Det kan være flere grunner til at man får øreverk. Ørebentennelse er en vanlig årsak og deles grovt mellom mellomørebetennelse og ytre øregangsbetennelse.
- Ytre øregangsbetennelser gir typisk dottfornemmelse og smerter ved manipulasjon av øregang eller selve øret, og sees hyppig hos de som oppholder seg mye i fuktig miljø, forklarte øre-nese-halsspesialist Mads H. Moxness ved Senter for endoskopisk nese og bihulekirurgi, til Lommelegen tidligere.
Kan hjelpe mot smerter
Når man snakker om den vonde ørebetennelsen er det som regel en mellomørebetennelse. Ifølge allmennlege Brynjulf Barexstein, er det trykk på innsiden av trommehinnen som gir smerter ved mellomørebetennelse.

- Dette behandles symptomatisk med paracetamol. Slimhinneavsvellende nesedråper kan åpne kanalene ned til nesa og lette trykket. Høyt hodeleie i senga kan avlaste trykket ytterligere og dempe smerten, sier han, og understreker at det kun er i noen få kompliserte tilfeller at ørebetennelse skal behandles med antibiotika.
Antibiotika
Antibiotika virker bakteriedrepende og forkorter sykdomsforløpet med omtrent én dag. De fleste med øreverk blir frisk uten behandling, skriver helsebiblioteket. Leger er nå restriktive med å skrive ut resept på antibiotika til barn. Grunnen til dette er at overdreven bruk av antibiotika medfører at bakteriene utvikler forsvar mot legemidlene. Dette kalles antibiotikaresistens.
Men i noen tilfeller er det likevel nødvendig med antibiotika. Ved langtrukkent sykdomsforløp eller mistanke om komplikasjoner, sekresjon fra øret i mer enn to døgn bør man få antibitoika. Barn under ett år og barn som har minst fire akutte mellomørebetennelser i løpet av ett år bør få antibiotika straks.
Fem dagers behandling vanligvis nok, og vanlig penicillin anbefales i Norge som førstevalg ved behandling av ørebetennelse.
LES OGSÅ: Sprukket trommehinne
Kirurgi
Ved store smerter, eller dersom infeksjonen ikke går over, kan legen stikke hull i trommehinnen for å lette trykket.
Noen ganger blir det tatt bakterieprøver av ørevæsken. Dren i trommehinnen kan bli satt inn for å forhindre gjentatte ørebetennelser, opplyser helsebiblioteket.

Lyder fra øret - hva kan årsaken være?
Ørevoks
Øreverk kan skyldes en klump med ørevoks, eller et fremmedlegeme.
- Ørevoks og fremmedlegeme må fjernes, da hjelper det ikke med bare paracet, sier Barexstein.
Øregangseksem
Øregangseksem kan også gi øreverk. Tilstanden er en betennelse i huden i den ytre øregangen.
- Dette behandles med øredråper som virker betennelsesdempende. Det finnes flere typer av disse. Noen inneholder bare kortison, som er generelt betennelsedempende, mens andre har en kombinasjon av antibiotika og kortison. Disse brukes hvis øregangseksemet er infisert med bakterier eller sopp, sier allmennlegen.