image: Lave blodplater og coronavaksine

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lave blodplater og coronavaksine

Spørsmål

Hei, jeg er en dame på 47 år. Siden jeg var 16 år og jeg hadde fått kyssesyken ble det oppdaget lave blodplater. Vet ikke om det er grunnen men de sa det var en mulighet. De holdt seg på et greit nivå fram til jeg ble gravid som 21 åring. Fikk påvist ITP etter grundige undersøkelser. Da fikk jeg store blødninger sammen med avføring siden jeg har irritabel tarm og sykehusinnlagt. Etter graviditet startet jeg på kortison og cellegift siden de var veldig lave. Lenge siden så husker ikke tallet nå. Da steg tilslutt blodplatene og lå vel rundt 80 000 til 120 000 i flere år. 11 år senere ble jeg på ny gravid og blodplatene var på det laveste 16 000. Ble kortvarig sykehusinnlagt pga store blødninger i beina som føltes som vonde harde store blodklumper etterhvert. Fikk beskjed om å være forsiktig med kropp. Hadde litt lave blodplater i etterkant graviditet varieret litt ca 90 000 men ingen medisiner. Seks år senere gravid igjen men da lå de gjennomsnittlig på 120 000 og ingen plager. Tidligere ved sykdom bla forkjølese, lungebetennelse osv har blodplatene sunket endel..Idag er blod platene på 260 000 -300 000. Jeg måler dem sjelden nå siden de har vært stabile som jeg vet ica 7 år. Jeg vet jo ikke om de synker når jeg får infeksjon nå siden jeg så sjelden måler blodplatene. Mitt spørsmål er: siden jeg har hatt så lavt antall blodplater i mange år er jeg bekymret for om dette på ny kan utløses når jeg skal ta korona vaksinen. Er det mulig at en slik vaksine kan trigge dette og jeg igjen kan få problemer med blodplatene? Har jo kommet fram i media om lave blodplater og blodpropp og da begynner en å tenke. Har vikar for vikar hos fastlegen som sa at det er ikke noe forskning på dette men at vi kan måle blodplater før og etter vaksine. Er i utgangspunktet ikke skeptisk til vaksine men har begynt å tenke på det nå. Jeg går under kategorien helsepersonell og må jo helst vaksineres. Tar ikke Astra zenica men en av de andre er forhåpentlig tryggere for meg?

Kvinne 47

Kvinne 47
Svar

Det er bare med AstraZeneca-vaksinen det er påvist den sjeldne bivirkningen med kombinert blodpropp og lave blodplater. Derfor må vi anta at det er virusvektoren i vaksinene som utløster antistoffer mot blodplatene. Alle vaksinene er laget slik at de skal utløse antistoffer mot corona spike proteinet. Det ser ikke ut til å være noe problem, men vi kan jo ikke vite det helt sikkert. Jeg vil foreslå at du ikke tar noen av de andre virusvektorvaksinene (Johnsen & Johnsen og Spunik V), for de er veldig like AstraZeneca-vaksinen, men Pfizer og Moderna kan du ta, og Novavax, som kommer i mai. Uansett bør du ta en covid-19-vaksine.

Illustrasjonsfoto øverst: myboys.me / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-