Kvise i øregangen

Infeksjoner i hårfollikler i øregangen kan være smertefullt. Ved sterke smerter i øregangen bør du oppsøke lege.

KVISE I ØRET: En ung jente har fått en kvise ytterst i øregangen. Tilstanden kan være smertefull. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
KVISE I ØRET: En ung jente har fått en kvise ytterst i øregangen. Tilstanden kan være smertefull. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Medisinsk betegnelse: øregangsfurunkel eller abscess. På folkemunne kaller vi det kvise i øret, verkebyll eller byll.

En furunkel er det samme som en tilstoppet pore, som kan infiseres av bakterier. Dette er det samme som kviser og vi kan få dem overalt på kroppen. Det kan være smertefullt å få kviser i øregangen.

LES OGSÅ: Øregangsbetennelse

Årsak

Som på samme måte som at kviser kan oppstå hvor som helst på huden, kan den også oppstå i øret, og man vet ikke noen direkte årsak til dette.

Årsaken til abscessutvikling er oftest en bakteriell infeksjon, men kan også komme fra enkelte sopparter og amøber. Det starter som en infeksjon i et område som etter hvert lukker seg i et hulrom, med generell infeksjon i vevet rundt.

Symptomer

Smerter, som kan bli sterke fordi huden i øregangen er stramt bundet til øregangsbrusken. Infeksjonen fører til hevelse og dermed strammes huden enda mer. Det er ikke sikkert du selv kan se hevelsen i øregangen hvis det er en furunkel som ligger et stykke inn i øæregangen. Smertene forverres ved drag i øret og bevegelser i kjeveleddet. Huden over og rundt den betente hårfollikelen er rød. Noen får feber.

Når bør man kontakte lege?

Hvis du har sterke smerter i øret bør du kontakte lege. Ved mistanke om abscess/byll er det viktig å oppsøke legen. Ofte vil tilstanden være en mildere grad som kan behandles på legekontoret ferdig i primærtjenesten. Legen vil vurdere allmenntilstand, måle temperatur, ta blodprøver og gjøre klinisk undersøkelse av det aktuelle området. Ut ifra dette vil legen avgjøre om tilstanden trenger behandling i sykehus eller kan tas hånd om lokalt.

Behandling

  • Smertelindring. Bruk av smertestillende medikamenter kan være nødvendig.
  • Antibiotika. Stafylokokkbakterier er resistente mot vanlig penicilin, men det finnes spesialpenicilliner som virker. Flere andre antibiotika kan også brukes. Antibiotika må forskrives av lege.
  • Kontroll hos lege. Dersom smertene og andre symptomer ikke blir bedre i løpet av en til to dager, bør du kontakte lege på nytt.
  • Kirurgi: Noen blir henvist til sykehus for et enkelt inngrep. Behandlingen består i å drenere for å få ut bakterier og puss.

Kilder:

Opprinnelig skrevet 22.11.2004.
Oppdatert 16.01.07 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege
Revisjon 28.05.2021: Av sykepleier Elisabeth Lofthus. Kilder ved revisjon: Lvh.no, Helse-Bergen.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer