image: Hvor lenge etter vaksinering kan bivirkninger av AstraZeneca-vaksinen opptre?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvor lenge etter vaksinering kan bivirkninger av AstraZeneca-vaksinen opptre?

Spørsmål

Hei. Jeg ble vaksinert med Astrazeneca for to uker siden. Jeg er sikkert en av veldig mange som har bekymringer rundt Astrazeneca-vaksinen og farlige bivirkninger. I lys av OUS sine uttalelser i dag, ble denne bekymringen bare større for min del. Det kommer frem mye god informasjon, men jeg savner også at noen sier noe om når man kan vite at man har tålt denne vaksinen.

Hvis man antar at det er slik at vaksinen kan utløse en kraftig immunrespons hos noen, som i disse tilfellene med blodpropp og blødninger, hvor lenge etter vaksinering er man utsatt for en slik alvorlig bivirkning?

Er dette noe man må gå å bekymre seg over så lenge denne vaksinen har virkning i kroppen? Og er det noen forhåndsregler man bør ta som kan være med på å forverre en slik tilstand?

Tenker da på andre medisiner, alkohol osv.. Håper jo at man på et eller annet tidspunkt kan konkludere med at man er utenfor faresonen for en så alvorlig bivirkning, dersom det er slik at vaksinen har forårsaket dette hos noen.

Kvinne 40
Svar

De som har fått alvorlige bivirkninger er blitt syke innenfor 3 til 14 dager. Vi vet ikke alt om disse bivirkningene ennå, men jeg antar at det er en unormal immunologisk reaksjon mot de kanskje 250 millioner viruspartiklene som hver vaksine inneholder. Disse viruspartiklene vil være borte nå, så i og med at det er to uker siden du fikk vaksinen kan du regne med at du er trygg.

Den gode effekten av AstraZeneca-vaksinen veier uansett med god margin opp denne sjeldne, men alvorlige bivirkningen. Om jeg hadde fått tilbud om å ta vaksinen ville jeg ha tatt den i dag.

Illustrasjonsbilde øverst: Fred SCHEIBER / AFP / NTB