Reagerte allergisk på vaksine, bør jeg ta den på ny da?

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 64 som har fått påvist bronkieekstasier i lungene for noen år siden. Sykdommen medfører bl.a. hyppige infeksjoner i lungene og jeg har av lungelege blitt anbefalt å ta influensavaksine hvert år. I fjor opplevde jeg å få en sterk kløe over hele kroppen etter vaksinen, og er derfor litt engstelig for å ta vaksinen i år. Jeg har flere typer allergier, både pollen og matvareallergier og har reagert på allergisk på flere typer antribiotika, bl.a. med kløe. Hva tenker du, er det stor sjanse for å få en slik reaksjon på vaksinen igjen eller en sterkere allergisk rekasjon hvis jeg tar ny vaksine i år. Bør jeg kanskje bare la være å ta vaksinen?

Kvinne 64

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Personer med lungesykdom, slik som deg, er helt klart anbefalt influensavaksine. Men det å ha reagert med allergisk reaksjon på en vaksine, taler som hovedregel sterkt imot å gi samme vaksine påny, da man da kan risikere en enda verre reaksjon, inklusiv potensielt farlige allergiske reaksjoner. Ved slike valg må man alltid holde nytteverdi opp mot potensielle ulemper / farer / bivirkninger, og her synes jeg dette taler imot ny vaksine. Men ta deg også en prat med legen din om dette, for han/hun kjenner din helse bedre og vil kunne gi deg en grundigere vurdering av dette og et individuelt basert svar, siden det jeg kan gjøre her, er å komme med generelle vurderinger omkring denne type problematikk.

Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-