Hvem får krystallsyke?

Krystallsyken er ikke farlig, men den kan være svært ubehagelig. Les mer om hvilke faktorer som kan øke risikoen for å få sykdommen.

SVIMMELHET: Under et anfall med krystallsyke kan det kjennes ut som hele omverdenen snurrer rundt. Foto: BlurryMe / Shutterstock / NTB
SVIMMELHET: Under et anfall med krystallsyke kan det kjennes ut som hele omverdenen snurrer rundt. Foto: BlurryMe / Shutterstock / NTB Vis mer

Krystallsyke heter på det medisinske fagspråket benign paroksysmal posisjonsvertigo som ofte blir forkortet til BPPV. Krystallsyke er en sykdom i den indre delen av øret. Symptomene oppstår når løse partikler, vanligvis «krystaller» (eller otolitter på fagspråket), løsner fra sin plass i det indre øret og faller inn i buegangene.

Typiske symptomer er plutselige anfall med svimmelhet som om man er på en karusell, utløst av hodebevegelser. Anfallene varer ofte i 10-20 sekunder, og mange føler seg uvel og kan få behov for å legge seg ned og holde seg fast (1). Tilstanden er ikke farlig og er vanligvis forbigående, men kan i noen tilfeller bli kronisk (2).

LES OGSÅ: Symptomer på krystallsyke

Hva vet vi om dem som får krystallsyke?

Økende alder, det å være kvinne, hodeskader og betennelser i det indre øret er noen av faktorene som er øker sannsynligheten for å få krystallsyke. I 50-70 % av tilfellene finner man likevel ingen åpenbar årsak til hvorfor noen får krystallsyke (2). Nedenfor ser vi nærmere på det vi vet om hvem som får krystallsyke.

image: Linda fikk krystallsyke: - Aldri vært så dårlig

Linda fikk krystallsyke:
- Aldri vært så dårlig

Alder

De fleste som får diagnosen krystallsyke er i alderen 50 til 70 år (2).

Kjønn

Kvinner har nesten dobbelt så høy sannsynlighet for å få krystallsyke sammenlignet med menn. Man tror at dette kan henge sammen med migrene som er vanligere hos kvinner, og migrene er i seg selv en risikofaktor for å utvikle krystallsyke. En annen mulig forklaring er at hormonforandringer som skjer etter overgangsalderen hos kvinner kan føre til at strukturer i det indre øret blir mer porøse. Dette ligner på det som skjer med skjelettet ved beinskjørhet (osteporose). Hvis strukturene i det indre øret blir mer porøse, kan det muligens føre til at krystallene (otolittene) løsner og faller inn i buegangene (2).

LES OGSÅ: Symptomer på krystallsyke

Hodeskade

Hodeskade er den vanligste årsaken til at man får krystallsyke i begge ørene (bilateralt). En hodeskade kan føre til at krystallene løsner fra plassen sin i det indre øret (2).

Migrene

En teori er at det under et migreneanfall kan skje sammentrekninger (vasospasme) i blodårene som går til det indre øret. Det kan føre til forbigående nedsatt blodgjennomstrømning til området, som potensielt kan bidra til at krystallene løsner (2).

Labyrintitt eller vestibularisnevritt

Betennelse i labyrinten i det indre øret (labyrintitt) og virus på balansenerven (vestibularisnevritt) er tilstander som begge kan øke risikoen for å utvikle krystallsyke (2).

ANATOMI AV ØRET: Noen sykdommer som rammer den indre delen av øret (på illustrasjonsbildet "Inner ear") er koblet til økt risiko for å utvikle krystallsyke. Foto: Alila Medical Media / Shutterstock / NTB
ANATOMI AV ØRET: Noen sykdommer som rammer den indre delen av øret (på illustrasjonsbildet "Inner ear") er koblet til økt risiko for å utvikle krystallsyke. Foto: Alila Medical Media / Shutterstock / NTB Vis mer

Ménières sykdom

Ménières sykdom er en kronisk sykdom i det indre øret som gir svimmelhet og andre symptomer som øresus (tinnitus), nedsatt hørsel og trykkfølelse i øret. Studier viser at det er en sterk kobling mellom Ménières sykdom og krystallsyke, men det er ukjent hvorfor det er sånn (2).

Er krystallsyken arvelig?

Forskning viser at det i enkelte familier er flere familiemedlemmer med en form for krystallsyke som er tilbakevendende og som ikke har en åpenbar årsak (idiopatisk). Man undersøker derfor gener for å se om dette er arvelig eller tilfeldig (3).

LES OGSÅ: Behandling av krystallsyke

Kilder:

1. Helsenorge.no, Krystallsyke

2. Best practice BMJ, BPPV

3. Public library of science, Identification of a genetic variant underlying familial cases of recurrent benign paroxysmal positional vertigo, Published May 6, 2021

Kilder: Sist Hentet 02.09.21