Revaksinering mot TBE

Spørsmål

Hei igjen! Takk for veldige gode og klare svar på mine spørsmål om Ticovac vaksine av min sønn (saken gjaldt 2 år gammel gutt som ble vaksinert, men der en del av vasinevæsken ikke kom inn i kroppen). Jeg tar sjansen på å spørre dere en gang til, for jeg er usikker på hva jeg skal gjøre. Dersom jeg har rett i mine anslag om hvor mye som havnet utenfor kroppen, bør han vaksineres igjen. Denne konklusjonen er imidlertid basert på mitt øyemål når det gjelder hvor mye som faktisk havnet utenfor. Øyemål på så små mengder er jo ikke noen pålitelig kilde. Dersom jeg har tatt feil og relativt mye kom inn denne gangen- vil det da kunne være skadelig å få en dose til? (Han har fått en liten kul under innstikksstedet og fått forkjølelsessymptomer- det tyder kanskje på en immunrespons?) Kan man spørre Folkehelseinstituttet om i verste fall over halvannen dose vil kunne være skadelig for ham? Han er som sagt 2 år, og veier ca 14 kg, i den grad det er relevant. Slik jeg ser det har jeg 3 alternativer: 1. Vaksinere en gang til nå, med risiko for at jeg har bommet på øyemålet slik at dosen blir stor. Om det er lurt, avhenger av hva risikoen er ved for stor dose. 2. Vente tre år til neste «regulære» dose (vi er hver sommer fra juni til august svært mye ute i sør- og vest-Sverige samt Sørlandet og blir jevnlig bitt av flått alle mann). 3. Ta en dose til ila. våren 2019. Han fikk dose nr. 2 sent i juni 2017, slik at han kanskje fremdeles vil være beskyttet ut juli og starten av august i år? Fra og med 6. august er vi stort sett i hjemme i en by på Østlandet, og derfor ikke blant de som er anbefalt å vaksinere seg. Dermed vil det kanskje være den beste løsningen å vente med ny dose til våren 2019? Som sagt- siden jeg ikke kan stole ordentlig på øyemål og ikke vet hva som er risikoen ved for stor dose, synes jeg det er vanskelig å vite hva jeg skal gjøre. Har du noen råd? På forhånd takk! 

Kvinne
Svar

Hei igjen.


Dette er det ikke vanskelig å gi deg klare og sikre svar på:

Du skal gi han en ny dose her og nå. Dette pga følgende:


Ett stk dose er basert på minstemål, dvs akkurat nok til å få ønsket effekt. En større dose, altså det han fikk i forrige mislykkede injeksjon + en hel dose nå, vil bare gi en sikker effekt, og ingen bivirkninger som følge av "for stor" dose. Det er ingen betenkeligheter forbundet med å gi ny dose nå, og når det gjelder bivirkninger, så kan en ikke vente noe mer eller andre bivirkninger som følge av en ny ekstradose nå, enn de eventuelle bivirkninger en kan få av en hvilken som helst dose av dette, dvs få og små bivirkninger som f.eks. rødme og litt vondt på stikkstedet m.v., som f.eks. ved standard barnevaksinasjonsprogram.


Han har som beskrevet ikke full effekt av den forrige siste reduserte vaksinasjonsdosen, og ønsker du så god som mulig beskyttelse mot TBE, skal du gi han en ny dose nå, uten noen betenkeligheter. Dette i samråd med Folkehelseinstituttet, jfr forrige svar.


Det finnes ingen gode argumenter for de to andre valgalternativene du nevner, som å vente tre år til neste regulære dose eller ny dose våren 2019.

Håper det var klart og greit svar, ha det bra.