Har astma, bør jeg ta influensavaksine?

Spørsmål

Jeg har det siste året fått kronisk bihulebetennelse, blitt verre i astmaen, vært ekstremt utmattet og slitt med magesyre. Har hatt en del symptomer på ME, og fikk postviral utmattelsediagnose av en indremedisiner i mai. Har etter det følt meg mye småsyk, men har etter et Lightening Process-kurs blitt mye bedre etter å ha lært å fokusere mindre på symptomer, ha positive forventninger til aktiviteter og gjøre ting som gjør meg glad i stedenfor å sitte hjemme og tenke på hvor slapp jeg føler meg. Det jeg lurer på nå er hva du tenker om å ta influensavaksine.Er redd for å bli verre nå som jeg endelig føler at ting går i riktig retning. Jeg er 39 år gammel. 1) Jeg vet at noen mener at en vaksine har utløst ME, og at det på ME-forumet står at en del har blitt verre i MEen av influensavaksine. Finnes det noe forskning på dette? 2) Jeg bruker nå 125/25 ganger 2 med Seretide om dagen for astma. Har aldri hatt noe atsmaanfall. Vil det være risikabelt for meg å ikke ta influensavaksinen? Jeg røyker ikke og har ingen andre risikofaktorer som jeg vet. Fikk for øvrig påvist lavt antall hvite blodceller på en prøve, men på en mer detaljert test var alt normalt med tanke på immunforsvar. Jobber med mennesker 50 % for tida og går på dansekurs og har barn, så blir vel utsatt for en del smittekilder. 3) Jeg tok pneumokokkvaksine for 5 år siden etter at jeg ble veldig dårlig av en lungebetennelse. Er det stort sett komplikasjonene av influensa , som lungebetennelse, som kan være farlig eller er det influensaen i seg selv? Når bør man ha påfyll av pneumokokkvaksine? Fatslegen har ikke tid til å gå i detalj rundt dette

Kvinne 39

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Dette er det enkelt å svare på: Du både kan og bør ta influensavaksine, og det er trygt for deg. Du har astma, og da tilhører du risikogruppene som avgjort bør vaksinere seg. Du får ikke ME av influensavaksine. Du spør om det er bare komplikasjonene av influensa, som f.eks. lungebetennelse, som kan være farlige. Det er det ikke. Også influensa i seg selv kan gjøre en svært syk, og en astmatiker har større risiko for dette enn andre. 

Pneumokokkvaksine skal gjentaes etter 5 år vanligvis, mens personer i risikogrupper kan gjerne ta det hvert 3.år, så det bør du også nå. 

Du spør om det vil være risikabelt for deg å ikke ta influensavaksine. Ja, jeg synes du tar en helt unødvendig risiko ved å ikke ta denne vaksinen. Det meste her i verden vi skal velge mellom, har gjerne både ulemper og fordeler, og når en skal velge, må en holde ulemper opp mot fordeler. Men å ta en influensa- og en pneumokokkvaksine har du faktisk bare fordeler med, og ingen ulemper, og da er det et svært lett valg. 

Dette er råd som er helt i tråd med offisielle norske helseråd fra Folkehelsa, og hvis jeg var deg, ville jeg heller velge å følge disse enn andre ting du måtte komme over på nettet, for der finner man jo som kjent det meste og litt til, -helt uten kvalitetssikring.

Lykke til med gode valg!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-