Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vaksine mot TBE - skogflått encefalitt.

Spørsmål

Hei! Spørsmål om vaksinasjon av 2 år gammel gutt med Ticovac junior, vaksine mot skogflåttencefalitt. Ved vaksinasjon i dag rant det to ganske store dråper ut igjen. Vaksinen ble satt i armen (skulle det vært i låret?) Legesekretæren mente at det ikke gjorde noe at en del rant ut, men jeg ble urolig for at han ikke skulle få effekt av vaksinen. (Sekretæren har sagt ting som ikke stemmer tidligere, derav min skepsis). Har han fått effekt? Bør vi ta den på nytt, eller kan det være skadelig? Bakgrunnsinfo: Tar vaksinen fordi vi er svært mye ute i sør- og vest-Sverige samt Arendal/Kristiansand regionen. Får flåttbitt regelmessig. Han fikk to doser i fjor vår etter fylte ett. Dosen i dag var altså påfylling etter ett år. På forhånd takk for svar!

Kvinne 33
Svar

Hei.


Ticovac er vaksine mot sykdommen TBE, som en kan få fra flått som biter seg fast i huden.  Mange kaller den "flåttvaksinen", men det er som kjent ingen vaksine mot flåttbitt, dvs man får like mange flått med vaksinen som uten vaksinen, og den virker heller ikke mot borrelia, som er langt vanligere enn TBE.


De to dråpene av vaksinen som rant ut igjen, har ingen praktisk betydning for virkningen, så du trenger ikke å sette denne dosen påny. Mesteparten av dosen har kommet inn i blodbanen allikevel, og den lager immunrespons, slik som ønsket.


Han er nå fullvaksinert etter 3 doser, og virkningen holder seg i minst tre år. Deretter bør han revaksineres, om dere ønsker at virkningen av vaksinen skal opprettholdes. 


Ha det bra.