Krystallsyke heter på det medisinske fagspråket benign paroksysmal posisjonsvertigo som ofte blir forkortet til BPPV. Krystallsyke er en sykdom i den indre delen av øret. Symptomene oppstår når løse partikler, vanligvis «krystaller» (eller otolitter på fagspråket), løsner fra sin plass i det indre øret og faller inn i buegangene.
Typiske symptomer er plutselige anfall med svimmelhet som om man er på en karusell, utløst av hodebevegelser. Anfallene varer ofte i 10-20 sekunder, og mange føler seg uvel og kan få behov for å legge seg ned og holde seg fast (1). Tilstanden er ikke farlig og er vanligvis forbigående, men kan i noen tilfeller bli kronisk (2).
LES OGSÅ: Symptomer på krystallsyke
Hva vet vi om dem som får krystallsyke?
Økende alder, det å være kvinne, hodeskader og betennelser i det indre øret er noen av faktorene som er øker sannsynligheten for å få krystallsyke. I 50-70 % av tilfellene finner man likevel ingen åpenbar årsak til hvorfor noen får krystallsyke (2). Nedenfor ser vi nærmere på det vi vet om hvem som får krystallsyke.

Linda fikk krystallsyke:
- Aldri vært så dårlig
Alder
De fleste som får diagnosen krystallsyke er i alderen 50 til 70 år (2).
Kjønn
Kvinner har nesten dobbelt så høy sannsynlighet for å få krystallsyke sammenlignet med menn. Man tror at dette kan henge sammen med migrene som er vanligere hos kvinner, og migrene er i seg selv en risikofaktor for å utvikle krystallsyke. En annen mulig forklaring er at hormonforandringer som skjer etter overgangsalderen hos kvinner kan føre til at strukturer i det indre øret blir mer porøse. Dette ligner på det som skjer med skjelettet ved beinskjørhet (osteporose). Hvis strukturene i det indre øret blir mer porøse, kan det muligens føre til at krystallene (otolittene) løsner og faller inn i buegangene (2).
LES OGSÅ: Symptomer på krystallsyke
Hodeskade
Hodeskade er den vanligste årsaken til at man får krystallsyke i begge ørene (bilateralt). En hodeskade kan føre til at krystallene løsner fra plassen sin i det indre øret (2).
Migrene
En teori er at det under et migreneanfall kan skje sammentrekninger (vasospasme) i blodårene som går til det indre øret. Det kan føre til forbigående nedsatt blodgjennomstrømning til området, som potensielt kan bidra til at krystallene løsner (2).
Labyrintitt eller vestibularisnevritt
Betennelse i labyrinten i det indre øret (labyrintitt) og virus på balansenerven (vestibularisnevritt) er tilstander som begge kan øke risikoen for å utvikle krystallsyke (2).

Ménières sykdom
Ménières sykdom er en kronisk sykdom i det indre øret som gir svimmelhet og andre symptomer som øresus (tinnitus), nedsatt hørsel og trykkfølelse i øret. Studier viser at det er en sterk kobling mellom Ménières sykdom og krystallsyke, men det er ukjent hvorfor det er sånn (2).
Er krystallsyken arvelig?
Forskning viser at det i enkelte familier er flere familiemedlemmer med en form for krystallsyke som er tilbakevendende og som ikke har en åpenbar årsak (idiopatisk). Man undersøker derfor gener for å se om dette er arvelig eller tilfeldig (3).
LES OGSÅ: Behandling av krystallsyke
Kilder:
1. Helsenorge.no, Krystallsyke
Kilder: Sist Hentet 02.09.21