Alltid forkjølet? Se hva det kan skyldes

Har du ofte tett eller rennende nese? Da er det nok ikke et vanlig forkjølelsesvirus årsaken.

SNUFSEN? Den vanligste årsaken til tett nese er forkjølelse, men hvis du ofte er tett i nesen, bør du finne ut årsaken til dette.  Foto: Shutterstock
SNUFSEN? Den vanligste årsaken til tett nese er forkjølelse, men hvis du ofte er tett i nesen, bør du finne ut årsaken til dette. Foto: Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Voksne har i gjennomsnitt tre forkjølelser i året, mens barn har fem.

Røykere kan få luftveisinfeksjoner oftere og mer langvarige enn ikke-røykere, men det er ikke normalt å være forkjølet hele tiden.

– Da er det mer sannsynlig at man har en annen tilstand en vanlig forkjølelsesvirus. Det kan være kronisk bihulebetennelse eller en immunologisk betennelse av slimhinnene i nesen, sier Mads H. S. Moxness, overlege ved øre-nese-hals-avdelingen ved Aleris sykehus og Lommelegens øre-nese-hals-spesialist.

For å stille diagnosen kronisk bihulebetennelse, må man ha ett eller flere av følgende symptomer:

  • Nesetetthet og/eller renning av sekret fremover eller bakover i nesen
  • Pressende ubehag/smerter i midtansiktet
  • Nedsatt lukt og smak

​LES OGSÅ: Hva betyr fargen på snørret?

Når bør du oppsøke lege?

Det som skiller vanlig forkjølelse fra andre tilstander er ofte varigheten og funksjonsnedsettelsen.

– Vanlig forkjølelsesvirus er smittsom og andre i nærheten har gjerne hatt lignende symptomer forut for egen sykdom. Forkjølelsesvirus gir sykdom alt fra 2 til 4 ganger årlig og varer fra dager til en uke eller to, forklarer Moxness.

Hvis du føler at luftveiene ikke er normale etter tre måneder, bør du oppsøke lege. – Du bør også gå til legen hvis har gjentatte episoder med lignende besvær over tre ganger årlig, og at dette medfører funksjonsbesvær, som fravær fra jobb, råder Moxness.

LES OGSÅ: Hvorfor blir vi snørrete?

SNØRRETE? Rennende nese er vanlig ved forkjølelse, men det kan også komme av andre grunner Foto: Shutterstock
SNØRRETE? Rennende nese er vanlig ved forkjølelse, men det kan også komme av andre grunner Foto: Shutterstock Vis mer

Ofte tett i nesen?

Den medisinske betegnelsen for tett nese er nasalstenose.

Den vanligste årsaken til tett nese er forkjølelse, men hvis du ofte er tett i nesen, bør du finne ut årsaken til dette.

– Det er absolutt ikke normalt å være tett i nesen hele tiden. Oppsøk fastlegen for dette i første omgang, som kan henvise til en ØNH-lege. Vanlige årsaker er skjev neseskillevegg, polypper og allergi, sier Brynjulf Barexstein, allmennlege og Lommelegens sjefsvarlege.

  • Allergi: Tett og/eller rennende nese er vanlig blant allergikere. Andre tegn på allergi er gjentatte nyseanfall og røde, rennende øyne som klør.
  • Nesepolypper kan også tette til nesen og føre til nedsatt luktesans. Nesepolypper er utvekster eller utposninger av slimhinnen i nesen eller bihulene. Det kan forekomme hos voksne i alle aldre, og menn er mest utsatt.
  • Medikamenter, som for eksempel overforbruk av nesespray, kan også føre til kronisk tett nese (medikamentell rhinitt).
  • Graviditet kan også føre til tett nese. Høyere hormonnivåer og blodproduksjon kan føre til at slimhinnen i nesen hovner opp, tørker ut og har lettere for å blø. Dette kan føre til en tett eller rennende nese.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer