øregangsfurunkel eller abscess. På folkemunne kaller vi det kvise i øret, verkebyll eller byll.
En furunkel er det samme som en tilstoppet pore, som kan infiseres av bakterier. Dette er det samme som kviser og vi kan få dem overalt på kroppen. Det kan være smertefullt å få kviser i øregangen.
LES OGSÅ: Øregangsbetennelse
Årsak
Som på samme måte som at kviser kan oppstå hvor som helst på huden, kan den også oppstå i øret, og man vet ikke noen direkte årsak til dette.
Årsaken til abscessutvikling er oftest en bakteriell infeksjon, men kan også komme fra enkelte sopparter og amøber. Det starter som en infeksjon i et område som etter hvert lukker seg i et hulrom, med generell infeksjon i vevet rundt.
Symptomer
Smerter, som kan bli sterke fordi huden i øregangen er stramt bundet til øregangsbrusken. Infeksjonen fører til hevelse og dermed strammes huden enda mer. Det er ikke sikkert du selv kan se hevelsen i øregangen hvis det er en furunkel som ligger et stykke inn i øæregangen. Smertene forverres ved drag i øret og bevegelser i kjeveleddet. Huden over og rundt den betente hårfollikelen er rød. Noen får feber.
Når bør man kontakte lege?
Hvis du har sterke smerter i øret bør du kontakte lege. Ved mistanke om abscess/byll er det viktig å oppsøke legen. Ofte vil tilstanden være en mildere grad som kan behandles på legekontoret ferdig i primærtjenesten. Legen vil vurdere allmenntilstand, måle temperatur, ta blodprøver og gjøre klinisk undersøkelse av det aktuelle området. Ut ifra dette vil legen avgjøre om tilstanden trenger behandling i sykehus eller kan tas hånd om lokalt.

Byll
Behandling
- Smertelindring. Bruk av smertestillende medikamenter kan være nødvendig.
- Antibiotika. Stafylokokkbakterier er resistente mot vanlig penicilin, men det finnes spesialpenicilliner som virker. Flere andre antibiotika kan også brukes. Antibiotika må forskrives av lege.
- Kontroll hos lege. Dersom smertene og andre symptomer ikke blir bedre i løpet av en til to dager, bør du kontakte lege på nytt.
- Kirurgi: Noen blir henvist til sykehus for et enkelt inngrep. Behandlingen består i å drenere for å få ut bakterier og puss.
Kilder:
Opprinnelig skrevet 22.11.2004.
Oppdatert 16.01.07 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege
Revisjon 28.05.2021: Av sykepleier Elisabeth Lofthus. Kilder ved revisjon: Lvh.no, Helse-Bergen.no