image: Jeg har lave blodplater. Kan jeg ta coronavaksine?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg har lave blodplater. Kan jeg ta coronavaksine?

Spørsmål

Hei Jeg er ei dame på 50 år. Jeg har diabetes type 2, lavt antall trombocytter og fibromyalgi. Jeg har tatt blodprøver forrige uke hos min fastlege /vikarlege og fikk vite at blodplatene mine nå ligger på 51 og fikk beskjed om å høre med en annen lege, helsevesenet eller noen andre angående coronavaksinen. Blodplatene mine har de siste 10 årene ligget på mellom 35 og 75 ikke noe høyere enn det. Jeg har fått tilbud om å ta koronavaksinen men jeg vet ikke hva jeg skal gjøre når til og med min lege er i tvil. (Jeg har nå en vikarlege grunnet min fastlege’s bortgang) så jeg vil gjerne høre din mening/erfaring om hva jeg bør eller ikke bør gjøre. Skal jeg ta korona vaksinen eller ikke? Hvis ja, hvilken bør jeg ta? På forhånd takk.

Kvinne 50
Svar

Det er bare cornavaksinene AstraZeneca og Jansen som har gitt lave blodplater og blodpropp som bivikning, ikke Pfizer og Moderna. Det er nå bare Pfizer og Moderna som er aktuelle, og om du blir tilbudt en av dem bør du absolutt ta den.

Begge er såkalte mRNA-vaksiner, og de er i praksis like.

Det er ikke farlig å ha blodplateverdi på 50, men det er tegn på at noe er galt. Det overlater jeg til din nye fastlege å utrede.

Du bør absolutt ta coronavaksine, enten det er Pfizer eller Moderna.

Illustrasjonsbilde øverst: PhotobyTawat / Shutterstock / NTB