Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Covid-19-vaksine og blodpropprisiko

Spørsmål

Bør jeg vaksinere meg for Covid 19 med økt blodproppsrisiko? Jeg er en dame, 53 år, og har kjent lav protein c, og er usikker på om jeg bør vaksinere meg med Pfizer for covid-19. Finnes det noen dokumenterte erfaringer med denne vaksinen og lav protein c? Tenker da på hvordan mitt immunforsvar og min kropp med en lav protein c i blodet vil oppføre seg mot denne vaksinen. Kan du berolige meg? Få dager til jeg skal «i ilden»

Kvinne 53
Svar

Det er 6-8000 mennesker hvert år som får blodpropp i Norge, og det er ikke til å unngå at noen tilfeldigvis vil få blodpropp etter vaksine, men det er ikke påvist noen overhyppighet etter mRNA-vaksinene til Pfizer og Moderna. 

Protein C-mangel er en sjelden tilstand, men i og med at det er gitt kanskje en milliard doser med disse vaksinene må det være flere tusen av dem som er blitt vaksinert som har protein C-mangel. Om det hadde vært et problem med blodpropp etter mMRA-vaksine hos mennesker med protein C-mangel ville vi ha visst det nå. Noe helt annet er det med vaksinene fra AstraZeneca og Janssen, som kan gi en farlig kombinasjon av blodpropp og lave blodplater, men de vaksinene brukes ikke i Norge. 

Om man blir liggende til sengs etter en vaksine eller på grunn av covid-19 vil sengeleiet i seg selv øke risikoen for blodpropp. Jeg er helt enig med legen din i at det er mye farligere for deg å få covid-19 enn å få vaksinen.