Er det sant at hjertet hopper over et slag når man nyser?

Når man nyser kan det føles som at hele kroppen stopper opp i noen sekunder, men hopper hjertet virkelig over et slag når man nyser? Her får du svar.

NYSING OG HJERTET: Nysing er en refleks som blir utløst ved irritasjon i neseslimhinnen. Blodstrømmen endres noe. Foto: dreii / NTB
NYSING OG HJERTET: Nysing er en refleks som blir utløst ved irritasjon i neseslimhinnen. Blodstrømmen endres noe. Foto: dreii / NTB Vis mer

Nysing er faktisk en av kroppens mange reflekser. Det er mange ulike faktorer som kan utløse denne refleksen, slik som irritasjon av områder særlig i nesen som kan forårsakes av blant annet virus, bakterier og allergener. Dette er noe de fleste har opplevd, når man har en infeksjon i luftveiene, slik som forkjølelse, er det vanlig å nyse. Eller hvis man er allergisk mot pollen så er nysing et vanlig og hyppig symptom i pollensesongen. Nysing kan også utløses av flere årsaker, blant annet skarpt lys. (1, 2)

LES MER: Hvorfor nyser man?

Hva skjer egentlig i kroppen når man nyser?

Nyserefleksen utløses ved at slimhinnen i nesen blir stimulert av eksempelvis viruspartikler eller allergener. Når det er tilstrekkelig irritasjon i slimhinnen til at et nys skal utløses trekker vi pusten dypt og lukker øynene, dette skjer automatisk som en del av nyserefleksen, før det kommer en kraftig utpusting av luft igjennom både nesen og munn.

image: Er høy puls farlig?

Er høy puls farlig?

Denne kraftige utpusten renser opp slimhinnen som kler både nesen og luftveiene, og poenget med nyset er å rense ut det som har skapt irritasjon, slik som allergener eller virus. Dette merker vi tydelig med at det kan komme ut både spytt og snørr når vi nyser. Nysing er derfor dessverre også en effektiv måte for både virus og bakterier å spre seg på. (1, 2)

Men påvirker nyset blodstrømmen og hjerterytmen din?

NYSING: Nysing er dessverre en effektiv måte å spre bakterier og virus på. God hygiene i forbindelse med nysing er derfor viktig. Foto: MBLifestyle / NTB
NYSING: Nysing er dessverre en effektiv måte å spre bakterier og virus på. God hygiene i forbindelse med nysing er derfor viktig. Foto: MBLifestyle / NTB Vis mer

Hopper hjertet over et slag?

Som en del av nyserefleksen blir det et kortvarig forbigående økt trykk i brystkassen, det er dette trykket som gjør at man får et så kraftig utpust ved nysing. Dette økte trykket vil ikke føre til at hjertet stopper, men vil påvirke blodstrømmen tilbake til hjertet.

«Nyset påvirker blodstrømmen, men hjertet hopper ikke over et slag»

Hjertet kan derfor, helt kortvarig i forbindelse med nyset, endre litt på sin normale rytme. Men hjertet stopper aldri opp og hopper heller ikke over et slag, selv om slagene blir litt endret under nysingen. Når nyset er over er hjertet tilbake i sin normale rytme.

image: Nei, blåøyde foreldre får ikke alltid barn med blå øyne

Nei, blåøyde foreldre får ikke alltid barn med blå øyne

Kilder

1) Songu M, Cingi C. Sneeze reflex: facts and fiction. Ther Adv Respir Dis. 2009 Jun;3(3):131-41. doi: 10.1177/1753465809340571. Epub 2009 Jul 17. PMID: 19617285. 2) Store medisinske leksikon, Nysing 3) Cleveland Clinic Healthessentials, Does your heart stop when you sneeze?