Bilhulene er de små, luftfylte rommene på innsiden av hodeskallen vår (i kinnbeina, bak og mellom øynene og i pannen). I bihulene produseres det slim som vanligvis renner gjennom åpningene til nesen.
Ved en bihulebetennelse vil de små kanalene som forbinder nese og bihuler lukkes. Det skjer når slimhinnene i nesen hovner opp i forbindelse med forkjølelse, allergier og lignende.
Når blir bihulebetennelse definert som kronisk?
Bihulebetennelse kan ha lang varighet – dersom man har det i over tre måneder kalles det kronisk bihulebetennelse.
Årsaker
De vanligste årsakene til kronisk bihulebetennelse er hovne slimhinner (grunnet infeksjon i øvre luftveier), allergi, mekanisk avstengning av nesepassasjen (medfødt eller oppstått skjevhet) eller betennelse i en tann, som kan føre til gjennombrudd av betennelse til bihulene.

Når kontakte lege?
Noen får gjentatte bihulebetennelser. Ved mistanke om kronisk bihulebetennelse bør lege kontaktes. Om nødvendig får man henvisning til spesialist, for videre undersøkelser og behandling.
– Vi antar at så mange som ti prosent av befolkningen kan utvikle en kronisk sinusitt, hvilket betyr at symptomene med trykksmerter i ansiktet, nesetetthet, sekresjon fortil og baktil står over 12 uker. Denne tilstanden kan være med polypper i nesen, eller uten polypper, har Mads H. S. Moxness, overlege ved øre-nese-hals-avdelingen ved Aleris sykehus og tidligere svarlege på Lommelegen tidligere forklart oss.
Andre kan utvikle en akutt residiverende bihulebetennelse, hvor plagene kommer og går gjentatte ganger, spesielt i høst- og vinterhalvåret.
Diagnosen
For å stille diagnosen kronisk bihulebetennelse må man ha ett eller flere av følgende symptomer:
- Nesetetthet og/eller renning av sekret fremover eller bakover i nesen
- Pressende ubehag/smerter i midtansiktet
- Nedsatt lukt og smak

Symptomer på bihulebetennelse
Når legen ser inni nesen vil vedkommende se hovne slimhinner og av og til betent sekret.
– Ved slike tilfeller bør man utredes med en lavdose CT-undersøkelse av bihulene der man kan se eventuelle avvik fra normalanatomien, som kan disponere for bihulesykdom.
Les mer om behandling av bihulebetennelse.
Bihulekirurgi
Bihulekirurgi benyttes der medikamentell terapi for kronisk sinusitt, eller akutt residiverende sinusitt, ikke har god nok effekt.
– Dette er en narkosekrevende operasjon som tar alt fra 30 minutter til et par timer, avhengig av tilstand og omfang av problemet. Man bruker kikhullskirurgi med endoskopi, og utfører prosedyren via nesekaviteten i sin helhet, sier Moxness.
Vanlige bivirkninger etter en slik operasjon er mindre blødninger og ubehag/sårhet de første to ukene etter inngrepet. Skorpedannelse er også vanlig. Svært sjeldne bivirkninger er blødninger omkring øyehulen, skade på nærliggende nerver og skalletaket.
– Skylling med saltvann etter operasjonen gjør besværet mindre. Bihulekirurgi regnes for å være et trygt og rutinemessig inngrep, men det må planlegges med preoperative CT-undersøkelser, og man må forvente sykemelding i to uker etter prosedyren.
Les også: Hjelper kjerringråd mot forkjølelse?