Er det sant at hjertet hopper over et slag når man nyser?

Når man nyser kan det føles som at hele kroppen stopper opp i noen sekunder, men hopper hjertet virkelig over et slag når man nyser? Her får du svar.

NYSING OG HJERTET: Nysing er en refleks som blir utløst ved irritasjon i neseslimhinnen. Blodstrømmen endres noe. Foto: dreii / NTB
NYSING OG HJERTET: Nysing er en refleks som blir utløst ved irritasjon i neseslimhinnen. Blodstrømmen endres noe. Foto: dreii / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Nysing er faktisk en av kroppens mange reflekser. Det er mange ulike faktorer som kan utløse denne refleksen, slik som irritasjon av områder særlig i nesen som kan forårsakes av blant annet virus, bakterier og allergener. Dette er noe de fleste har opplevd, når man har en infeksjon i luftveiene, slik som forkjølelse, er det vanlig å nyse. Eller hvis man er allergisk mot pollen så er nysing et vanlig og hyppig symptom i pollensesongen. Nysing kan også utløses av flere årsaker, blant annet skarpt lys. (1, 2)

LES MER: Hvorfor nyser man?

Hva skjer egentlig i kroppen når man nyser?

Nyserefleksen utløses ved at slimhinnen i nesen blir stimulert av eksempelvis viruspartikler eller allergener. Når det er tilstrekkelig irritasjon i slimhinnen til at et nys skal utløses trekker vi pusten dypt og lukker øynene, dette skjer automatisk som en del av nyserefleksen, før det kommer en kraftig utpusting av luft igjennom både nesen og munn.

Denne kraftige utpusten renser opp slimhinnen som kler både nesen og luftveiene, og poenget med nyset er å rense ut det som har skapt irritasjon, slik som allergener eller virus. Dette merker vi tydelig med at det kan komme ut både spytt og snørr når vi nyser. Nysing er derfor dessverre også en effektiv måte for både virus og bakterier å spre seg på. (1, 2)

Men påvirker nyset blodstrømmen og hjerterytmen din?

NYSING: Nysing er dessverre en effektiv måte å spre bakterier og virus på. God hygiene i forbindelse med nysing er derfor viktig. Foto: MBLifestyle / NTB
NYSING: Nysing er dessverre en effektiv måte å spre bakterier og virus på. God hygiene i forbindelse med nysing er derfor viktig. Foto: MBLifestyle / NTB Vis mer

Hopper hjertet over et slag?

Som en del av nyserefleksen blir det et kortvarig forbigående økt trykk i brystkassen, det er dette trykket som gjør at man får et så kraftig utpust ved nysing. Dette økte trykket vil ikke føre til at hjertet stopper, men vil påvirke blodstrømmen tilbake til hjertet.

Nyset påvirker blodstrømmen, men hjertet hopper ikke over et slag

Hjertet kan derfor, helt kortvarig i forbindelse med nyset, endre litt på sin normale rytme. Men hjertet stopper aldri opp og hopper heller ikke over et slag, selv om slagene blir litt endret under nysingen. Når nyset er over er hjertet tilbake i sin normale rytme.

Kilder

1) Songu M, Cingi C. Sneeze reflex: facts and fiction. Ther Adv Respir Dis. 2009 Jun;3(3):131-41. doi: 10.1177/1753465809340571. Epub 2009 Jul 17. PMID: 19617285. 2) Store medisinske leksikon, Nysing 3) Cleveland Clinic Healthessentials, Does your heart stop when you sneeze?

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer