Kan kjerringråd hjelpe mot forkjølelse?

Høsten er høysesong for forkjølelse, og de fleste av oss er villige til å gjøre det vi kan for å unngå det. Men er det mulig?

HVORDAN UNNGÅ EN FORKJØLELSE: Sitron, honning og c-vitaminer hjelper ikke Foto: NTB Scanpix
HVORDAN UNNGÅ EN FORKJØLELSE: Sitron, honning og c-vitaminer hjelper ikke Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Typiske forkjølelsessymptomer er rennende/tett nese og nysing. Noen får røde, rennende øyne og et lett trykk over bihulene. Man kan bli slapp og få hodepine. Ved høy feber, nedsatt allmenntilstand og muskelverking, vil det mest sannsynlig være influensa. Er man bare litt forkjølet, kan man dra på jobb som vanlig. Selv om forkjølelse har milde symptomer, er det likevel en hyppig plage man ønsker unngå.

Et stort antall helsekostprodukter som lover å beskytte mot forkjølelse finnes, samt en rekke kjerringråd. Men fungerer de?

Legens beste råd: - Host i armhulen!

Først - rådet du sannsynligvis allerede praktiserer:

– Et forkjølelsesvirus smitter fra person til person, derfor kan god håndhygiene redusere risikoen for å bli forkjølet. Dersom man er forkjølet bør man derfor hoste og nyse i et papir eller bruke armkroken om man ikke har noe annet tilgjengelig, sier Arne Broch Brantsæter.

Brantsæter er overlege ved Akuttmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus.

LES OGSÅ: Alt om bihulebetennelse

Ingen mat og drikke har effekt

Går det an å spise eller drikke bestemte matvarer for å unngå en forkjølelse? Ifølge Brantsæter, er svaret nei.

OVERLEGE VED AKUTTMEDISINSK AVDELING: Arne Broch Brantsæter Foto: Privat
OVERLEGE VED AKUTTMEDISINSK AVDELING: Arne Broch Brantsæter Foto: Privat Vis mer

– Det finnes ikke noen vitenskapelige holdepunkter for hva som kan forebygge en forkjølelse. Det vi vet hjelper, er god hygiene.

Typiske myter

Mange tror likevel at disse matvarene, eller helsekostpreparater, enten kan forebygge eller kurere forkjølelse:

  • Hvitløk
  • C-vitaminer i store doser
  • Sink
  • Hvitløk
  • Solhatt
  • Buljong
  • Kyllingsuppe

Kilde: Dinside.no ((Redaksjonen gjør oppmerksom på at både Dinside og Lommelegen er eid av Aller-konsernet)

Derfor lever mytene videre

I likhet med Brantsæter, er Brynjulf Barexstein, lommelegens allmennlege, enig i at mat- og drikkevarer ikke har noen effekt mot forkjølelse. Grunnen til at disse rådene har blitt populære, er at mange har sin egen favoritt, hvor man har «opplevd» at akkurat det rådet virker.

– Dersom man blir forkjølet og setter i gang med å drikke honning i varmt vann, og blir frisk etter få dager – i motsetning til forrige forkjølelse hvor man var syk over flere dager – kan man tro at det har effekt. Men faktum er at man hadde vært syk like lenge med eller uten honning.

Mange sykdommer går over av seg selv mens man bruker et eller annet råd som man har funnet på internett eller hørt fra andre, og dette fører til at folk trekker konklusjoner om hva som tilsynelatende har virkning.

– Hadde det vært slik at noe faktisk virket mot forkjølelse, altså at noen kunne selge det som kurerer kanskje verdens vanligste sykdom, så hadde vedkommende blitt meget suksessfull.

Ivareta immunforsvaret

Men det er faktisk noe du kan gjøre for å minske risikoen noe for å bli forkjølet.

Brantsæters beste råd for å unngå å bli forkjølet, er å ivareta immunforsvaret på best mulig måte.

– Sørg for å få nok søvn. Er man sliten og stresset, fysisk eller psykisk, vil man være mer mottakelig for virus.

Dersom man har blitt forkjølet, finnes det ingen mirakelkur som korter ned sykdomsforløpet.

– En vanlig forkjølelse må nok gå sin gang. Man kan for eksempel bruke nesedråper for å holde luftveiene åpne, og smertestillende ved sår hals. Er man feberfri kan man gå på jobb, men om man får feber bør man ta det med ro og holde seg borte fra jobb eller skole i noen dager.

Kan man trene når man er forkjølet?

SMITTESPREDERE: Barn vil ofte bli smittet i barnehagen eller på skolen Foto: NTB Scanpix
SMITTESPREDERE: Barn vil ofte bli smittet i barnehagen eller på skolen Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er hovedsakelig tett sosial kontakt hver eneste dag, i miljøer hvor det til enhver tid er mye smitte, som gjør oss forkjølet. Kulde i seg selv gir ikke forkjølelse.

ALLMENNLEGE: Brynjulf Barexstein Foto: Privat
ALLMENNLEGE: Brynjulf Barexstein Foto: Privat Vis mer

Bor man alene i en fangsthytte i Arktis, uten menneskelig kontakt, blir man ikke forkjølet uansett hvor mye man fryser.

- Men å bli veldig kald kan være medvirkende til at man lettere blir forkjølet, om man er eksponert for virus.

Hvorfor er «alle» forkjølet om høsten?

Hvorfor blir så mange forkjølet om høsten? Ifølge Brynjulf Barexstein, lommelegens allmennlege, er skole- og barnehagestart en viktig faktor.

– I barnehager og skoler er det en enorm smittemulighet til enhver tid. Barna tar med sine skole- og barnehagevirus hjem, slik at voksne også blir smittet.

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer