image: Er det noen kryssreakson mellom BCG og coronavaksine?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er det noen kryssreakson mellom BCG og coronavaksine?

Spørsmål

Jeg har fått innkalling til covid-vaksine. Vet du om det i denne vaksinen finnes stoffer som i f.eks BCG-vaksinen? I og med at jeg som barn ble smittet av tbc, er jeg positiv og har aldri kunnet ta denne vaksinen og heller ikke pirk’e. Hvis det skulle finnes slike stoffer i denne vaksinen, kan jeg få alvorlige allergiske reaksjoner.

Takknemlig for svar snarest, da jeg har fått time til vaksinasjon til fredag.

Kvinne 71
Svar

Det er ikke beskrevet noen slik kryssreaksjon. Det er vanlig å ha vært smittet av tuberkulose. Om det hadde vært en kryssreaksjon ville vi ha visst det nå, etter at det er blitt gitt over 600 millioner doser, deriblant over 75 millioner doser i India, med covid-19 vaksine.

Du trenger ikke å være redd for vaksinen. Derimot er det all grunn til å være redd for å få covid-19. For din aldersgruppe er dødeligheten ved en covid-19-infeksjon 2-3 %.

Jeg synes absolutt at du skal ta imot vaksinen på fredag, og feire det som en festdag. Allerede tre uker etter den første dosen vil du ha god beskyttelse, og etter den andre dosen vil du være 100 % beskyttet mot å dø av covid-19

Illustrasjonsfoto øverst: ffikretow / Shutterstock / NTB