Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Leyden-mutasjon og coronavaksine

Spørsmål

Min 48 år gamle datter fikk påvist Leiden-C-mutasjon etter to tidligaborter. Da hun ble gravid igjen, tok hun blodfortynnende sprøyter gjennom hele svangerskapet. Det er nå 17 år siden. Ved nr 2 ble sprøytene, blodfortynnende, kuttet ut. Dette fordi sjansen for blodpropp var mindre siden hun har bærer bare på farssiden. Jeg tar det som en selvfølge at hun ikke kan ta AZ-vaksinen. Det hadde hun ikke tenkt på. Hun jobber ikke i helsevesenet, og har ikke fylt 48, så hun er jo ikke i de målgruppene som får vaksine med det første. Hun er lærer. Det forbauser meg at problemet med kombinasjon av Leiden C og AZ- vaksinen ikke har vært nevnt, iallfall i media. Det er tross alt en ganske stor del av befolkningen som er bærere av denne mutasjonen. 8% ? Burde ikke det tilsi at alle burde testes før AZ-vaksinen.? Dette er vel en test som man ikke får svar på med det samme? Jeg bare spør. Takknemlig for svar.

Kvinne 48
Svar

Jeg er helt enig at hun ikke bør ta AstraZeneca vaksinen, og kanskje ikke Jansen & Jansen heller, som er nesten lik.

 

Jeg er ganskke sikker på at OUS har sjekket om de som er døde av vaksinen har Leydenmutasjon. Om det er noe som bør testes på alle før man får denne vaksinen vil være avnengig av om det er funnet en sammenheng. Det ville være veldig ressurskrevende, og det ville kanskje være bedre å ikke bruke AstraZeneca vaksinen i det hele tatt. 


Min favoritt er Novavax-vaksinen, men den kommer ikke før om et par måneder, så det mest praktiske nå vil være å ta en av mRNA-vaksinene, Pfizer eller Moderna.