Hvem får krystallsyke?

Krystallsyken er ikke farlig, men den kan være svært ubehagelig. Les mer om hvilke faktorer som kan øke risikoen for å få sykdommen.

SVIMMELHET: Under et anfall med krystallsyke kan det kjennes ut som hele omverdenen snurrer rundt. Foto: BlurryMe / Shutterstock / NTB
SVIMMELHET: Under et anfall med krystallsyke kan det kjennes ut som hele omverdenen snurrer rundt. Foto: BlurryMe / Shutterstock / NTB Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Krystallsyke heter på det medisinske fagspråket benign paroksysmal posisjonsvertigo som ofte blir forkortet til BPPV. Krystallsyke er en sykdom i den indre delen av øret. Symptomene oppstår når løse partikler, vanligvis «krystaller» (eller otolitter på fagspråket), løsner fra sin plass i det indre øret og faller inn i buegangene.

Typiske symptomer er plutselige anfall med svimmelhet som om man er på en karusell, utløst av hodebevegelser. Anfallene varer ofte i 10-20 sekunder, og mange føler seg uvel og kan få behov for å legge seg ned og holde seg fast (1). Tilstanden er ikke farlig og er vanligvis forbigående, men kan i noen tilfeller bli kronisk (2).

LES OGSÅ: Symptomer på krystallsyke

Hva vet vi om dem som får krystallsyke?

Økende alder, det å være kvinne, hodeskader og betennelser i det indre øret er noen av faktorene som er øker sannsynligheten for å få krystallsyke. I 50-70 % av tilfellene finner man likevel ingen åpenbar årsak til hvorfor noen får krystallsyke (2). Nedenfor ser vi nærmere på det vi vet om hvem som får krystallsyke.

Alder

De fleste som får diagnosen krystallsyke er i alderen 50 til 70 år (2).

Kjønn

Kvinner har nesten dobbelt så høy sannsynlighet for å få krystallsyke sammenlignet med menn. Man tror at dette kan henge sammen med migrene som er vanligere hos kvinner, og migrene er i seg selv en risikofaktor for å utvikle krystallsyke. En annen mulig forklaring er at hormonforandringer som skjer etter overgangsalderen hos kvinner kan føre til at strukturer i det indre øret blir mer porøse. Dette ligner på det som skjer med skjelettet ved beinskjørhet (osteporose). Hvis strukturene i det indre øret blir mer porøse, kan det muligens føre til at krystallene (otolittene) løsner og faller inn i buegangene (2).

Hodeskade

Hodeskade er den vanligste årsaken til at man får krystallsyke i begge ørene (bilateralt). En hodeskade kan føre til at krystallene løsner fra plassen sin i det indre øret (2).

Migrene

En teori er at det under et migreneanfall kan skje sammentrekninger (vasospasme) i blodårene som går til det indre øret. Det kan føre til forbigående nedsatt blodgjennomstrømning til området, som potensielt kan bidra til at krystallene løsner (2).

Labyrintitt eller vestibularisnevritt

Betennelse i labyrinten i det indre øret (labyrintitt) og virus på balansenerven (vestibularisnevritt) er tilstander som begge kan øke risikoen for å utvikle krystallsyke (2).

ANATOMI AV ØRET: Noen sykdommer som rammer den indre delen av øret (på illustrasjonsbildet "Inner ear") er koblet til økt risiko for å utvikle krystallsyke. Foto: Alila Medical Media / Shutterstock / NTB
ANATOMI AV ØRET: Noen sykdommer som rammer den indre delen av øret (på illustrasjonsbildet "Inner ear") er koblet til økt risiko for å utvikle krystallsyke. Foto: Alila Medical Media / Shutterstock / NTB Vis mer

Ménières sykdom

Ménières sykdom er en kronisk sykdom i det indre øret som gir svimmelhet og andre symptomer som øresus (tinnitus), nedsatt hørsel og trykkfølelse i øret. Studier viser at det er en sterk kobling mellom Ménières sykdom og krystallsyke, men det er ukjent hvorfor det er sånn (2).

Er krystallsyken arvelig?

Forskning viser at det i enkelte familier er flere familiemedlemmer med en form for krystallsyke som er tilbakevendende og som ikke har en åpenbar årsak (idiopatisk). Man undersøker derfor gener for å se om dette er arvelig eller tilfeldig (3).

LES OGSÅ: Behandling av krystallsyke

Kilder:

1. Helsenorge.no, Krystallsyke

2. Best practice BMJ, BPPV

3. Public library of science, Identification of a genetic variant underlying familial cases of recurrent benign paroxysmal positional vertigo, Published May 6, 2021

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder: Sist Hentet 02.09.21