Betennelse på trommehinnen (myringitt)

Myringitt vil si at man har en betennelse på selve trommehinnen. Slik betennelse er ikke så uvanlig i forløpet av en mellomørebetennelse.

BLEMMER PÅ TROMMEHINNEN: En vanlig ørebetennelse kan kompliseres med myringitt som er medfører sterke øresmerter. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
BLEMMER PÅ TROMMEHINNEN: En vanlig ørebetennelse kan kompliseres med myringitt som er medfører sterke øresmerter. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Betennelse på trommehinnen har den medisinske betegnelsen bulløs myringitt.

En slik infeksjon i trommehinnen ses vanligvis i forbindelse med ørebetennelse (akutt mellomørebetennelse), men kan også oppstå ved andre infeksjoner som for eksempel influensa.

LES OGSÅ: Sprukket trommehinne

Årsak til sykdommen

Infeksjon med virus er vanligst, men den kan også forårsakes av bakterier i trommehinnen.

TROMMEHINNEN: Illustrasjon av en frisk trommehinne. Virus og bakterier kan forårsake blemmer på trommehinnen. Tilstanden går over av seg selv. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
TROMMEHINNEN: Illustrasjon av en frisk trommehinne. Virus og bakterier kan forårsake blemmer på trommehinnen. Tilstanden går over av seg selv. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Symptomer og tegn

Smerter i øret, som regel bare i et øre, men ofte god allmenntilstand. Sykdomsfølelse og feber kan skyldes samtidig ørebetennelse. Legen kan se blemmer/byller på trommehinnen når hun undersøker deg med ørekikkert. Hørselen blir vanligvis nedsatt på det øret som er rammet.

Blemmene går det som regel hull på av seg selv i løpet av 1-2 døgn.

Kan det være noe annet

Helvetesild i øret (zoster oticus) kan være en differensialdiagnose

Behandling

Smertestillende medikamenter er ofte nødvendig.

Tilstanden nevnes ikke i Nasjonale faglig retningslinjer for antibiotikabruk i primærhelsetjenesten. Antibiotika (penicillin) har ingen virkning på blemmene, men det vil kunne hjelpe mot selve mellomørebetennelsen dersom den ikke gir seg av seg selv. (2)

I så fall foreskriver legen øredråper med antibiotika i kan være lurt. Tilstanden varer i noen få dager og går over av seg selv. Smertene forsvinner når blemmene på trommehinnene sprekker. (1)

Ved store smerter kan det være aktuelt å henvise til øre-nese-halsspesialist for å stikke hull på byllen(e).

Kilder og revisjon:

Revisjon 23.12.07 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege
Revisjon 17.10.2018 av: Elisabeth Lofthus, sykepleier. Kilder ved revisjon: 1) lvh.no 2) RELIS

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer