image: Er det fare for allergisk reaksjon mot covid-19-vaksinen?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er det fare for allergisk reaksjon mot covid-19-vaksinen?

Spørsmål

Jeg er en 75 år gammel mann som har hatt to kraftige allergianfall de siste seks år. Legene kunne ikke fastslå hvorfor de skjedde, men de var sannsynligvis en meget sterk reaskjon på noe jeg hadde spist.

Det verste var ved et besøk i utlandet for tre år siden da jeg fikk store hudutslett over hele kroppen og tilkalt lege ga meg en intravenøs sprøyte som gjorde at jeg raskt besvimte, men ble heldigvis bedre etter et par dager.

Vi er fast bosatt i utlandet og venter på innkallelse for vaksine, men vår sønn er absolutt bekymret at vaksinen kan gi meg farlig reaksjon.

Hva mener du jeg bør gjøre??

Mann 75
Svar

Du har økt risiko for nye allergiske reaksjoner om du har hatt allergiske reaksoner fra før, men det er ikke noen spesielt stor risiko for at du skal reagere på covid-19-vaksinen.

Det er bare hvis du har hatt en allergisk reakson på en tidligere dose av samme vaksine at vi anbefaler å ikke gi vaksinen. Det gjelder også om man har reagert på en annen vaksine med felles komponenter, men det tror jeg ikke finnes når det gjelder covid-19-vaksiner.

Risikoen for å få en alvorlig reaksjon (såkalte anafylaksiske reaksjoner) på vaksiner er generelt av størrelsesorden en per 100000 doser. Det er enda mye sjeldnere at noen dør av vaksiner (det skjer nesten aldri), og covid-19 er en sykdom som har over en prosent dødelighet for din aldersgruppe.

Du tror at de tidligere var reaksjon på noe du hadde spist, men det er ingen matallergener i disse vaksinene.

Det jeg pleier å gjøre med folk som har hatt alvorlige allergiske reaksjoner før er å for sikkerhets skyld legge inn en venflon før vaksineringen, som jeg tar ut etter en observasjonstid på minst 20 minutter. Dermed er det lett å gi intravenøse medisiner om det skulle skje noe. Om legene i landet du er velger å ikke gjøre det, anbefaler jeg at du likevel tar vaksinen.

Det mest risikable du kan gjøre er å ikke ta vaksinen.

Illustrasjonsfoto øverst: Shidlovski / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-